I tako, već 21. put po redu, u velikoj sali Crkvene opštine Sveti Sava, u melburnškom predgrađu Greensborough, održan je tradicionalni SABOR FOLKLORA koji kao i uvek ima misiju da okupi mlade folklorce i njihove familije iz svih krajeva Australije.

Atmosfera u subotu veče kada se Sabor održava, bila je neverovatna. Sala krcata kao košnica a na bini smenjivanje folklornih grupa koje su pokazivale svoje umeće i lepotu srpskog kola.

Program večeri je bio veoma bogat. Pored domaćina, FG Avala iz Greensborough, nastupili su i folklorne grupe: Ravna Gora Bonnyrigg, KUD Karađorđe Sydney, Srbija Wollongong, Šumadija Keysborough, Morava St Albans i Morava Brunswick. Oni sa raznim uzrastima izveli 23 koreaografije u okviru programa koji je imao dva dela. Posebno treba istaći mladu i prelepu Nataliju Subotić iz KUD Karađorđe iz Rossmore (Sydney) koja je uživo bez muzičke pratnje otpevala pesmu “Junaci sa Košara”. Salom se prolomio gromoglasan aplauz za ovaj glas slavuja.

Po završetku programa koji je superiorno vodila Tatjana Georgievska, učiteljica nedeljne Srpske škole “Vuk Karadžić”, Marika Bataković, coordinator FG Avala, koja nije mogla sakriti emocije i bila je na ivici suza radosnica, uručila je predstavnicima svih grupa, prigodne placate. Sledilo je neverovatno dugo kolo koje je neprekidno trajalo preko 20 minuta. U njega su se uhvatili mladi i njihove familije i prijatelji iz svih krajeva Australije. Bila je sto zaista impresivna i moćna slika.

Saborsko veselje je nastavljeno do kasno u noć uz orkestar Miroslava Bogdanovića sa pevačicom Danijelom i pevačem Stevanom Ivkovićem.

Sutradan, u nedelju, 6. oktobra, ispred male sale na stepeništu amfiteatra koji je ukrašen srpskom ćiriličnom azbukom, odražan je takozvani “Porodični piknik” sa kotliće, roštiljem, raznim pečenjem i naravno, živu muziku – u velikom loncu se krčkao svinjski paprikaš, a na roštilju vrtele peke, kobasice, ćevapi… ipak atrakcija su bili jagnjeće i praseće pečenje. Opet, bila je tu i jagnjeća čorba, pa šta ko voli – nek izvoli!

Za muziku su bili zaduženi muzičari od prethodne noći, dakle, orkestar Miroslava Bogdanovića sa Danijelom i Srđanom Ivkovićem. Poseta je bila nešto slabija nego prošle godine ali to je i razumljivo s obzirom da se u Melburnu održavao finalni dan „Karađorđevog kupa“, kao i  boćarski turnir na imanju manastira Svetog Save u Ilajnu. U Ilajn su otputovala i dva autobusa dece iz Sidneja koja su tamo prenoćila.

Više fotografija na Facebook strani dole potpisanog.

Rade BERAK


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila