Makedoncite potvrdija deka za uspeh e potrebna upornost i trpenie ama verojatno i povolna politička klima. 

Se čini godinava seto toa go imavme vo paket  na evroviziskata scena na koja nastapivme sinoќa vo vtorata polufinalna večer vo Tel Aviv Izrael. Tamara Todevska konačno go osvetli muzičkiot obraz na makedoncite i posle celi sedum godini frustracija ne vrati pobedonosno vo finaleto kade smetame deka od sekogaš pripagjame kako muzička nacija. 
Ovoj pat imavme kompletno dobar paket što moževme da i go ponudime na Evropa i svetot. Dobar vokal samouveren na scenata, dobra pesna i celosno odličen tim koj potvrdi deka za uspeh se potrebni profesionalci koi si ja znaat rabotata. Pesnata “Proud” na godinešnata “Evrovizija” –  2019 gi braneše boite na Severna Makedonija imeto koe od politički aspekt ja zameni referencata FIROM i tokmu toj moment mnogumina go poistovetuvaat so možnosta na našata zemja da i se otvorat vratite i vo finaleto na ova najgolemo muzičko natprevaruvanje.
Deka političkite vetrovi vlijaat i na ova takmičenje znaat i malite deca, no mora da se priznae deka bez dobra pesna, odličen vokal i spremna ekipa nemože da se očekuva politikata sama da poentira. 
Sepak mora da napomenime deka “Evrovizija” za Todevska e odlično poznat teren zatoa što ova i e duri četvrto učestvo na golemata scena što ќe reče deka taa e svoeviden veteran za ovoj natprevar. Vsušnost nejziniot prv nastap koga ja oseti evroviziskata vozbuda beše vo 2004 godina koga go pridružuvaše na scenata pokojniot Toše Proevski, za povtorno po četiri godini vo pridružba na kolegite Rade Vrčak i Adrijan Gađa da nastapi vo Belgrad kade ne uspea da se plasira vo finaleto. Se čini deka togaš “zavleče noga” pa slednite četiri godini našite prestavnici ne možea da se izborat za finalniot plasman taka da ovoj pat Todevska go iskoristi popravniot ispit što i beše ovozmožen i dokaža deka sozrea i kako vokal i kako ličnost i kako žena pa može na scenata da ponudi mnogu pokompletno muzičko doživuvanje kako artist. 
Da se nadevame deka i sega ke “zavleči noga” i deka uspesite narednite godini na našite prestavnici ќe im bidat osigureni, no pred toa mora da go vidime našiot finalen plasman godinava koj ќe potvrdi dali dobrite prognozi što gi predviduvaat evroviziskite obložuvalnici ќe se obistinat. Dokolku ni pojde od raka da osvoime visok plasman vo samoto finale vo sabota večer mnogumina ќe si gi potvrdat svoite uveruvanja deka politikata e glavniot začin na ovoj natprevar no na takvite dušegrižnici samo ќe im poračame deka teoriite na zgovor se sekogaš intersni ama ubavite pesni ostnuvaat večni. 
Važno e pesnata da ja prenese svojata poraka da gi dopre srcata i na univerzalniot  jazik da komunicira so celiot svet. 
Tamara ne napravi sreќni i gordi istovremeno, a nie se nadevame deka ќe možeme so združeni sili od site kraišta na svetot da navivame i glasame za nea vo sabota koga ќe se slučuva golemoto super finale na ovoj spektakularen muzički festival.
Biljana KRNČESKA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila