Šesti festival “Sabora narodne muzike Srbije” održan je  24. apila u kategoriji “Starogradske pesme i romanse” (14 odabranih kompozicija) i 25. aprila u kategoriji “Novokomponovane narodne pesme” (14 novih  kompozicija) u organizaciji RTS I SEMUS-a. Među nagrađenim pevačima interpretator tradicionalne i narodne pesme, umetnik  velikih glasovnih sposobnosti, Ranko Šemić, po odluci stručnog žirija, osvojio je 3. mesto sa kompozicijom “Hvala ti živote” koju je komponovao Nenad Grković, na tekst Jovice Nedeljkovića i aranžman Aleksandra Kovačevića. U ovom intervjuu naši čitaoci moći će da čuju nagrađenu pesmu koju je Ranko vrhunski otpevao.

Ranko je inače višenagrađivan umetnik, izdvojićemo značajna priznanja. 2017. bio je apsolutni pobednik na “Moravskim biserima”, 2023. takođe apsolutni pobednik “Diskos festivala”.

Rodom je iz Prizrena (Kosmet) za koji je mnogo vezan, posvetio mu je zavičajnu pesmu “A za Prizren kad me pitaš”. Sa suprugom Natašom živi u skladnom braku i imaju šestoro dece.

Čestitamo Ranko na visokom 3. mestu stručnog žirija na “Saboru narodne muzike Srbije”! Da li ste i ranije nastupali na ovom festivalu, kakva je konkurencija bila ove godine?

Ovo je  moj 4. uzostopni nastup na “Saboru narodne muzike”! Svake godine je konkurencija bila velika ali ove godine je bilo prijavljeno 700 pesama na konkursu a odabrano je samo 28 kompozicija, među kojima je bila i moja pesma koja je nagrađena trećim mestom, što mi daje još veću draž kompletnog doživljaja!

Koliko ste do sada snimili nosača zvuka? Da li nam pripremate uskoro nešto novo?

Snimio sam do sada 6 albuma. U pripremi je 7. dupli album koji će izdati PGP. Nadam se da ćemo sve završiti do kraja juna. Jedan CD sa 12 novih autorskih pesama sa kosovskom tematikom i u duhu mog Prizrena, a drugi sa 12 narodnih pesama i balada. Obavestiću vas o tome.

Koji su Vaši omiljeni kompozitori i tekstopisci?

Što se tiče mojih objavljenih pesama, sarađivao sam sa najboljim, omiljenim autorima i kompozitorima. To su čuvena imena; Ljubo Kešelj, Vlada Panović, Siniša Vićenijević, Zoran Matić, Slavkonije, Srba Mišković Bošnjanac, Vlada Todosijević i mnogi drugi eminentni kompozitori. U poslednje vreme imam veoma uspešnu saradnju sa najtraženijim kompozitorima  Aleksandrom Kovačevićem i Nenadom Grkovićem.

Od tekstopisaca izdvojio bih Tesa Mrkonjića, Milanku Stevanović, Tijanu Vinčić, Vlada 013, Slađanu Kovačević, Nenada Grkovića, Jovicu Nedeljkovica, Slađanu Ana i još mnogo njih sa kojima sarađujem.

Solista ste Radio Televizije Srbije. Sa kojim šefovima orkestara ste uspešno sarđivali? 

Snimio sam više pesama za arhivu “Radio Beograda” uz pratnju Ljubiše Pavkovića, Branimira Đokića, sad i Vlade Panovića i Siniše Vićentijevića, na to sam posebno ponosan!

Postoje li veliki planovi za dolazeći period?

Sledeće godine planiram koncert u Beogradu i da tako obeležim 35 godina mog profesionalnog rada.

Hvala Ranko na razgovoru, imate li poruku za naše čitaoce?

Hristos Vaskrse! Vaistinu Vaskrse! Vama Slavice, redakciji kao i svim vašim čitaocima širom sveta želim mnogo radosti, blagostanja, ljubavi i zdravlja.

Živeli! VaŠ Ranko!

Slavica MOMAKOVIĆ


1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila