Tanja Bošković slavna pozorišna, filmska i televizijska glumica rodom iz Beograda, vlasnica je veličanstvene karijere koja traje blizu 50 godina i koja je ovenčana najvećim nagradama i priznanjima. Već od 1974. postala je stalni član “Pozorišta na Terazijama”, a od 1989. god. stalni član pozorišta “Ateljea 212” u kojima igra sve do danas.

Čuvenoj Tanji Bošković, jednoj od naših najlepših glumica, teško je prebrojati uloge, jer je iza sebe ostavila grandiozni glumački, umetnički kapital. Njeno visoko obrazovanje, otmenost, prefinjeno lice, graciozni scenski pokret, harizma, snažan umetnički izraz, umeće velike glumice sa kojim lako menja karaktere, ostavlja publiku bez daha jer je jednostavno neponovljiva.

Da bismo se podsetili njenih poznatih uloga pokušaćemo da izdvojimo nekoliko.

Prvu glavnu ulogu osvarila je u filmu “Košava” 1974. godine, zatim je nastavila da niže uspehe. Iste godine snimila je seriju “Divlje jagode”.

Njene značajne uloge u filmovima su, “Majstori majstori”, “Čovek sa četiri noge”, “Policajac sa Petlovog brda”, “Rat uživo”, “Operacija sa 26 slika”, “Balkanska pravila”, “Volim te najviše na svetu”, “Peti leptir”, “Balkan ekspres” i mnoge druge.

Popularne pozorišne prestave na Terazijama su:

“Splitski akvarel”, “Moj dečko”, “Priča o konju”, “Put oko sveta”, “Volim svoju ženu”, “Davni flert”, itd.

U Ateljeju 212 igrala je u predstavama:

“Lov na divlje patke”, “Čaplja”, “Strah za granicu”, “Tebanska kuga”, “Očevi i oci”, “Svećar”, “Ljubavno pismo”, “Moskva”,  “Ljubavi Džordža Vašingtona”, “Kolateralna šteta”, “Gradjanin plemić”, “Jesenja sonata”, “Dumanske tišine”, “Kosa”, “Suze su ok”, “Primadone”, “Tajna Grete Garbo”, “Lolita”, “Tajna plave ptice”, “Veliki talas” itd…

Nagrade i priznanja Tanje Bosković oslikavaju njen blistavi zvezdani put.

Nagrada “Žanka Stokić”, za izuzetan doprinos srpskoj filmskoj televizijskoj i pozorišnoj umetnosti 2020. godine.

“Zlatni pečat Jugoslovenske kinoteke” za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti 2014. godine, “Zlatni platan” za “Životno delo” na Festivalu mediteranskog evropskog filma u Trebinju 2016. godine.

Nagrada za “Životno delo” na festivalu humora i satire “Zlatna kaciga” u Kruševcu 2015. godine.

Nagrada “Kinenova” za ukupan doprinos svetskoj kinematografiji Skoplje 2019. god.

“Velika povelja za žensku ulogu” u filmu “Balkan ekspres” na Filmskim susretima u Nišu 1983. godine.

“Nagrada za najbolju žensku ulogu” u filmu “Volim te najviše na svetu” na festivalu u Verni.

“Nagrada za najbolju glumicu” za ulogu Marije Kalić u predstavi “Suze su ok” na 25. Nušićevim danima u Smederevu 2008. godine.

“Plaketa za najbolje glumačko ostvarenje” “Žanki u čast” za ulogu Daše u predstavi “Veliki talas” 2015. godine.

“Zlatna plaketa Jugoslovenske kinoteke” 2014. godine.

Laureat Festivala “Risto Siskov”, Strumice 2017. godine,

“Počasni građanin Herceg Novog” 2018.

Nagrada “Janoš Tot” za glumačku bravuru za ulogu Hane u predstavi “Flashdance”, Pozorišta na Terazijama 2021. god.

Povodom Božićnih praznika, čast nam je što je megapopularna zvezda našeg glumišta Tanja Bošković dala ekskluzivni intervju za naš Portal.

Hristos se rodi! Dobro došli poštovana Tanja u Božićno izdanje Portala “Svet Australia”. Hvala što ste u dane najradosnijeg hrišćanskog praznika naš gost.

Vaistinu se rodi! Hvala Vama što ste me pozvali, osećam svim srcem bez obzira koliko ste daleko da mogu Vas i Vaše čitaoce da zagrlim misleno. Ovo su trenuci kada se se okrećemo Bogu i kada se radost širi na ceo svet, kada nas božićna iskra obasjava iznutra.

Kako ste dočekali Božić?

Kao i svake godine za Badnje veče večerali smo u porodičnom krugu. U ponoć smo bili na Božićnoj liturgiji u Hramu Svetog Save gde ja inače pripadam. Sa nama je bila naša draga rođaka iz Majamija Tijana Cajić. Na Božić svi smo se ponovo okupili na ručku. Ali, ipak, najveći božićni dar i najveća radost je naš Vukašin koji ima 5 meseci, kojeg je na svet donela moja sestričina.

Nedavno sam otkrila podatak da ste u 2022. God. igrali mesečno 23 pozorišne predstave što je zaista veoma impresivno. Hoćete li i u ovoj godini nastaviti sa istim tempom?

Tako je, igrala sam tokom cele prošle godine 23 predstave mesečno, bilo mi je veoma ugodno jer volim svoj posao i tu snaznu energiju koja me prati, zaista mi ništa nije teško. Moj život je pozorište, ja u njemu živim, tu su svi moji prijatelji, to je moj svet. U zadnje vreme ređe simam, što ne znači da će i ostati tako. Nastaviću u 2023. istim tempom ako ne i većim, jer mnogo predstava imamo na programu.

Kako uspevate posle igranja raznih likova da se sebi vratite i da nastavite da živite svoj normalan život?

Sad ćete se smejati (smeh). Posle predstave peglam do 2-3 sata ujutro. Tako se oslobodim viška energije. Ja ne idem u teretane, sve radim sama. Ne podnosim miris neke druge žene u kući. Ako radite teške kućne poslove, krečite, peglate, perete prozore, sređujete, to su lekovite stvari, najlakše tako saberete misli i svu svoju energiju. To je jedna od tajni mog dobrog zdravlja.

Postoji li mogućnost u dogledno vreme da dođete u Ameriku i da vas vidimo u nekoj pozorišnoj prestavi? To bi bila velika radost za našu ovde publiku.

Postoji, organizatori iz Herceg Novog, moji prijatelji na tome rade. Bilo bi mi veoma drago da dođem u Ameriku jer moj sin i snaja trenutno žive u Baltimoru u Americi. Imaju planove da se presele u Majami. Prošlog leta bili su u Beogradu. Najveći uspeh je ipak kada nam dođu deca.

Na kraju razgovora, poštovana Tanja imate li božićnu čestitku za vernike i naše čitaoce?

Mir Božji Hristos se rodi! Želim svima radost u duši i dobro zdravlje, da ljube i vole svim srcem, da ne čine zlo drugima, da učine malo zrno radosti svakoga dana i daju ga drugome.

Vera je nešto što nas čini celima!

Slavica MOMAKOVIĆ 


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila