Oktomvri e mesecot na koj očigledno tipuvaat site organizatori na pogolemite nastani što ќe ni se slučuvaat pa taka nekordiniani megju sebe ušte ednaš dokažaa deka sekoj si tera svoja politika pa makar i na šteta na nastanot što se organizira. 

Zošto ova go velam zatoa što i nie novinarite kako fela koja treba da gi sledi site aktuelni slučuvanja sme staveni vo nedoumica i potrebno e da izbirame na koj nastan ќe prisustvuvame, a koj nastan ќe go ignorirame od pričina što fizički teško ќe može da se postigne sekade da se stigne osobeno imajќi gi vo obzir uslovite što ni gi ovozmožuvaat organizatorite koi često se ograduvaat od smestuvanje, pa i akreditacija i na novinarite im ostanuva sami da se snajduvaat dokolku sakaat nekoj nastan da prosledat. 
Site organizatori pomalku ili poveќe imaat izgovori i opravduvanja koga ќe im se skrene vnimanie na akreditacijata i smestuvanjeto pa taka nekoi opštini se opravduvaat deka nemaat planirano akreditacija za novinari (kako što beše slučajot so opština Štip za “Štipskata pastrmajlijada”), a pri toa nosat edna mega zvezda kako Ceca so koja ušte ednaš go pokažaa svojot apsurd vo organizacija. Koga sme kaj ovaa opština ušte eden apsurd ja sledi denovive koga se obelodeni deka popularniot festival “Makfest” koj ќe se slučuva na 10, 11 i 12 Oktomvri nema predvideno smestuvanje za novinarite odnosno dodeluva akreditacija za sledenje na nastanot, a vo prodolzenie vi pišuvaat citiram: “Akreditacii ќe dobiete…. smestuvanje ne. Za žal, nemame kapacitet nitu buđet za taa obvrska. Sami ќe se smestite” ?!? Prašanjeto e ako nemaat kapciteti kako novinarite sami ќe se smestat ili mozebi treba da računaat na rodnini, prijateli poznanici od Štip kade treba da odat da prenoќat?!?
Opština Štip definitivno treba da si go preispita odnosot kon sedmata sila koja očigledno ne samo da ne i е važna tuku so nea se odnesuva vo stilot ako sakate dojdeta, aма ušte podobro e ako ne doagjate! 
“Makfest” ima dolgogodišna tradicija koja e vo golema mera izgradena preku odnosot na novinarite koi sekogaš sesrdno go poddrzale ovoj festival i bile zaslužni za promocijata na mnogute refreni i vokalisti koi se pojavile na nego taka da vakviot ignorantski odnos ne e vo interes na samiot nastan. 
Vo isto vreme dodeka se održuva “Makfest” vo Stip, vo Ohrid pak od 10 do 14 Oktomvri ќe se održi četvrtiot internacionalen gastronomski natprevar poznat kako “Gastro Mak” koj e vo organizacija na Nacionalnata asocijacija na gotvači i šefovi na kujni na Republika Severna Makedonija čija pretsedatelka e populanata Adrijana Alački. Ovoj gastronomski spektakl novinarite so osobeno zadovolstvo go sledat zošto se maksimalno ispočituvani od timot koj go organizira, imaat uvid vo četiridnevnata megalomanska programa koja opfaka natprevari, prezentacii, degustacii i master klasovi na poznati kulinari od site strani na svetot koi svoite veštini ќe gi spodelat so kolegite i publikata na eden neposreden način i pri toa ќe se družat vo preubaviot Ohrid. Kolku za ilustracija da napomeneme deka na 12 Oktomvri organizatorite predviduvaat eden spektakularen riben festival koj ќe se slučuva na otvoreno na ohridskata riviera kade vo živo ќe se spremaat razni specijaliteti od riba presno ulovena koja ќе se podgotvuva na žar, a ovoj nastan ќe go predvodi Chef Don David. Za “Gastro Mak” sigurno ќe pišuvame i poodetalno zatoa što ќe prisustvuvame na ovoj nastan za koj kako što napomnavme kako novinari sme osobeno ispočituvani.
Ama za da bide se “pokonfuzno” se pogrižija i radovišani koi isto taka svojot golem opštinski jubilej 1000 godini Radoviš go smestja vo tridnevnoto proslavuvanje  na manifestacijata “Samun em Tatlija” što započnuva od 11 Oktomvri i ќe traee do 13. 
I ovoj nastan ima populistički karakter i ja promovira dolgogodišnata tradicija na ova malo pitomo gradče kade kako specijalitet se praktikuva podgotvuvanjeto na samun i tatlija, a vo čest na ovoj golem jubilej na gradot ќe nastapat i mnogu renomirani gosti kako Lozano, Jelena Rozga, Mirža Selimoviќ, Lenče i Goran Kukiќ, Dejan Petroviќ Big Bend, Antonija Gigovska i drugi…
Očigledno na poveќeto organizatori  11 Oktomvri kako državen praznik im bil najinspirativen datum za da gi planiraat manifestaciite koi podrazbiraat masovno prisustvo pa taka site se skoncentriraja vo isto vreme što ќe znači istovremeno i odmeruvanje na silite…
Biljana KRNČESKA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila