Pišući o estradnim umetnicima i umetnicima iz drugih oblasti, od čega sam sa nekima ostvario i prijateljske odnose, bilo je situacija koje su mi se zauvek urezale u pamćenje. Nije šala, u pitanju je više od 40 godina. Zato ću ovde, na otvorenoj sceni, pokušati da se setim nekih zanimljivih detalja iz tih druženja. U to vreme sam bio dopisnik izdavačke kuće „TV Novosti“ iz Beograda, a prvenstveno sam pisao za njihov muzički magazin „Sabor“ kojeg danas, na žalost, nema. A bio je, na neki način, muziči manifest. Osnovali su ga, nedavno tragično preminuli kralj narodnog melosa Šaban Šaulić i Lepa Brena. I gurao je dok je moglo, sve dok nisu počeli duvati neki „drugi vetrovi“. Redosled sećanja nije hronološki, već onako đuture, kako koje navire.

Ceca je Ceca! Time je u muzičkom smislu sve rečeno. Međutim, i pored toga što je na estradi jedna od najboljih svih vremena, ipak na petom kontinentu je gostovala svega dva puta. Razlog je, nije tajna, novac! Teško da ima menadžer, koji bi se upustio u njen angažman iz prostog razloga što Cecu prati ogromna ekipa, što isključivo odseda u hotelima sa pet zvezdica, pa onda reklame, hrana, letovi do Australije, po Australiji i povratak za Evropu, skupe sale, security, takse… i plus sve ostalo što ode uz istinske zvezde. Ovo je samo deo obaveza koje idu uz njen renome i status dive.

Prvi put Ceca je u Australiji gostovala 2010. Doveo ju je izvesni Adnan iz Banja Luke koji se posle toga zauvek vratio u stari kraj. Ona je tada oborila sve rekorde jer je u dva nastupa u Sidneju i Melburnu imala preko 20 hiljada posetilaca. Taj rekord teško da će ikada biti nadmašen. Ako se uzme u obzir da je najjeftinija ulaznica koštala 100 dolara a one VIP su bile i do 350, nije teško izračunati kako se Adnanu isplatio rizik.

Nikada nisam saznao koliko je Ceca dobila za tu turneju tek ja iz opravdanih razloga nisam bio u prilici da budem na koncertu. Službeno sam boravio u Sidneju na dan njenog nastupa u Melburnu. Što bi se reklo – možda smo se mimoišli u letu.

Njen drugi dolazak 2012. nisam propustio. Ovoga puta njen donaćin je bio čuveni Club Parada koji je njenim nastupima imao svoj “Swan Song” pa su, kako je direktor istog Miloš Rsovac rekao, želeli da to bude “u stilu”.

Međutim, ovoga puta Ceca nije imala ni približnu posetu. Daleko od toga da je bila slaba, ali ako uporedimo, nije bila bila ni pola od toga!

Ceca je ovoga puta imala gosta u liku tadašnjeg Grandovog pulena Zorana Vaneva a pratio ih je bend u usponu – Miligram. Nastup je bio u Convention Centre u kompleksu hotela ”Hyatt” gde su odseli i to u samom pristaništu Melburna. Treba reći da je Ceca svega sat vremena pre koncerta doputovala iz Sidneja.

Sam nastup mega popularne pevačice i njenih gostiju bio je za čistu desetku. Publika je bila u delirijumu.

U kratkoj pauzi nastupa u bekstajdžu sam  uradio kraći intervju s njom. Sa mnom je bio i kolega iz ”Vesti” Krsto Marković.

Za taj susret sam se pripremio tako što sam joj kupio buket ruža, te monografiju Melburna.

Moram reći da se Ceca obradovala našoj poseti. Čak i u bekstajdžu besprekorno doterana odmah je zamolila da se uslikamo a potom da ne zamerimo ako izuje štikle da “odmori noge” (to se na priloženim fotkama može i videti).

Ja sam odmah prešao u “ofanzivu”! Prvo smo se izljubili tri puta po “srpski”, a onda sam joj uz cveće uručio  monografiju sa posvetom.

– Ceco, ovo ti je monografija Melburna da je prelistaš dok budeš letela za Beograd sutra ujutro. Pošto si izjavila da je Sidnej najlepši a Melburn nisi videla – rekao sam u dahu.

Ona me onako kiselo pogleda, pa prasnu u smeh. Onda sam joj “objasnio” kako je prilikom oba boravka u najlepšem gradu na svetu, praktično iz aviona otišla na koncert a posle prespavanih par sati, letela za Beograd. Tako da nije imala šanse da upozna ovaj grad. Rekla je da će monografiju uvrstiti na istaknuto mesto njene kućne biblioteke.

Obećao sam joj kad sledeći put bude dolazila da ću joj biti domaćin i pokazati sve što ovaj grad čini izuzetnim.

Ona je samo potvrdila rečima “važi, dogovoreno”!

Susret smo završili unakrsnim pitanjima kolege i mene, a Ceca je sve vreme delovala dostojanstveno i samouvereno. Kad sa njom razgovarate imate utisak da se topite poput sladoleda, a opet morate ostati profesionalni. Jer ona je bila istinska diva sa kojom ste u tom trenutku razgovarali kao da vam je komšinica ili neki rod.

Posle svega smo se opet izljubili i poželeli joj prijatan let za otadžbinu i da nam opet dođe.

Zahvaljujem se Goranu Dojčinoviću mom prijatelju i saradniku našeg Portala na ovim divnim fotkama.

RADE BERAK 

FOTO GALERIJA:


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila