Tetovažite kako simbol na lična poraka postojat mnogu odamna i često bea vrzuvani so nekoi silno vpečatlivi životni iskustva koi odredena ličnost gi vrežala vo svojata koža vo forma na slika.
Vo minatiot vek načinot na nivnoto izveduvanje beše mnogu amaterski i najčesto crtežite potsetuva na karikaturi so smešni formi, pa onie koi gi imaa važea za mangupi što ja iscrtuvaat svojata koža na eden neprikladen način.
No vreminjata se smenija, a načinot na sebe izrazuvanje  doživea potpolna transformacija pa taka tetovažite stanaa edna svoevidna urbana forma na sovremenite lugje koi ovoj pat nejzinata izvedba ja podignaa na mnogu povisoko umetničko nivo.
Eden od takvite  tattoo majstori koj važi za vistinski umetnik spored načinot na izvedba na tetovažite e i Goran Miciќ koj preku svoite crteži uspea da ja pridobie naklonosta na vip ličnostite koi isklučitelno nemu mu ja doveruvaat svojata koža.
Popularniot NBA košarkar i pretsedatel na Makedonskata Košarkarska Federacija  Pero Antiќ koj gi ima najvpečatlivite tatovaži kaj nas e tokmu prva preporaka na Goran, a od popularnite dami negova klientka e i temperamentnata Tamara Todevska koja isto e vljubenik vo tetovažite.
Goran svojata umetnička darba ja otkril sosema slučajno. Spored tvrdenjeto od negoviot tatko Dule Miciќ  koj e poznat makedonski estraden novinar, prviot interes kon tetovažite  go imal preku lepenkite za preslkuvanje na slikički što bile spakuvani vo mastikite za žvakanje. Pomalku čudno mu bilo i na tatko mu što gleda negoviot sin interesno vo tie slikčinja no podocna svatil deka tuka se krie golem umetnički talent koj profesionalno postojano se nadograduval.


Na našeto prašanje zošto Dule nikogaš ne napišal ništo za svojot talentiran sin dobivme iskren odgovor od novinarot deka toj ja prezira protekcijata od bilo koj apsekt i deka ne podnesuva forsiranje na deca ili rodnini samo zatoa što se del od nečija familijarna loza. Sepak Dule ni prizna deka deneska e gord so postignatiot uspeh na negoviot sin koj za svoe mesto pod sonceto se izbori preku talentot, a ne preku vrskite i možnostite na svoite roditeli.
No ajde da čueme što ima samiot Goran da ni kaže koga se tetovažite vo prašanje:
Što e potrebno za eden tattoo majstor da bide na vrvot?
-“Za eden tattoo majstor da uspee da dostigne toa što jas sum go dostignal ne treba da razmisluva deka e najdobar i treba da se bori so negovoto ego. Vrvot go nema, može ušte poveќe od toа”…
Kakva e konkurencijata vo vašata oblast i dali može da se zboruva za zanimanje od koe može da se živee?
-“Konkurencijata e se pogolema i pogolema, kako vikaat ako nema konkurencija nema rabota. Taka se istaknuvame i imame napredok, a klientite odlučuvaat kade doagjaat. Za živeenjeto od ovaa rabota ako ja rabotiš so ljubov ќe živeeš so sreќa”.
Tvojot tatko e novinar. Obično decata na novinarite ja prodolžuvaat semejnata tradicija. Dali počuvstvuva odredeni afiniteti i kon novinarstvoto i kako na tvojot talent reagiraše tvoeto semejstvo?
-“Od taa strana ne me interesiraše novinarstvoto, iako bev postojano sekade so tatko mi, a kako vikaat deka obično se prodolžuva semejnata tradicija . Jas ja fativ ulogata od na majka mi stranata, taa e umetnik. Kako i sekoj roditel pa taka i moite normalno e da sakaat nivnoto dete da e uspešno . Sepak  nie rastevme vo lošo vreme i nikoj ne očekuvaše deka može da se uspee vo svetot na tetoviranjeto, toa beše tabu tema i odraz na (narkoman), no zatoa denes ima druga percepcija duri i moite doma me čekaat za termin za da se tetoviraat”…
Koja e filozofijata na lugjeto što se tetoviraat, dali podlaboko si navlegol vo tvojata profesija i dali postoi klasična zavisnost od tetovaži?
-“Se razbira deka mora i psihološki da se soočiš so klientite i da im dadeš sovet za nešto što čini i što ne čini . Sekoj čovek e so različno mislenje .Čovečkiot um e zavisen od megalomanstvo da imaš mnogu i da bideš odvoen od drugite , taka i ovaa rabota koga gledaš deka imaš edna tattoo ne zastanuvaš tuka “.
Velat deka ednaš naslikanata tetovazža e večna što pravite so “pišman ađiite” onie koi sakaat da precrtaat nekoe tetovirano ime, nekoja posvetena tetovaža na bivša ljubov i dali može da se otstranat tetovažite?
-“Denes ništo ne e večno , taka i tetovažata može da se koregira da se pokrie ili mnogu lesno da se odstrani na laser koj što e so golema efikasnost”!

Biljana KRNČESKA


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila