Bisernite grla na makedonskata estrada konečno dobija tv prostor za megdan i natpejuvanje. Posle skoro cela decenija na molk i nemanje na muzički format na emisija vo koja vo živo se pee TV Sitel se odvaži da napravi svoeviden isčekor so muzičkoto show  “Merak meana” koe se snima vo živo, so kompletna postava na orkestar koj go sočinuvaat muzičarite od bendot “Skopski boemi” i ušte nekolku instrumentalisti koi gi pratat pejačite što od nedela vo nedela se menuvaat. Deka vakvoto eksponiranje na pejačite im faleše, dokažuva nivnata razdraganost i veselo, opušteno odnesuvanje vo samata emisija, koja dobiva dopolnitelno šarm tokmu so spontanata i temperamentna izvedba na estradnjacite koi se gleda deka uživaat, izveduvajќi poznati pesni no i tradicionalni refreni i etno melodi što se taka karakteristični za ova podnebje.

Praktično ova e edinstvena emisija kaj nas koja im dozvoluva na pejačite da pokažat vo živo kolku go sovladale svojot zanaet vo koj ima mnogu marifetluci što se svoeviden predizvik za sekoj pejac. Sepak  ovaa emisija koja ja vodi akterot Ljupco Todorovski Upa jasno gi izdefinira pesnopojnite grla koi se spremni za izvedba vo živo i onie drugite koi estradata ja vospriemaat samo vizuleno i tehnicki što ќe reče poveќe se slikaat od kolku što snimaat. 
Deka e toa taka potvrduva čestoto gostuvanje na odredeni pejači za koi može da se kaže deka se majstori na svojot zanaet no i na onie pomladite koi muzikata ja svatile seriozno i uživaat vo nejzinite performansi nezavisno dali se od žanrovska ili tehnička priroda. Samiot koncept na ova show ovozmožuva da vidime edna merakliska atmosvera sto korespondira so samiot naziv vo koja mnogu kolegijalno se nadopolnuvaat pejačite izveduvajќi pesni sto se hitovski, kafanski, trendovski, pesni koi go podigaat raspoloženieto i deluvaat na pozitivnosta koja odamna ni nedostasuvaše tokmu vo vakva forma. 
“Merak meana” uspea da postigne za kratko vreme visok rejting megju gledačite na koi vakviot tip na emisii odamna im faleše i se čini barem vo nedelite (koga se prikažuva) uspea da ja potisne politikata i političarite koi “dežuraat” na našite mediumi. Muzikata e lek za duša, toa go znaat site što ja vospriemaat na vistinski način. Taa e terapija koja najubavo leči i bolka i taga i ljubovna maka i seta i mečta…Taa sekogaš uspeva da go podigne raspoloženieto, da ja podobri vibracijata, da usreќi zatoa i vreme i e da se  vrati na malite ekrani od kade nepravedno beše “progoneta”.
Biljana KRNČESKA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila