Sakajќi da gi zapoznaeme čitatelite so vokalistite od drugite muzički žanrovi se odlučivme da porazgovarame i so mladiot i nadežen Tenor koj pubikata može često da go vidi na scenata pri Makedonskata Opera i Balet, Ilija Belistojanoski koj po poteklo e od Prilep i koj diplomiraše vo 2015 godina vo klasata na maestro Boris Trajanov na Muzičkata Akademija vo Štip. Posle diplomiranjeto Ilija veќe seriozno se posvetuva na svojata profesija, pa iako relativno mlad uspeva da go skrene vnimanieto na sebe. Negovoto učestvo na “Balkanskata Romansijada” vo Bugarija kako prvo internacionalno iskustvo mu ja donesuva prvata nagrada, a preku ovoj uspeh toj dobiva pokana i za sledno negovo učestvo na “Ruskata Romasijada” što se održuva vo Moskva kade ja osvojuva Gran – Pri nagradata i uspeva zaedno so ušte 12 finalisti da se plasira vo super finaleto kade go osvojuva vtroriot laureat koj mu gi otvara vratite na edna od najgolemite koncertni sali vo Kremalj. Veruvame deka negovoto vreme doprva doagja i vo ime na toj potencijal go napravivme i ovoj razgovor so tenorot Belistojanoski…

Vo Evropa pa i vo svetot da se bide operski pejač  e posebna privilegija  koja nosi golema preporaka za eden vokalist. Kako e vo Makedonija da se bide operski pejač?

Ilija Belistojanoski:  Umetnosta e dvigatel na kulturata vo edna zemja kako što znaeme site.Tuka vo Makedonija sme vo borba za opstanok i normalno e lujgeto da razmisluvaat od tipot što bi jadele denes, dali imaat da gi platat smetkite i t.n. A dodeka pak vo pogolemite evropski zemji lujgeto gledaat da se zabavuvaat, a eden od načinite e poseta na nekoja operska kuќa i sledenjeto na repretoarot na istata.Se čini deka na zapad operata e kako bi rekle “jagodka na slagot”. Zaklučokot veќe go pretpostavivte, lujgeto nemaat navika da sledat operska umetnost kako što e vo Evropa i tie vsušnost ne se ni krivi za toa.Bidejќi samite okolnosti  go nalagaat  toa …

Koe  obrazovanie  go zavrsi Ilija Belistojanoski za da može da zastane na scenata na MOB i da otpee airii?

Ilija Belistojanoski:  Ušte od mojata najrana vozrast se zanimavam so muzika.Celiot svoj život go posvetiv izučuvajќi i proučuvajќi ja muzikata, a posebno peenjeto kako eden del od nea.Najprvo bev zapišan vo osnovnoto muzičko učlište vo Prilep.Potoa zaminav da učam vo državnoto sredno muzičko učlilište vo Bitola i fakultetot za muzička umetnost go završiv vo Štip.No sepak seušte ne sum vi go odgovoril prašanjeto …Vikate kakvo obrazovanie e potrebno za da se pee na scenata na MOB.Najiskreno ќe vi kažam…potrebno vi e najprvo talent,a potoa i rabota i usovršuvanje na vokalnata tehnika!

Važis  za golem potencijal,  ti si  tenor, a tenor beše i golemiot Pavaroti. Koj e tvoj idol od  operskiot svet?

Ilija Belistojanoski:   Vistina e …Imam potencijal kako i mnozina od moite kolegi….No nikogaš ne bi rekol deka sum “golem potencijal” a znaete li zošto??? Ne se čuvstvuvam ništo poveќe ili pomalku od nikoj…Ednostavno dobro dišam vo svojata koža i zadovolen sum so darbata koja ja imam!….Koga stanuva zbor za moj idol moram da ve iznenadam….Idol kako termin podrazbira obožuvanje na nekoj pejač….Iskreno, jas sakam da slušam i gledam nekoi pejači od svetskata scena, no nemam posebni simpatii prema nikogo….Toa ne se dolži poradi toa što ne mi se dopajgaat ,tuku vistinskata pričina e mojot stav vrz odnos na toa prašanje.Smetam deka sekoj pejač treba da se gradi kako original i unikat bez golemo vlijanie na nadvorešni faktori od strana….

Znaeme deka kaj nas e pravilo da te priznae svetot za da te priznaat  i doma…Dali e toa taka i so vas operskite pejači i koi stranski sceni si gi posetil i osvoil kako vokal?

Ilija Belistojanoski:  Toa ne e pravilo samo kaj nas, toa e pravilo duri i vo evropskite zemji! Znaete ima edna poslovica vika vaka….”Ne postoi prorok vo sopstvenata zemja”…Pa kako relativno mlad operski pejač imam poseteno poveќe državi i imam nastapuvano na koncerti i natprevari niz Evropa i tuka.Koncert vo Kremalj -Rusija,natprevar vo Moskva so osvoeno 2 vtoroto mesto mesto,vlez vo finalnite rundi na svetskiot natprevar Belvedere-Riga i mnogi drugi….

Tvojot nastap so koleškata Nade Talevska na “Mel Fest” predizvika gromoglasni aplauzi od publikata dali razmisluvaš i za nekoj izlet vo pop vodite ?

Ilija Belistojanoski: Ha ha ha, Nikogas ne veli ne…Smetam deka so Nade napravivme dobar duet…Go dolovivme prirodno i so svoja interpretacija….No toa ne mi dava inspiracija da prodolžam kon pop muzika….Mojata vokacija sepak ostanuva operskata umetnost….

Operistite mora da imaat isklučitelno dobri glasovni možnosti koi se preduslov za scenata no istovremeno potrebno e da poseduvaat i akterski veštini zošto operata e mnogu zahtevna muzička disciplina.  Kako se snajduvaš na scenata i što ti e polesno da peeš ili glumiš?

Ilija Belistojanoski:   Na scenata imam malku iskustvo.Da bi zboruvale što mi e polesno da glumam ili peam e malku teško, zatoa što čovek treba da ima izigrano mnogu ulogi da go odgovori toa prasanje.No sepak sakam da spodelam so posirokata javnost edna ubava vest…Pogolema grupa na umetnici formiravme združenie nareceno “OperaTi” cij pretsedatel e prilepcanecot -bariton prvenec pri MOB Marjan Jovanoski i sme vo tek da realizirame nekoi operski pretstavi koj ќe bidat izvedeni vo poveќe gradovi niz državava.Se nadevam togaš ќe zboruvame i poveќe na ovaa tema…


Nekako publikata e naviknata da gi doživuva operskite pejači kako lugje so silni glasovi  koi imaat golem gabarit  i mokno izgledaat na scenata. Za razlika od tvoite kolegi ti izgledaš  dosta fit. Dali toa znači deka sportuvaš ili ednostavno prirodata te nagradila i so dobar metabolizam.

Ilija Belistojanoski:   Uff…vi se molam mnogu me napravite slab..Jas i fit neznam dali si odgovarame haha….Ekstra kilažata vo ovaa profesija ne dopridonesuva pejačot da pee podobro….Se se potpira vrz muskulatura na teloto, inaku treba da zaslabnam nekoe kilce…

Kako operskite pejači se grižat za svojot glas i što e ona što go konsumiraat za toj glas da se razviva ili održuva vo poln potencijal?

Ilija Belistojanoski: Nešto posebno nema što da se  kaže koga sme kaj taa tema, osven da spomeneme deka bitno e da se vnesuvaat mnogu tečnosti, vitamini, ovošje,zelenčuk salati i kolku što može da se vežba fizički i sekako dviženje sekoj den!

Privatno što praktikuva Ilija Belistojanoski, dali ima nekoe drugo hobi vo slobodnoto vreme, dali e zaljuben i koi se negovite  sveri na interes?

Ilija Belistojanoski:    Ako može da se kaže kako hobi čitanjeto na knigi toa bi go spomnal.Čitam dolgo vreme literatura koja me pravi posilen, pohrabar i poodlučen za novite predizvici vo životot!….Zaljuben???…Hmm….seušte ne!….

So ogled na toa što si mnogu mlad, a veke pozadi sebe imaš dostignuvanja i uspesi koi  se slednite predizvici na koi posakuvaš da se posvetis?

Ilija Belistojanoski: Se pripremaat dosta proekti ovaa godina, ne bi preudiciral, pa se nadevam ќe zboruvame poopširno sledniot pat…

Biljana Biba Krnceska


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila