Marijana Stanojkoska e ponovo TV lice koe za svoeto mesto pod reflektorite se izbori preku ubavinata koja gi ima site sovršeni estetski performansi na tolku posakuvaniot ideal, no i so postojanoto nadograduvanje i kontinuiraniot voditelski angažman preku koj gi osvoi simpatiite na širokiot auditorium. Nejzinoto pojavuvanje na “Ohridskite Trubaduri” ovaa godina dopolnitelno predizvika voshit zatoa što taa so svojata pojava na scenata i go dade holiwudskiot zdiv što ponekogaš mnogu nedostiga na našite svečeni nastani i mora da se priznae deka so akterot Vasil Zafirčev bea animatori koi uspešno do samiot kraj go držea vnimanieto na publikata. Tokmu taa pričina ne predizvika i nas za da porazgovarame so ovaa devojka koja ima damsko drženje i mnogu kulturen odnos so sedmata sila.

Marijana na scenata ste dominantna ! Ednostavno kako pojava plenite. Velat deka ste sovršenstvo vo pokret. Kako vie se nosite so toa euforično obožuvanje?
Marijana Stanojkoska: “Najprvin sakam da ti se zablagodaram za ubavite zborovi, vozvraќam so ubavi zborovi isto, so komplimenti. Jas iskreno nemam nekoe čuvstvo za sebe deka sum sovršena, možebi zatoa što ženite sme takvi i znaeme sekogaš da si najdeme nekoja maana, no mislam deka sekoja žena e ubava na svoj način i sekoja žena e posebna i vo toa e ubavinata koga posmatrame. Zošto ja gledame so svoi oči i naogjame nekoi ubavi raboti koi što gi zabeležuvame, dali e toa nejzinata harzima, nejziniot karakter, dali e toa nejzinata pojva, znači se vljubuvame vo ona što nam ni se dopagja i što ne pleni na prv pogled”.
Vas ubavinata konkretno vi gi otvori vratite na show biznisot. Se započna od izborot za Mis, a veќe sega ste vo voditelskite vodi dali ovde se pronajdovte?
Marijana Stanojkoska: “Jas poveќe od 10 godini se zanimavam so voditelstvo počnuvajќi so estradniot magazin “Backstage” 2008 godina. Predhodno da, bev na mnogu izbori za ubavina kade što osvoiv prva nagrada na Internacionalen svetski izbor na ubavina, jas bev prva makedonka koja osvoila svetska titula, potočno prvo mesto. Nekako so taa prikazna završiv i rabotite se redea spontano, se pronajdov vo ovaa profesija i bi sakala da prodolžam i ponatamu i vo idnina da se zanimavam so voditelstvo. I drago mi e što me kanat da vodam razni festivali vo našata zemja. Mu blagodaram na G-din Grigor Koprov što ete mi ja ukaža doverbata vtora godina po red da bidam del od ovoj festival”.
Koga ќe ve vidat na binata obično komentarite se deka konečno go imame “Hollywood” na scena. A koga  sme bukvalno kaj Hollywood togaš mora da ve prašam dali imate ambicii za da se oprobate vo akterskite ili pejačkite vodi?
Marijana Stanojkoska: “Ima dosta ponudi vo odnos na toj del, da se isprobam vo muzičkite vodi, no ništo ne se sluči so toa. Jas mnogu go obožuvam tancuvanjeto i vo edna prilika imav i možnost da se natprevaruvam vo edno naše show poznato koe što za žal veќe ne se emituva. Tancot e moja strast. Jas bi sakala da imame nekoj spoj od tanc, muzka, zabava i mislam deka toa go nudat festivalite. Eve tokmu so Vasil Zafirčev ќe im ponudime na gledačite edna interesna muzička numera, edna kratka tancova točka. Taka da toa e sega zasega vo odnos na toj del. Jas bi ostanala vo ramkite na voditelstvoto”.
Dali zboruvate nekoj od svetskite jazici, i dali imate dobieno ponuda od nadvor, možebi od sosedstvoto ili nekade od podaleku da bidete angažirana i vo nekoj stranski proekt?
Marijana Stanojkoska: “Da vi kažam imam premnogu obvrski ovdeka, vo Makedonija, kako so državnata Lotarija taka i so ostanatite angažmani i nemam vreme. Duri i da dobijam nekoja ponuda za žal bi ja odbila. Ednostavno bi bila sprečena da zaminam zatoa što imam dva pati vo nedelata emisi vo živo kade što moram da bidam prisutna na site snimanja”.
Velat na scenata koj i da se najde pokraj vas ќe se čuvstvuva indisponirano. Vo slučajov i Vasil Zafirčev iako e fantastičen akter se čini kako da beše vo vaša senka. Dali toa vi go priznavaat scenskite partneri i so kogo  dosega ste imale najdobar fluid?
Marijana Stanojkoska: “Da vi kažam so Vasil Zafirčev navistina odlično ni odi vodenjeto. Eve veќe vtora godina po red kako go vodime “Ohrid Fest” i mislam deka odlično se nadopolnuvame. Ne sum imala problem so nikoj voditel. Taka da so site onie so koi sum sorabotuvala sekogaš sum imala zaednički jazik i se tečelo onaka kako što treba”.
A lično na primer so koj posakuvate da ste voditelski tandem?
Marijana Stanojkoska: “Ne sum razmisluvala baš na ovaa tema iako generalno so site so koi sum sorabotuvala sum imala ubavo iskustvo. I so Igor Đambazov sum vodela normalno povzano so igrite na sreќa, so Vasil Zafirčev, so Saško Kocev, navistina imalo mnogu, mnogu nastani, kako festivali taka i televiziski proekti, no i nastani koi ne bile televiziski proprateni no stvarno so site sum imala eden dobar odnos, i smetam deka najvažno e da se gradat dobri odnosi zatoa što nie živeeme vo Makedonija i zatoa što i ponataka ќe se sretnuvame, a nemalo ni pričina da bideme vo bilo kakva kavga”.
Godinava na “Ohrid Fest” pred samoto proglasuvanje na pobednikot se sluči eden presedan koj beše von koncepcijata, no vie dosta uspešno se snajdovte i ne dozvolivte da se zbunite. Kako vsušnost treba eden voditel da reagira koga mu se slučuvaat nepredvideni momenti?
Marijana Stanojkoska : “Smireno, mora da ima trpenie sekoj voditel pogotovo koga stanuva zbor za emisija vo živo, festival. Se sluči toa što se sluči, jas ne bi go komentirala seto toa, no sepak trebaše vreme za da ja dobieme taa bodovna sostojba onaa rang lista za da možeme da prodolžime ponatamu i da se iskordinirame site nie, prestavnicite od strana na režijata kako i site onie koi što rabotat vo organizaciskiot del. Mislam deka se pomina ok, najvažno e što ete vidovme deka nemalo nikakov propust, nikakva greška Biba Dodeva zasluženo si ja osvoi prvata nagrada”.
Večerva ste ovde prisutna sama bez pridružba na posilnata polovina, a se spomenuvaše deka ste vo seriozna ljubovna vrska. Dali ima novini vo vašiot emotiven život?
Marijana Stanojkoska: ” Se e vo najdobar red bi kažala i ne bi otkrivala ništo pokonkretno, zošto ne sakam da zboruvam javno na ovaa tema”…
Biljana KRNČESKA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila