Kažu da je Čikago, najveći srpski glad posle Beograda. Verovatno je to aluzija da u nmenu u okolini živi ogroman broj iseljenika iz Srbije i Srba, uopšte. Jedna od onih koja je tamo zabacila sidro i dala doprimos povećanju brojnog stanja, svakako je Slavica Momaković, estradna umetnica. Budući da je ova zauvek lepa plavuša, često boravila i kod nas u Australiji, daje nam za pravo da je koliko-toliko svojatamo.

Zahvaljujući čudima današnje digitalne tehnologije, Čikago nije daleko od Australije. Tako je i nastao prilog koji sledi.

Prvo što je Slavče, kako je ja iz milošte zovem, želela da napomene, jeste to da je sa 15 godina starosti postala solista RTV Novi Sad, gde, sa ponosom ističe, ima „preko 50 arivskih snimaka uz pratnju tamburaškog orchestra, pod upravom legendarnog Janike Balaša. U prilogu možete otvoriti link i poslušati jednu od pesama koje se I dan-danas vrte na Radio Vojvodina: https://www.youtube.com/watch?v=KKX_BMARVcs

Slavica je po prirodi skromna i nenametljiva osoba i kad se govori o njenom muzičkom opusu, ne želi da ispada kako se hvali i gura, ali evo ja ću biti dovoljno drzak i neposlušan pa reći da je snimila čak 9 albuma za ugledne diskografske kuće. Od toga, zadnja dva za “Grand Production”.

Ono što je u životu svakog pevača najbitnije jeste činjenica da vas ljudi traže. Slavica peva preko 2000 pesama različitih stilova i po tome je poznata. Smatra da je zbog toga veoma tražena.

Slavica Momaković: Omiljena među kolegama

Na turnejama I to onim velikim, bila je bezbroj puta. Na petom kontinentu čak pet puta pri čemu je nastupala u svim većim gradovima – Sidneju, Melburnu, Adelaidu, Pertu, Brizbenu. Voli da istakne kako joj se upravo “Sidnej jako sviđa” ali i da pamti Brizben “zbog fantastičnih plaza”.

Zahvaljujući pesmi ona je obišla pola sveta i skrasila se u Čikagu 1992. Ali, sa prekidima,  dolazi u Srbiju. U Beogradu ima stan na Bežanijskoj kosi, gde mahom žive njene estradne kolege.

“Nisam ni slutila da ću ostati da živim u Čikagu – kaže Momakovićka i napominje da je glavni razlog toga udaja. “Živim ovde mirno sa suprugom i sinom. Aktivno se bavim pevanjem” – napominje i ponosna je na to što je u poziciji da bira kad će i gde da radi.

“Tako maksimalno uživam u svojoj profesiji koju jako volim”, kaže. Dodaje i to da je non-stop prisutna u diskografiji, te da je zadnji album “Subota bez nedelje”, snimala 2017. za “Grand”. Tu se naravno neće zaustaviti jer, polako i pažljivo bira nove pesme.

Slavica ima i svoje mišljenje o današnjoj muzici pa bez dlake na jeziku kaže da u njoj

“ima dosta šablona kao i kiča”.

“Ako neka pesma postane hit odmah se kopira i uz malo promena gubi na originalnosti i specificnosti” ‘ napominje Slavica. Smatra da su pesme postale toliko slične da ne može publika da ih “razdvoji i zapamti”. “A da i ne govorim o muzičarima i pevačima koji bi trebalo zbog prirode posla da ih znaju”.

Kaže da nisu sve pesme takve, da ima lepih koje će “obeležiti ovo vreme”. Ona sama voli da snima “lepe i kapitalne pesme, sa dobrim tekstovima”!

“Apsolutno sam našla sebe, verujem u svoj ukus i svojih najbližih saradnika jer živimo za umetnost!” – kaže u dahu i ističe da su joj omiljeni saradnici “maestro Lelo Nika I klavijaturista Aleksandar Đorđević”. Naravno, i ostalim saradnicima i kolegama ima visoko mišljenje i, što je najvažnije, i oni o njoj!

Nadam se da sam uspeo bar malo da približim Slavicu Momaković današnjim ljubiteljima lepog i čistog glasa. I da je vidimo i čujemo uskoro opet u Australiji.

RADE BERAK 

FOTO GALERIJA:


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila