Vo periodot koj ni predstoi ljubitelite na muzičkite slučuvanja vo Makedonija ќe možat da uživaat vo žanrovskata ponuda koja podrazbira festivalski, koncertni i manifestaciski slučuvanja za koi organizatorite preku press konferencii gi iznesoa detalite. 

Najparvin na krajot na Maj odnosno na 30 i 31 ќe se održi 34 izdanie na najstariot i najrenomiran muzički festival na narodnata novosozdadena pesna “Folk Fest Valandovo – 2019”. Ovoj festival koj e pod kapata na Ministerstvoto za kultura od minatata godina se vrati vo proletniot termin koj e karakterističen za samiot grad Valandovo vo koj tokmu zreenjeto na kalinkite i cutenjeto na proletta beše simbolično povrzano so ragjanjeto na novite muzički hitovi koi se obnarodija i ja zbogatija kulturnata riznica na makedonskata muzička produkcija. Spored ona što organizatorite go najavija se očekuva i ovaa godina “Folk Fest Valandovo” da bide na visina na svojata zadača, a vo vtorata natprevaruvačka večer publikata ќe može da gi čue novite pesni na Blagoja Grujovski, Boban Canevski, Stojne Nikolova, grupata Akademci, Zuica Lazova, Duško Georgievski, Jule Nikolovska, Dalibor Đosiќ, a kako svoeviden kuriozitet ќe bide pojavuvanjeto i na makedonskata legenda Dragan Mijalkovski i cam beckot na Goran Todorovski.  Na valandovskiot festival ќe mu predhodat i mnogu propratni muzički slučuvanja koi opštinata veќe gi najavi kako svoevidni koncertni hepeninzi koi ќe se održuvaat na gradskiot ploštad vo Valandovo. 

Vednaš posle valandovskiot festival pak ljubitelite na rock spektaklite ќe možat da uživaat vo nesekojdnevnata privilegija da go slušaat vo živo muziciranjeto na svetskata legenda Sting koj vo ramkite na svojata turneja “My songs” doagja vo Skopje na 2 Juni kade na gradskiot stadion ќe i se prestavi na mnogulijadnata publika koja za ovoj nastan doagja od site strani na regionot.

Sting vo ramkite na ovaa svoja svetska turneja go izdava i svojot najnov album koj istoimeno e nasloven, a negov specijalen gostin na koncertot ќe bide poznatiot makedonski virtuoz na gitara, našata muzička ikona Vlako Stefanovski. 

Stefanovski koj beše prisuten na pres konferencijata po povod prestojniot spektakal go istakna ličnoto vooduševuvanje od Sting i naglasi deka ova i za nego e svoevidna privilegija:

-“Se nadevam deka ќe imam prilika barem na pet minuti da go zapoznam i da mu gi prenesam moite komplimenti, i inspiracijata što patem mi ja dal niz site ovie godini. Mnogu zvezdi ima vo show biznisot no malku muzičari. Sekoe vtoro golemo ime e zvezda ama ne sekoe deseto ime e golem muzičar. za Sting ne važat ovie matematiki bidejќi toj navistina e golem muzičar” izjavi Stefanovski koj vsušnost i ќe go otvori koncertot so svojot nastap.

Ušte eden koncerten spektakl se očekuva da se sluči na gradskiot stadion vo Skopje koj od neodamna e preimenuvan vo Arena “Toše Proevski” i toa na 15 Juni koga pop legendata Zdravko Čoliќ ќe održi svoj koncert na zadovolstvo na site negovi obožavateli koi negovite koncerti gi doživuvaat kako svoevidni praznični slučuvanja na koi prisustvuvaat iljadnici počituvači na negoviot lik i delo. Čoliќ vo Makedonija e često koncertno prisuten no toa voopšto ne go smaluva interesot za negovite nastapi koi sekogaš prestavuvaat vistinsko muzičko doživuvanje. 

Vo Bitola pak od 26 do 30 Juni ќe se održi osumnaesetoto izdanie na Internacionalniot mladisnki festival “Bitola otvoren grad” na čija završnica ќe nastapi hrvatskiot rock sostav “Psihomodo pop”. Ovoj festival  koj se održuva na različni lokacii vo Bitola podrazbira ulični koncerti, umetnički instalacii, izložbi na stripovi, proekcii na dokumentarni filmovi i gostuvanja na avangardni muzički artisti koi so svojot izraz se svoevidna progresivna alternativa za mladiot čovek na balkanskite prostori.

Za kraj na ovoj muzički bilten vi gi ponuduvame najnovite informacii za godinešnoto održuvanje na “Pivo festot” vo Prilep koj ovaa godina ќe se slučuva od 18 do 21 Juli. Ovaa opštonarodna manifestacija koja go odbeležuva svoeto 17 izdanie e poznata kako nastan koj ima masovna posetenost pred se zaradi četiri dnevniot muzički spektakl na koj nastapile najgolemite estradni iminja od balkanskiot region. I ovaa godina se očekuva gostuvanjeto na Saša Matiќ da predizvika golem interes megju ljubitelite na muzikata i pivoto. Osven Matiќ povtorno se spomenuva gostuvanjeto na Ceca koja veќe ednaš imaše svoj nastap na Pivo Festot, no očigledno organizatorite sakajќi da igraat na proverena karta povtorno pregovaraat so balkanskata zvezda. Koi se drugi pejači ќe bidat del od ovoj festival na pivoto ostanuva da doznaeme vo naredniot period koga i oficijalno Opština Prilep ќe se proiznesi okolu samata organizacija. 

Biljana KRNČESKA


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila