Ove godine, 16. oktobra, navršiće se 12 godina od stravične nesreće u kojoj je život izgubio jedan od najboljih glasova Balkana, Toše Proeski. Pevačev “večiti dom” nalazi se na groblju Gumenje u Kruševu, a već skoro 12 godina reč je – verovali ili ne – o improvizovanoj metalnoj konstrukciji koja je pokrivena i ograđena plastikom i najlonima, prekrivena tepisonom od veštačke trave, dok je prostor oko groba popločan behaton pločama, koje propadaju, ali prerano preminuli pevač će sada dobiti dostojno spomen-obeležje.

No, konačno, opština Kruševo objavila je javni poziv kompanijama za izgradnju spomen-obeležja.

Youtube printscreeen

Izgradnja spomenika makedonskoj mužičkoj ikoni procenjuje se da će koštati oko 150.000 evra, sredstva su obezbeđena iz državnog budžeta.

Youtube printscreeen

Prema informacijama koje su objavljene u Elektronskom sistemu javnih nabavki, izgradnja bi trebalo da počne 10. septembra i bude gotova do kraja novembra.

Arhitekta Čeauševski je i pre nekoliko godina pobedio na konkursu za uređivanje grobnice Proeskog, ali ta ideja nije realizovana, između ostalog i zbog toga što je objekat veći i skuplji. Kako su otkrili prisluškivani razgovori, projekat je takođe bio podložan političkim kalkulacijama tadašnje centralne vlade


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila