Ovoj petok i sabota  po 22 pat ke se odrzi internacionalniot festival “Evrofest”, a negovata prva festivalska vecer za prv pat  ke se odrzi vo istoriskoto gradce Krusevo kade organizatorot konceptualno zamislil taa da bide cestvuvanje za nezaborav na golemiot Tose Proevski koj pred dvaesetina godini ja ponese prvata nagrada na ovoj renomiran festival so hitovskta pesna “Sonce vo tvojte rusi kosi”.

Vo negova cest  ovoj petok vo Amfiteatarot vo Krusevo ke zapeat pobednicite – laureati od mnogute evropski festivali pa taka ke moze publikata da uziva vo izvedbata na mnogute ubavi pesni od Tose prepeani od negovi kolegi od Rusija, Bugarija, Ukraina, Srbija, Bosna i Hercegovina, Belorusija, Albanija, Makedonija. Voedno prisutnite gosti ke go posetat i vecnoto pocivaliste na neprezaleniot Tose kade ke polozat cveke, a vo blizina na manastirot “Sv. Preobrazenie” ke posadat drvca vo spomen na deloto na ovaa makedonska pop ikona.

Sabotnata festivalska vecer e vecer na hitovski melodii i  ke se odrzi vo Skopje vo Domot na ARM kade mnogute izveduvaci ke se natprevaruvaat so novite pesni za festivalskite nagradi.

Idejniot tvorec na ovoj festival i negov organizator muzikologot Kostadin Kostadinovski e poznat kako dosleden kulturen deec koj na Makedonija i podari mnogu muzika i hitovski pesni pa zatoa i godinava se ocekuva od festivalskata scena na Evrofest da odeknat novi i pevlivi refreni.

Voditel i ovaa godina kako i predhodnite ke bide Katerina Stojanovska Deskovska koja e svoevidno zastitno lice na ovoj festival.

Biljana Biba Krnceska

 


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila