Vo isčekuvanje na godinešniot Evrosong vo Izrael našata prestavnička Tamara Todevska zaedno so izbranata ekipa veќe zamina za Tel Aviv kade ovoj pat ќe gi brani boite na Severna Makedonija. Dali novoto preformulirano ime na našata zemja ќe ni donese poveќe sreќa na ova natprevaruvanje koe od sekogaš ne frustriralo kako muzička nacija ќe doznaeme na 16 Maj koga vsušnost ќe ja vidime Todevska na scenata so izvedbata na svojata pesna “Proud”. Avtorite na ovaa kompozicija se odlično poznati za muzičkata javnost na ovie prostori i važat za edni od najkomercijalnite i najpopularnite kompozitori, aranžeri i producenti kaj nas. Robert Bilbilov, Darko Dimitrov i Lazar Cvetkoski zaedno so Kosta Petrov koj e poznat i kako uspešen pisatel i negovata sopruga se lugjeto koi stojat pozadi godinešnata naša evroviziska pesna. 

Tamara svojot tim go dopolni i so kolegite Antonija Gigovska koja momentalno e edna od najpopularnite mladi pejački vo Makedonija, potoa strumičankata Aleksandra Janeva koja važi za eden od najdobrite naši vokali i mladiot operski pejac Vasil Garvanliev koj e afirmirano ime vo svetot na klasičnata muzika. So vakvi pridružni vokali sigurni sme deka Tamara ќe može da go dade svojot maksimum na scenata, a so ogled na nejzinata samouverenost i glasovni potencijali očekuvame ovaa godina taa konečno da uspee da ne plasira vo samoto finale na ovoj najgolem muzički nastan od svetski kalibar. 
I dodeka nacijata očekuva natprevar i dokažuvanje Todevska se oglasi na društvenite mreži so svojata kosmopolitska poraka potencirajќi ja filozofijata koja stoi pozadi pesnata “Proud”.
-“Gledaš za mene na Evrovizija nikogaš ne beše najvažno da se vleze vo finaleto, da se bide vo prvite deset ili duri da se  pobedi. Evrovizijata, za mene, otsekogaš bila mnogu poveḱe od toa!
Evrovizijata e prifaḱanje na različnite, prkosejќi im na normite, gord na toa koj si, tokmu onakov kako što si. 
Evrovizija e edna noḱ vo godinata koga celiot kontinent se sostanuva za da ja slavi smelosta, hrabrosta i individualnosta! 
Toa e mestoto kade što različni nešta se gordi. 
Jas sum majka na dve deca: trigodišno devojče i trimesečno momče. Znam deka zvuči kako kliše, no tie navistina go smenija mojot život i se čuvstvuvam, kako majka i kako roditel, deka toa e moja odgovornost, NAŠA odgovornost e da napravime pozitivni promeni vo životot na našite deca. 
Denes, gledajḱi ja mojata ḱerka, sakam taa da porasne vo svet kade što luǵeto nema da ja sudat i da i kažuvaat kako da se odnesuva, kako da se nasmevnuva  i kako da  se dviži. Sakam da znae deka taa ne mora da gi sledi pravilata što treba da se prifatat. Sakam da bide toa što saka da bide, i što e najvažno, da bidam gorda na ona što e. Toa e najmalku što možam da napravam za nea. 
Gorda sum što možam da kažam deka na 16-ti maj ḱe i ja posvetam mojata pesna na ḱerka mi i ḱe peam za site tamu, na koi im bilo kažano deka sekogaš treba da gi vednat glavite i da gi sledat strogite pravila. 
Na 16 maj, ḱe gi prekršime pravilata i barem edna noḱ vo godinata ḱe mu pokažeme na svetot deka jas sum GORDA  i sekogaš posilna od nivnoto : nikogaš nema da bidete dovolno dobri! 
Sekogaš ḱe bidete dovolno dobri!
 
Se gledame vo Tel Aviv!” im porača Todevska na evroviziskite fanovi.
Za nejzinata scenska garderoba se pogriži našiot poznat kreator Aleksandar Nošpal koj dosega gi oblekuval poveќeto evroviziski prestavnici kako što beše svoevremeno Toše i Karolina, a ovoj pat Tamara odluči da ja obleče vo fustan so zelena smaragdna  boja koj dopolnitelno ќe go predizvika vnimenieto na publikata. 
Kako seto toa ќe izgleda na scenata ќe vidime naskoro, a do togaš da im posakame na našite prestavnici dobra sreќa i mnogu pozitivni cuvstva.
Biljana KRNČESKA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila