Kada sam krajem 80-tih odlazio u melburnške kafane sa muzikom, bila je zaista dilema, gde krenuti. Vremenom, te kafane su jedna po jedna odlazile u istoriju, pa je zamro i taj vid zabave koji je balkanskom mentalitetu neshvatljiv.Bilo je pokušaja sa nekim kafanama koje su već posle par meseci imale katanac na vratima. Ipak, zahvaljujući entuzijastima i ljudima kojima „kafana život znači“, jedna od njih koja je za poslednjih 40 godina menjala imena, vlasnike, namene… ali uvek bila ono što naš iseljenik voli – kafana ili restoran (kako ko voli), svakako je „Balkan Rio“ na High ulici u melburnškom naselju Northcote. Neko reče da se „vratila u prave ruke“, a ja tim povodom krenuh u petak veče da se i na licu mesta uverim. Ipak, primarni razlog mog odlaska na tu prometnu ulicu za koju kažu da „živi 24 sata“, bio je nastup estradne umetnice Kristine Voicu, poznatije po nadimku Bella. Ona se pre nedelju dana, konačno, skrasila u Australiji i za svoj muzički comeback izabrala upravo Melburn u kojem je na petom kontinetu 2010. po prvi put zapevala.

Stižem oko 20 časova, prerano, u kafanskom žargonu, ali mi je to bila šansa da popričam sa gazdom Zoranom, Beograđaninom izgrađenih manira. On baš zna da se ophodi sa gostima. Kaže Zoki, koga poznajem od ranije da „Balkan Rio“ radi u nekom pripremnom periodu zato što zvanično otvaranje i to glamurozno, planira sa svojim saradnicima, za kraj januara 2020.

  • To će biti nešto za pamćenje – kaže ushićeno.

Priča gazda kako planira da u kafanu dovede pevačice iz starog kraja, ali ne želi da previše obećava, da ne urekne. Obećava da ćemo mi prvi saznati.

I, malo-pomalo, ovaj kultni ugostiteljski objekat se napunio. Po facama koje su ulazile moglo se zaključiti da je sindrom Balkana, ili preciznije EX-YU, neuništiv. Čudo kako muzika spaja ljude koji bi se u nekim drugim okolnostima i potukli.

Dolazi i Kristina! Ulazi graciozno poput najvećih svetskih diva. Obučena pristojno a opet seksi do bola. Širok i iskren osmeh joj ne silazi sa lica i upućuje se pravo za moj sto. Pozdravljamo se kao stari dobri drugari. Kažem joj kako fantastično izgleda, a ona uzvraća na moj račun, mada se branim rečima da sam „k’o stari fijaker” koji “trokira ali ide”.

U kratkom “brifingu” mi ispriča svoje putešestvije u trogodišnjoj pauzi nakon odlaska iz Australije i neskrivenu sreću i olakšanje nakon konačnog i legalnog povratka u zemlju gde želi da živi. Napominje da nije sedela skrštenih ruku već da je u muzičkom smislu ulagala u sebe, što je rezultiralo i grand finalom u kultnoj emisiji „Nikad nije kasno“ i snimanjem prvenca „Haljina čežnje“.

 

Mala galerija od sinoć – stisnite na sliku za uveličavanje

Nije trebalo biti stručnjak pa primetiti da je ova dama iz Rumunije koja je druženjem sa Srbima u Njujorku, gde je živela skoro dve decenije, gotovo savršeno savladala i srpski jezik, da je mnogo napredovala u svakom pogledu – scenskim nastupom, bojom glasa, otmenim držanjem… što bi rekao poznati muzičar Goran Zarić „uložila je u sebe“. Nema šta, superstar ovdašnje estradne scene!

Milina je bila slušati tu divnu ženu kako uživo peva poznate hitove svojih kolega. I muške i ženske i razne žanrove. Ruku na srce, imala je iza sebe profesionalnu i uigranu pratnju majstora kakvi su Zora Todorović McDonalds i njegov sin Saša. Oni su specijalno za ovu priliku, za trodnevni nastup u „Balkan Rio“, zajedno sa Kristinom doputovali iz Sidneja.

Vredno osoblje kafane je brzo i ljubazno poluživalo goste među kojima je bilo i nekoliko kolega iz Melburna koji su došli da pozdrave i podrže umetnike iz Sidneja.

Moj časovnik je otkucavao negde pred ponoć ali se upravo tada ovaj objekat napunio. Obaveze te teraju da ideš i kako sam čuo Kristina je „drmala“ do sitnih sati. Komentari koji su se pojavili putem Facebooka su sve u pozitivi. Jedan od njih je „Bože, kako ova žena uživo lepo peva“. Na ovo ne treba ništa ni dodati ni oduzeti.

Večeras (subota), Kristina će opet nastupiti u „Balkan Rio“ s tim što će imati i gošću u liku prijateljice i koleginice iz Melburna, lepe Žakline Lazarević. Ako ste sinoć propustili da „lečite nostalgiju“, evo vam još bolje prilike da grešku ispravite.

Više fotografija od petka veče, na Facebook strani autora.

 

Rade BERAK


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila