Vo stilot na godinešniot slogan “Don't worry Be Ohrid” završi i četiridnevnoto gastronomsko uživanje “Gastro Mak” koj od Ohrid napravi vistinska prestolnina na hranata vo koja se uživaše so site setila. Organizatorite se potrudija da ni dokažat deka i kaj nas može da se organiziraat nastani na koi site podednakvo ќe bidat zadovolni i učesnicite i natprevaruvačite no i posetitelite i konsumentite. Mnogute gosti vo Ohrid koi namerno ili slučajno ja otkrija ovaa fešta bea dopolnitelno prijatno iznenadeni od samata interaktivna koncepcija koja vklučuvaše mnogu družba mnogu degustacija i mnogu nasmevki i sreќni lica. 

Sepak najzaslužen sekako e samiot tim na “Gastro Mak” na čelo so pretsedatelkata Adrijana Alački koi cela godina go podgotvuvaat ovoj glamurozen i glomazen nastan, a sedmata sila beše posebno zadovolna od kordinacijata i sorabotkata so PR prestavnikot koleškata Vanja Todorovska so koja porazgovaravme za nejzinite vpečatoci posle celokupnata realizacija…

“Bi gi pozdravila najprin site gurmanoljubci i site sto ja sakaat hranata i ubavite nešta što se slučuvaat preku sofrata. 
Ovde vo Ohrid sme nekolku dena i od organizaciska gledna točka možam da zaklučam deka ima mnogu posetiteli i toa ne raduva. Pokraj gostite standardni što gi imame, znači 300 natprevaruvači, 95 WACS sudii, a da napomnam da si del od WACS e golema privilegija ima i mnogu drugi gosti koi mu ovozmožija na Ohrid i praznično da si ja prodolži turističkata sezona. 
Vo odnos na aktivnostite zabeležavte deka dnevno imame po nekolku aktivnosti. Na prvuot front što bi rekle se natprevaruvaat učesnici od site zemji vo različni kategorii, a naporedno nadvor se slučuvaat interaktivni programi kako sto beše Fiš festivalot na Don David, se pečat jagninja na ražen, se degustira od podgotvenata hrana site sme taka euforični, ima mnogu rabota, ama i zadovolstvoto e golemo. Inače celiot koncept na godinešniot “Gastro Mak” se podgotvuvaše osum meseci, započnuvajќi od prvičnite pokani do sudiite pa se do ova što go gledate sega. Sakavme da napravime interakcija so lugjeto što se tuka i ne slučajno Ohrid e izbran za grad domakin. Ete sidroto go frlivme tokmu pred hotelot “Nova Riviera”, a site ostanati plivame kako belvici vo ezeroto. Što se odnesuva do nagradite napomenuvam deka preku cel den se slučuvaat natprevaruvanja. Računajte deka ima 300 natprevaruvači vo razni kategorii na juniori i seniori i sekoj den se dodeluvaat nagradi i diplomi koi što treba da se ispočituvaat, zošto na sekoj učesnik i natprevaruvač mu e važno da dobie makar diploma, i sakame site da gi ispočituvame, a na samoto finale ќe se podelat glavnite nagradi. Оvaa godina Gran Pri nagradata ja odnese timot od Azerbejđan. 
Inaku sekoja godina  “Gastro Mak” se održuva vo različen grad, a za slednata godina neka ostane iznenaduvanje mestoto domaќin koe sigurno ќe mora da gi ispolni visokite standardi što ovaa manifestacija gi postavi” – ni pojasni nasmeanata Vanja koja veti deka i slednata godina so zadovolstvo ќe bide del od ovoj proveren tim…
Biljana KRNČESKA

 


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila