Popularna pevačica iz Čikaga Zorana Bojanović (rodom iz Čačka) u zadnje vreme naprosto blista! Zadovoljstvo joj se vidi na licu, ima zarazan osmeh i biti sa njom u društvu je veoma prijatno. Živi svoju pravu ličnost, zna sta hoće i ne krije da je srećna. Sve što zamisli – ostvari! Komunikativna je i lako sklapa poslove.

Iako je u srcu rokerka snimila je dve uspešne narodne pesme: “Ceo svet mi pod nogama ” i “Lepa Zoka”. Za obe pesme je uradila video i nalaze se na Yutube!

Ovih dana je uplovila u orijentalne muzičke vode snimivši vrlo originalnu i lepu  pesmu “Kraljica Cigana” ili na Romskom “Romani Kraljica”, koja je i razlog našeg razgovora.

Reci nam, Zorana, odakle ljubav prema romskoj muzici?

–        Mogla bih to da analiziram ali to je veoma intuitivno. Zašto volim hard rock ili bluz ili džez ili elektroniku? Zato što volim! Volim sve što je iskreno, duševno i pomalo sirovo! U smislu stvarno i u skladu sa ljudskom prirodom. Specijalno volim romsku muziku, jer volim da igram, a ona uvek podstiče na ples, zatim  što je veoma bliska čoveku u duhovnom smislu i zato što je po muzičkom izrazu prilično otvorena i slobodna. Kao i romska kultura koja mi je po tome veoma bliska. Volim razne romske pravce: od dvojki, do ruske, španske, južne Srbije, orijentalne i tako redom. Ovoga puta je orijentalni zvuk.

Sa kim si radila novu pesmu i kako je došlo do te saradnje?

–        Novu pesmu sam radila sa Jakšom Abazijem. Do saradnje je došlo potpuno slučajno iz jednog interesantnog noćnog Facebook razgovora, umetnika koji “ne spavaju! Tu bih se našalila, meni moja familija stalno zamera što večito tako pričam sa narodom bez ikakvog posebnog povoda, osim želje za razmenom mišljenja i razgovorom. Iz tog potpuno slučajnog razgovora nastala je ova meni sjajna pesma. Jakši sam pričala o mojoj opsednutosti ruskim filmom “Cigani lete u nebo” i sceni u kojoj Rada, Romani kraljica pogledom zaustavlja konja. Dva dana kasnije bez dogovora o pesmi od Jakše sam dobila demo. Najiteresantnije mi je bilo da je demo bio u stilu makedonske romske muzike, kojom sam opsednuta već dve godine otkad sam otkrila Džafera Demirovića. Taj Jakšin demo odmah me je osvojio i pomislila sam – to je ta moja pesma!

 

Da li si pesmu snimala u Makedoniji ili u Čikagu?

–        Muzika je snimljena u Makedoniji gde su bili najbolji uslovi a moj glas u Čikagu gde imam najbolje uslove za vokalnu produkciju!

Kada ćeš plasirati pesmu i šta očekuješ od nje?

–        Nadam se da će pesma izaći za narednih mesec dana! Osim muzičkog dela, moram i vizuelno da je ispratim. Volim uvek da polako uradim a da bude najbolje što ja mogu i čime raspolažem. Od pesme očekujem da učini za druge ono što je za mene, da pokrene, da ulepša dan, da se zapleše i da pruži samopouzdanje i energiju.

Kakvi su ti planovi za dalje?

–        Spremam jednu divnu dvojku, narodnu, savremenu i filozofsku po tekstu! To je ljubavna pesma koja na romantičnu ljubav gleda sa filozofske i ljudske strane – na ljubav kao na slobodu izbora a na rastanak kao neminovnost i na uzrastanje!

Postoje pesme koje su jako slične. Čak se i fizički izgled kopira. Šta činiš da ostaneš verna sebi?

–        Lično ne moram ništa puno da činim povodom autentičnosti osim da radim ono što se meni sviđa  i da nikako ne radim ono što mi se ne sviđa. Najvažnije je da tekst pesme bude smislen da ima poruku i da je muzika kvalitetna. Da predstavlja nešto što osećas i možeš da doneseš. Preferiram pozitivne poruke, nešto na šta ljudi treba da se ugledaju  i da budu motivisani i budu bolji. Što se tiče izgleda, nosim ono što mi se dopada, što mi je primereno i kako volim da se predstavim. Zaista ne vidim razlog da nekoga kopiram, uvek imam sveže ideje.

Za kraj imaš li poruku za naše čitaoce?

–        Sasvim jednostavno – Dragi čitaoci, koliko god možete uživajte u životu!” Sve vas voli vaša Zorana Bojanović!

Slavica Momaković

 


1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila