Mladite i talentirani muzičari sekogaš treba da se poddržat. Toa e vsušnost misijata  na mnogute festivali koi se održuvaat vo Makedonija.Tokmu na poslednoto izdanie na “Ohrid Fest” se uverivme vo potencijalot na mnogute mladi pejački sili koi doprva ќe gi osvojuvaat simpatiite na publikata, a eden od niv e i talentiranot pop pejač Simeon Korunoski.
Toj na ovoj festival nastapi so svoja kompozicija odnosno na svoi 18 godini veќe interpretira muzika koja sam ja sozdava. Negovata kompozicija beše i simbolično naslovena “Del od mene”, a tekstot za nea go potpiša popularniot tekstopisec Ognen Nedelkovski, dodeka aranžmanski ja oblikuva Ile Spasev. So Simeon porazgovaravme na blic sakajќi da otkrieme del od negovite planovi za bliskata idnina…


Ova ne ti e prv nastap na “Ohrid Fest” no dosega si interpretiral baladični pesni koi se razlikuvale od godinešnata tvoja pesna. Zošto izbra poinakov stil na pesna?


Simeon Korunoski : Celo vreme jas ovie godini eksperimentiram se poveḱe i probuvam da go pronajdam svojot stil i zatoa se odlučiv da otidam na poveḱe različni žanrovi da vidam kako toa ḱe ispadne vo moja interpretacija. Zasega, ovaa pesna dobi mnogu dobar feedback, na mnogu lugje im se dopadna, pa možno e vo idnina da napravam poveќe vakvi pesni odnosno ovoj stil da go preferiram.


Verojatno pogolemiot del od publikata ne znae mnogu za tebe pa ajde kaži ni nekoi osnovni podatoci od kade si kolku godini se zanimavaš so muzika i koi se tvoite sveri na interes?


Simeon Korunoski : Jas doagjam od Kičevo, pred nekolku godini se preselivme vo Ohrid. Učam vo muzičkoto učilište “Ilija Nikolovski-Luj” vo Skopje. Imam 18 godini i so toa što izbrav da se školuvam i obrazuvam  vo muzičkoto učilište mislam deka kažav najmnogu za sebe. Lično navistina premnogu se pronaogjam vo muzikata i mnogu sakam da pišuvam. Imam i mnogu drugi pesni koi dosega ne gi ima slušnato publikata, na koi momentalno rabotam. Imam i dosta pesni so Ile Spasev koi dosega ne se prestaveni na poširokata javnost. Za nekolku godini se nadevam deka ќe uspeam emociite koi što  gi imam da gi prenesam i na drugite lugje preku svoite pesni. Mojata cel ne e samo da bidam pejač, tuku sakam da pišuvam pesni, a inaku sviram gitara i pijano, a mojata želba e eden den da stanam i producent. Se nadevam deka i ovoj svoj son ќe go ostvaram.

Ognen Nedelkovski e golema preporaka za tekstopisec, kako stigna da sorabotuvaš so nego za ovaa kompozicija?

Simeon Korunoski:
Ogromna čest mi e. Ova ne mi e prva sorabotka so nego. Nie imame i nekolku pesni koi što seušte ne se promovirani vo javnost, no veruvam deka vo idnina ḱe bidat. Taka ispadna, se dogovorivme za ovoj festival da sorabotuvame zaedno i ogromna mi e česta što ovoj tekst go potpisuva tokmu Ognen Nedelkovski.

Koi se muzicarite koi te inspiriraat?

Simon Korunoski:
Definitivno Shawn Mendes, Justin Bieber, mnogu ima muzičari so koi što bi sakal da sorabotuvam, a što se odnesuva za kaj nas vo Makedonija, sekako Vlatko Lozanovski mojot sogragjanin od Kičevo. Definitivno toj e najdobar.

Svoevremeno beše mnogu aktiven so kaverite. Dali i vo idnina planiraš da prodolžiš na toj način da im se prestavuvaš na tvoite  fanovi.

Simeon Korunoski: Pa neznam,iskreno seušte. Sakam za kratok period da počnam da snimam po nekoj kaver za na YouTube, no sepak toa zasega se samo planovi. Odsekogaš sum se stremel moite kaveri da se poveḱe nakaj zapad, Evropa… neštoto poveḱe da nalikuva na stransko. Mene osobeno mi se dopagja što vo posledno vreme ima se poveḱe nova makedonska muzika. Jas mislam deka doprva treba da ima promeni i deka možeme nie mnogu poveḱe, kako makedonski narod da imame mnogu podobra muzička estrada, nego što imame vo momentov.

Od ona što imaše prilika da go slušneš na “Ohrid fest”, što e ona što tebe lično ti se dopadna, i kolku si zadovolen od svojot nastap odnosno dali se nadevaš na nekoja nagrada?

Simeon Korunoski: Mene mi se dopadnaa premnogu pesni, nema da izdvojam ni edna specijalno zošto sekoja pesna e pesebno ubava na svoj način. A za nagradite ќe vidime kako ќе ispadne moe e da se nadevam…
Dali godinava Simeon ќe go vidime na predstojniot festival “Makfest” vo Štip?

Simeon Korunoski: Za žal godinava ne nastapuvam na “Makfest” no iskreno bi sakal i se nadevam veќe za slednata godina deka ќe nastapam i na toj naš renomiran festival.
Biljana KRNČESKA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila