Jedna od retkih dama koja svoj umetnički dar ka slikarstvu izražava u tišini je gospođa Nada Bojović.

Kada bi svaki čovek izražavao sreću, radost, nostalgiju i ljubav kroz talente koje poseduje kao ova divna dama, ovaj svet bi izgledao mnogo bolje. Gospođa Nada je  svu svoju srecu i sve ono što prati život izrazila kroz prelepe slike koje se nalaze u njenom toplom domu, a i kod njenih prijatelja i familije, koje često zna da obraduje. Boje njene duse su prepoznatljive i ako ona to nekako potajno slika i u svakoj oslikanoj slici piše jednu lepu životnu istoriju. Za nju je umetnost optimizam za kojim je težila celi svoj zivot. Kroz njene slike nazire se puno optimizma, raskoši i lepote koja krasi ovaj svet. Kaže da inspiraciju za nove slike pronalazi u njenim emocija, svaka njena slika je stvorena pre nego je razvukla platno i uzela kist i boje u ruke.

Nada Bojovic je dama koja je sav svoj radni vek provela radeci u školi kao sekretar. Njen doprinos kulturi i obrazovanju mnogih generacija je uvek bio više nego zadovoljavajući. Pokraj svoje porodice i posla koji vredno radi, mir i lepotu življenja pronalazi u slikanju i u novim izazovima koje prenosi na platno.

U njenom toplom domu postoji jedan kutak koji koristi za rađanje njenih slika, skromno i odano posle svih obaveza koje život nosi, odlazi u svet umetnosti i oslikava odabrane teme. Kaže da za slikara nije potreban ogroman prostor, potreban je osećaj i iskrenost. I ti skromni uslovi su joj dovoljni da je svaka njena slika ono što želi, iskra iz njene duše i oka. Njena stvaralačka energija je zaista posebna.

Nada je odrastala u Novom Pazaru. Posle završene srednje škole upisala je pravni fakultet u Kragujevcu; živi u skladnoj i finoj porodičnoj harmoniji u Tutinu, majka je dva sina, a od nedavno je i svekrva i kroz smeh kaže, da svaki roditelj živi da vidi sreću svoje dece i potomaka.

Poštovana gospođo Nado, hvala Vam što ste odlučili da deo svoje umetničke duše otkrijete svima nama. Da li je slikarstvo samo hobi i otkud Vi u svim ovim lepim bojama koje pokazuju optimizam i vodi posmatrača u lepotu?

Oduvek sam gajila ljubav ka slikanju, to je valjda dar od Boga. U mlađim danima ljubav ka prenošenju emocija preko slike sam izražavala i slikala na papiru. To su bili razni motivi iz prirode ili odevne kombinacije koje sam volela da putem šivenja pretvorim u realnost, boje  u meni su nešto što vraća oku radost. Imala sam veliku želju da upišem akademiju umetnosti ali moji roditelji su želeli da studiram pravni fakultet, tako da sam potajno bila i tužna, ali ljubav ka slikarstvu se nije nikada ugasila.

Tada je nemoguće bilo suprostaviti se  i krenuti ka svom osećaju.

Rekli ste da Vas četkice i boje pokreću. Kad ste krenuli da se posvetite slikanju i posmatraču ostavite na volju da da sud o onome što vidi u Vašim radovima?

Pa, poslednjih desetak godina sam svaki slobodan trenutak koristila da u toj oazi mira koju pruža slikarstvo, predam sebe i da na platnu prenesem svaki osećaj koji bojom mogu obojiti i pokazati snagu i lepotu onoga što vidim i osećam.

Moja porodica je znala da sam oduvek volela to pa su mi suprug i moji sinovi  jednog dana, poklonili nešto što sam oduvek želela, materijal i sve ono sa čim i dan danas radim. Zahvaljujući njima danas a mislim i zauvek ću sedeti u kutku mira i oslikavati lepotu ovog sveta.

Mnogi naši prijatelji i kolege koji se bave profesionalno slikarstvom su često insistirali da svoje radove izložim na raznim izložbama, ali ja nekako nisam imala hrabrosti za to.

Ovo iskljucivo radim iz ljubavi, trudim se da taj moj stil bude autentičan i da boje duše ostanu zabeležene u mojoj intimi.

Vi ste mnoge vaše slike poklonili najbližima, prijateljima; kakav je osećaj kada se odvajate od Vaših radova?

Srećna sam kad mogu da poklonim nekome ljubav preko slike. Znam da, kad god neko pogleda u sliku i setiće me se i na takav način imati kontakt sa mnom. Slika ima moć i razvija kreativnost.

E sada pitanje koje sve nas interesuje. Zašto nikada niste želeli da Vaše slike izlozite na nekoj izložbi ili aktuelnom dešavanju?

To se i ja ponekad pitam, jednostavno takva sam, možda i previše volim i čuvam ta svoj intimni svet. Znam da je lepše da se nešto što čovek stvara i objavi i sudi sa okom posmatrača.

Evo, na Vaše insistiranje po prvi put se oglašavam, možda i probudite želju u meni da jednog dana napravim taj korak i svoju ljubav ka slikarstvu podelim na nekoj izložbi. Svaka slika zaslužuje da živi ili sa onim ko je stvara ili nastavi život i bez prisustva aktera.

Koje bi bile Vaš želje u koliko se odlučite za izložbu?

Pa jednostavno mislim da svaki komentar bi dobro došao i da bih samo mogla postati bolja iskusnija, ipak za ovaj vid umetnosti treba i dosta iskustva koje čovek treba razmeniti sa ljudima. I naravno, želela bih da se to dogodi ovde, na ovim prostorima gde živim i slikam, jer svaka moja inspiracija se dogodila u ovim prelepim predelima koji i te kako motivišu i inspirišu.

Kako izgleda Vaš ritual za slikanje?

Prepustim se mašti i slobodi koju jedino slikarstvo zna da pruži. Volim da slikam u toku dana kad mi se svetlost spaja sa bojama, ali obaveze sa kojima se susrećem ne dozvoljavaju uvek da sedim ispred platna i slikam, onda, kad sve utihne, sedim i slikam uz šoljicu čaja. Volim da slikam u tišini.

Koju tehniku najčešće koristite?

Najčešće se koristim klasičnom tehnikom, jer sa njom se oseti na slici sve što se događa dok stvarate sliku. Volim što mi je dozvoljeno da neke delove ostavim “nedorečeno”. Nisam pobornik ulepšavanja. Tajna slikarstva i leži u tome da zagolicate maštu posmatrača, šta li je tu ispod ili zašto je ovo ovako?

Vaš talenat je neosporan, vredan svake pažnje i poštovanja. Portal “Svet Australia” Vam želi da stvarate i slikate još dugo i da što pre razbijete barijeru intimnosti i da nas sve zajedno obradujete i novim slikama i nekom lepom izložbom koju bismo rado propratili. Za kraj našeg druženja, šta biste želeli da poručite našim pratiocima i ljubiteljima slikarstva?

Zahvaljujem se vašem Portalu na interesovanju za moj rad, bilo mi je zadovoljstvo družiti se sa vama, za mene je ovo prvo iskustvo koje ću sigurno pamtiti. Vama i vašim pratiocima šaljem tople pozdrave da vas prati dobro zdravlje, mir i ljubav. Budite kreatori vaših života i oslikavajte ga najlepšim bojama. Sa poštovanjem Nada Bojović.

Slađana BOJOVIĆ


1 KOMENTAR

  1. Zahvalnost , i tople pozdrave šaljem , ka svim članovima redakcije portala @“Svet Australia”intervju koji ste uradili samnom je za mene jedan novi korak ,koji će u mom daljem radu zasigurno znaciti puno . Želim Vam puno uspeha i hvala za lepe i iskrene komentare.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila