Vlada Panović čuveni velikan harmonike, aranžer, kompozitor i umetnički rukovodilac Narodnog Orkestra RTS, objavio je ovih dana u izdanju produkcije PGP RTS treći autorski CD “45 godina zajedno” na radost mnogobrojne publike, ljubitelja visokih muzičkih vrednosti. Na CD-u nalaze se 12 vrhunskih kola stilski različitih, koji su slika njegove velike muzičke širine i vanserijskog umeća.

Nazivi kola na CD-u su:

Vladin pomoravac,

Boemsko kolo,

Oro pod gorom,

Tozino šmekersko kolo,

Panonski vetar,

Vukanovo kolo,

Koncertno oro,

Čiča Jeremijino kolo,

Harmonikaški zaplet,

Zagina Trojanka,

Čučuk Stanino kolo,

Sedam za jug.

Vlada Panović od 2010. godine vodi Narodni Orkestar RTS koji sa njim na čelu predstavlja najveću muzičku instituciju u Srbiji, jer sa nemerljivim kvalitetom i naconalnim ugledom čuva kulturno muzičko nasleđe svoga naroda. Važno je reći da Vlada Panović izuzetno poznaje i svira i mnoge druge žanrove, zabavnu muziku kao i balkansku, internacionalnu, jazz, itd…

Pored mnogih nagrada i priznanja, među kojima je jedna od najznačajnih “Estradna nagrada Srbije” nebrojenih koncerata, hiljade pesama kola i igara odsviranih za arhivu radio Beograda, autorskih albuma “Harmonikom kroz Srbiju” i “Balkanski motivi”, novi CD je nastavak Vladinog maestralnog kompozitorskog puta na kojem pokolenjima ostavlja samo najbolje…

Objavili ste autorski CD “45 godina zajedno” koji je izazvao veliku pažnju na našoj muzičkoj sceni. Sa buketom od 12 muzičkih bisera, stilski, estetski i tehnički bravoruzno odsvranih, oslikali ste poput najboljeg slikara muziku sa naših  podneblja. Recite nam kako su nastala ta divna i originalna kola, čime ste bili inspirisani i motivisani kada ste ih komponovali? Kog stilskog sadržaja su? Ko su bili Vaši saradnici? Šta očekujete od ovog CD-a, gde nas on muzički vodi?

CD koji nosi ime “45 godina zajedno” simbolizuje mojih 45 godina druženja sa muzikom i harmonikom. To je strast i ljubav koja me nosi kroz život. Snovi i istraživanja koja traju do danas kada sam delić te muzičke bajke predstavio ovim novim audio izdanjem.

Od izlaska mog prvog autorskog CD 2009 godine pa do sada, dosta toga je sazrelo u umetničkom smislu. Trudio sam se da ideje koje sam pretočio u nove kompozicije, kola igre, sadrže čvrstu muzičku formu. Jednostavnost i jasnoća muzičkih rečenica došla je upravo iz tog sazrevanja ali i godina iskustva.

Oslikati našu Sumadiju na onaj pitomi način kakva ona i jeste. Doneti taj optimizam i šarm i govoriti muzičkim rečnikom mog naroda bez primesa novotarija. Danas željni egzibicionalizma ubacuju se svakojaki tuđi motivi i koji nam tako prljaju našu srpsku narodnu muziku.

Nije bilo lako ostati dosledan čistoj tradiciji i takvom ambijentu.

S druge strane sam ponosan što pred publiku izlazim sa baš ovakvom muzičkom porukom sadržajnom u ovih 12 novih kola.

“Vladin pomoravac”, “Čiča Jeremijino kolo”, “Vukanovo kolo”, “Harmonikaški zaplet”… To je došlo iz mog srca. Naročito “Boemsko kolo” posvećeno mom ocu Mići i “Zagina Trojanka” koju sam posvetio majci.

“Tozino šmekersko kolo” za mog Predraga Tozovca koga sam mnogo voleo. Naš severni deo, Vojvodinu, zamišljao sam dok sam komponovao “Panonski vetar”. Tu su i dva ora, “Oro pod gorom” i “Koncertno oro” gde sam prošetao jugom i oslikao notama nama bratsku Makedoniju.

Temperamentni istok Srbije predstavljen je sa “Čučuk Staninim kolom”. Numera “Sedam za jug” obrađuje područje Leskovca i okoline.

Ceo materijal je pažljivo aranžiran i tu sam imao podršku Zorana Bahuckog.

Narodni orkestar RTS sa mojim kolegama bio je na visokom umetničkom nivou. Sve su svirali živi instrumenti kako mi volimo to da kažemo. Nema klavijatura i semplovanih zvukova. Sve je došlo od pravih violina, duvača, cimbala, violončela… Tu je i naša srpska frula bez koje se teško može zamisliti pravi izvorni zvuk. Važno je napomenutii čoveka koji  je to sve izmiksovao i tonski uobličio. To je izvrsni Saša Stojiljković.

Sve je snimano u vrhunskom studiju “O” pod budnim okom dir. i vlasnika Olivera Jovanovića. Ostaje da note nađu svoj put do slušalaca koji će dati krajni sud. Na zdravlje vam slušanje!

Rekli ste da ste posvetili “Boemsko kolo” Vašem ocu Mići, majci kolo “Zagina Trojanka” i “Tozino šmekersko kolo”,  legendarnom Predragu Živkoviću Tozovcu. Sva tri kola publika je zapazila jer su milozvučna, specifična, bude emocije, lepe se za dušu. Kakva Vas sećanja vezuju za oca i majku kada je muzika u pitanju? To isto pitanje odnosi se na Tozovca. Da li je Tozovac imao uticaj na Vas i kakav?

Moj otac Mića mi je bio podrška svih ovih godina. Uvek tu bez pritiska, ali kao oslonac. On je boem koji voli pravu kafanu i obične ljude. Otuda naziv “Bomemsko kolo”.

Majka kao i svaka, velika podrška i bezrezervna ljubav i toplina.

“Tozino šmekersko kolo” posvetio sam najvećem srpskom pevaču I kantautoru Tozovcu. Njega sam posebno voleo. Osećam taj njegov duh u sebi. To je zajednička nijansa duše koju nosimo mi koji smo rođeni dole kraj Ibra i Morave.

Dugogodišnji ste umetnički rukovodilac Narodnog Orkestra RTS-a, najuglednijeg orkestra u našoj zemlji. Kolika je odgovornost voditi takav orkestar u današnje vreme, kako odolevate izazovima?

Danas je to najčasnije ali i najodgovornije mesto na muzičkoj sceni kada je očuvanje narodne muzike u pitanju. Dopustite mi da budem malo poetičan i da kažem to ovako: “Orkestar koji evo već skoro 90 godina plovi nemirnim vodama uspevajući da sačuva brod i mornare na njemu”!

Od kada vodite Narodni Orkestar primećuje se nova garnitura mladih izuzetnih pevača u muzičkim emisijama RTS-a. Poznato je da ih podržavate. Koji put jedan takav talentovan pevač treba da prođe da bi postao solista Radio Beograda? Koji su kriterijumi? 

Da! Spomenuo bih neke koji su se svojim kvalitom izdvojili: Ivana Tasić, Aleksandar Tirnanić, Danilo Živković, Milena Lazarević…

Put koji može mladog pevača dovesti u Radio Beograd pa onda i na Radio televiziju Srbija je kvalitet. Naravno o tome se odlučuje na audicijama koje često organizujemo u našem “Studiju 13” Radio Beograda.

Prošo je 45 godina druženja sa harmonikom u sklopu Vaše blistave karijere. Arhivi Radio Beograda ostavili ste bogatu muzičku riznicu, RTS-u sjajna autorska dela, nebrojene radio i televizijske emisije itd… Postoji li nešto što niste stigli da uradite a sada bi mogli?

U muzici nikada ne možete reći da ste sve dali. Imam taj stvaralački nemir i želju da se umetnički izrazim i kroz druge žanrove. Harmonika može biti zanimljiva i u zabavnoj i Jazz muzici kao i u nekim lepim notama italijanskih kancona, argentinskih tanga, valcerima itd… Nadam se da ću to jednog dana realizovati i pokazati lepotu i raznovsnost mog instrumenta u varijete segmentu.

Često čujem od kolega da je sviranje na klavirnoj harmonici teže nego na dugmetari. Pošto ste proslavljeni “klavirac” molim vas pojasnite nam da li je to tako ili nije?

Zna se da je sviranje na klavirnoj harmonici kompleksnije zbog izvesnih tehničkih mogućnosti. Dugmetara nosi niz olakšica zbog nemanja problema sa promenama tonaliteta i ravnom radnom površinom. Ali da se razumemo, na obe morate biti majstor!

Da bi ste održali brzinu i tehniku prstiju da li je potrebno da svakodnevno vežbate? U slobodno vreme, sebi za dušu, koju muziku najčešće svirate?

Sviram svaki dan. Kući i na poslu. To je moj način života. Ne trkam se. Tehniku stavljam u službu muzike a ne obrnuto. Uživam i istraživanju. Otvaram nova vrata i tražim nove izazove. Nekad sam raspoložen za narodnu muziku, nekad za druge muzike i žanrove. Menjam pa mi je zabavan svaki povratak i odlazak iz jednog u drugi žanr.

Vaša scenska pojava izaziva divljenje publike, uvek ste dostojanstveni, elegantni, ali javnost zanima i kakvi ste privatno. Kako se relaksirate, imate li hobi, s kim volite da se družite, gde izlazite itd?

To je kompliment za mene. Moje ponašanje i izgled su nešto što nosim u sebi ali i deo vaspitanja. Živim mirno. Imam svoj krug prijatelja sa kojima se porodično družim. Takođe i odabrane kolege su nezaobilazni deo dnevnog sadržaja. Volim istoriju i film. Imam naravno nekoliko restorana u Beogradu koje volim da posetim.

Hvala Vlado na razgovoru. Pre nego što završimo recite nam gde može da se kupi Vaš novi CD jer publiku u dijaspori to posebno zanima? Imate li za naše drage čitaoce poruku?

Hvala Vama! CD Vlada Panović -“45 godina zajedno” može se kupiti u PGP -RTS prodavnicama u Svetogorskoj i na Zelenom vencu u Beogradu. Vaše čitaoce, kao i tebe lično Slavice, pozdravljam sa željama za dobro zdravlje i sreću.

Slavica MOMAKOVIĆ


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila