Pomalku e netipično koga na promocija na nova pesna kaj dokažan  folker ќe sretnete popularen  raper ili potočno ar-en-bi izveduvač  koj so svoeto prisustvo iskažuva eden kolegijalen respekt, a tokmu takva situacija imavme možnost da vidime na promocijata na novata pesna na Naum Petreski kade prisustvuvaše i popularniot Andrej “Dnk”. Negovoto prisustvo silno ne zaintrigira pa onaka ljubopitno bez dvoumenje mu prijdovme i go prašavme dali negovoto pojavuvanje na promocijata  e vsušnost najava za nekoja zaednička sorabotka?

Andrej- DNK : Najprvin da gi pozdravam site vaši citateli. Vi blagodaram za interesot što go projavivte za mene. Naum mi e posebno drag, jas studirav muzička akademija i bez razlika na žanrot na koj mu pripagjam imam golema ljubov kon narodnata pesna, posebno sprema pesnite što gi pee Naum Pereski, a najmnogu sprema edna pesna koja se vika “Ptico bela”. So Naum sme imale i nekolku zaednički nastapi na koi i sme se družele kade vidov deka e mnogu normalen i običen kako čovek za razlika od site umisleni “golemi zvezdi” i taka mnogu spontano prodolživme da se družime. I toj bil na naši nastapi, a nemu najomilena pesna od “DNK” mu e “Stojam sam”, taka što obostrano se uvažuvame i kolegijalno počituvame. Cenam što e mnogu skromen kako ličnost. Toj e rasten vo Stuga kako dete ,a jas vo Debar pa i zapadniot del od Makedonija ne povrzuva.

Bidejќi ti ja prestavuvaš ednata polovina od duoto “DNK” kaži što e novo kaj vas?

Andrej- DNK: Pa dobro nie vo princip rabotime so Lazar Cvetkovski koj na nekoj način e naš tret člen, isto mnogu normalno i skromno dete od Tetovo. Nemame nekoj konkreten koncept po koj ќe planirame što i koga da pravime, nemame nekoja strategija, no od prilika na 3 do 4 meseci vadime po edna nova pesna. Fala Bogu na ona što dosega go postignavme pa polesno naogjame sponzori i možeme uz pesnata da napravime i nov spot. Taka i gi sozdavame našite albumi. Iako nie važime kako Ar-en-bi artisti mene lično dušata mi saka da viknam da otpeam i da go pokažam ona što možam i sakam da peam  rock, megjutoa što da kažam koga mora da se adaptirame na modernovo vreme. Taka da pravime ponešto  za eden tip na populacija, odnosno nekolku stilski pesni za eden tip na populacija i nekoja pesna od srce za drug tip na populacija.

Interesno e što od samoto osnivanje do den denešen ostanavte vo istata formacija bez raziduvanja bez aferi kako vi uspea toa?

Andrej –DNK : Pa vo princip aferite gi pratat onie profil na lugje koi pravat nešta za da imaat aferi. Nie ne pravime ništo lošo. Nitu se drogirame nitu pravime gluposti. Normalni sme kako što kažav jas sum od Debar, Pančo e normalno skromno dete od “Aerodrom”(Skopje) i da ne, ne prifateše publikata nie odamna ќe ja smenevme profesijata. Čim polnime seušte koncerti, sali i diskoteki niz zemjava i niz Evroa znači sme barani. Ednaš trebaše da dojdeme i vo Avstralija no nešto se desi so menadjerot i propadna možnosta. Znači toa ni dava elan. Iskrenosta i muzikata što ja pravime ovie 20 godini ne držat na scena. Ako prekine ljubovta od strana na publikata ќe prekineme  i nie.

Imaše golema reakcija za vašata pesna”Romeo i Julija”potočno za spotot. Dali i ponatamu ќe praktikuvate da se dvižite po tenkata linija na dozvolenoto?

Andrej –DNK : Iskreno i jas se plašev od pomestuvanjeto na  granicite, znam deka ima nekoi nemoralni sceni vo spotot, megjutoa koga ќe vidi čovek što se slučuva so svetot, kakvi spotovi pesni i stilovi se propagiraat i kako mladive reagiraat na toa svaќaš deka mora da go zadržiš  vnimanieto. Možebi jas lično bi sakal da pravam drug tip na muzika no toa nema da dopre do mladite. Nie pazime dosta da ne ja premineme linijata na kičot odnosno turbo folkot. Nemame pesna što ima dopirni točki so turbo folkot. Možebi imame spotovi koi se malku eksplicitni, no pazime da ne premineme vo onie turbo kič numeri što gi ima mnogu po Srbija, a propagiraat pienje, drogi i takvi gluposti.

Dali namernata kontraverza e onaa dobitna karta na koja najčesto igraat raperite, a ponekogaš i ar-en-bi izveduvačite ?

Andrej – DNK : Jas od naš aspekt možam da kažam deka nie bidejќi sme muzički potkovani možeme da napraveme namerno so umisla pesna koja što bi doprela do pogolema masa. Možebi na ostanatite muzičari toa im e nešto što vistinski go sakaat i im e vrv vo muzičkata vrednost. Sekoj si ima svoe mislenje, iako iskreno mi e žal što se sluša po diskotekite, pa se trudime od vreme na vreme so nekoja pesna koja što ima muzička težina da smenime nešto.

Biljana KRNČESKA


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila