Godina 1988. – restoran Toplica u strogom centru Melburna, najlepše i najbolje mesto za izaći, bilo sa porodicom ili društvom. Ulaz strogo kontrolisan i sa striktnim pravilom oblačenja.

U ćošku desno od ulaza u prostrani restoran, improvizovana bina sa koje dopire umiljati glas plave devojke koja vas na samom startu skenira njenim užareno zelenim parom očiju.

U pauzi, vlasnik restorana Božo Marković je dovodi do mog stola i kaže: “E, o njoj ćeš  napisati  za ‘Sabor’ tekst”! Predstavlja se kratko sa Rada i uz odobrenje, seda za sto sa nama trojicom (sa mnom su bila još dva drugara). Kaže da je iz Niša. Razgovor je kratak, jer su Božine pauze kratke.

Do kraja večeri sam uradio par fotografija i na tome se završilo. Objavio sam članke o njoj u ”Saboru”,  ali i u tadašnjem etničkom listu “Novosti”. Nikada je više nisam sreo, mada su ljudi definitivno zbog lepe Rade odlazili u taj kultni restoran kojeg, nažalost, nema.

Restorana nema, ali ima Radmile Misić koja je po treći put stigla u Australiju. Igrom slučaja svaki put joj je broj osam bio u godini dolaska (1988, 1998. i 2018).

Rada od subote, 8. decembra počinje svoju australijsku turneju i to od Melburna. Prvi nastup uz pratnju Brzog Bon-Amija, Filipa Brzića i Slavčeta Dinića, biće u Srpskom kulturnom klubu “Nikola Tesla” u naselju Doveton. Za sada će, osim ovoga, nedelju dana kasnije, nastupiti i u mađarskom klubu u Sidneju, za doček Nove godine u Spskoj narodnoj odbrani u Canley Vale i za Srpsku novu godinu u Kanberi.

Ovo je prilika da je bolje predstavimo našim čitaocima.

Radmila Misić je zavrsila nižu i srednju muzičku školu.  Sa 18 godina je počela pevati po hotelima u Nišu. Sa prvim mužem je dobila ćerku Jelenu Ristić, koja je danas violinistkinja u Kraljevskoj filharmoniji u Amsterdamu,.

Već pomenute godine u z Melburnu,  u “Toplici”, tri puna meseca, pevala je sa legendama narodnog melosa,  Borom Spužićem i Angelim Dimovim.

Profesionalno je na estradi  od 1991. a prvi album je snimila za PGP RTS. Ukupno je izdala šest albuma i jednu kompilaciju.

Na Mesamu, 1993. dobila je nagradu za interpretaciju za pesmu  “Prokleta ljubav oteta”.

Radmila je nastupala i na mnogim drugim festivalima kao sto su: Šumadijski sabor, Moravski biseri itd.

U periodu i međuv 2006-2010, nastupala je i živela u Americi.

Koliko joj muzika znači, svedoči i činjenica da je pre dve godine u Beogradu otvorila školu pevanja.

Pored mnogih pesama koje su obekežile njenu karijeru, izdvajamo nekoliko i preporučujemo da obavezno poslušate. Pored evergrin hita Lažeš me ljubavi moja, tu su i drugi hitovi: Prokleta ljubav oteta, Ti si moja varalica, Milovanje moje, Merak mi je, Anđeli braćo, Selo moje kraj Morave u zenskoj interpretaciji; mušku izvodi Novica Negovanović.

Eto, milion razloga da ne propustite priliku da se družite i veselite sa Radmilom Misić.

Rade BERAK 

FOTO GALERIJA:


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila