Pokanata za poseta na Maleševijata ja dobiv sosema neočekuvano, blagodarenie na sorabotkata so cenetiot maestro Goran Alački i negoviot sens za vklučuvanje na mediumskata fela vo promotivnoto prestavuvanje na integriranite turistički ponudi vo Bregalničkiot region, što bea inicirani preku proektot na Vladata na Švajcarija, koordiniran od Farmahem, Skopje. Predizvikot vednaš go prifativ, od pričina što za ovoj del od Makedonija imav slušnato najubavi preporaki. Često i samiot Goran Alački umeeše inspirativno da deluva na nas novinarite koga ni raskažuvaše za negovoto Vladimirovo i Berovskiot kraj, za nivnata živopisnost i prirodnite predispozicii, pa odlučiv nedvojbeno da im se pridružam na tur operatorite i ostanatite kolegi od mediumite vo ednodnevnata ekskurzija koja od samiot start vetuvaše.

Stočarska farma Agro Čuka

Prvite koordinacii gi dobiv od šarmantnata i isklučitelno ljubezna Kamelija Levenski, koja ne preupati na mladata i energična devojka Katerina Ivanovska, što beše zadožena za koordinacija na grupata i sproveduvanje na predvidenata agenda. A planot i programata vetuvaše doživuvanja vo koi trebaše da se uživa so site setila. Toa i go primeniv vo bukvalna smisla. Uživav vo prekrasniot noemvriski den što kako blagoslov go dobivme. Vo spektarot na raznobojnite esenski nijansi što se pretopuvaa po drvjata i padinite popatno. Uživav vo prekrasnoto druženje so sopatnicite koi vo bukvlna smisla bea vrvni intelektualci i profesionalci od svojata branša, pa raspolagaa so mnogu predznaenja i poznavanja od tematikata.

Edukativen centar Negrevo

Samiot proekt imaše za cel da sprovede aktivnosti so koi ќe se podobrat turističkite uslugi i voedno da ponudi novi sodržini i ličnosti koi bi ja obogatile turističkata ponuda na ovoj kraj. Taka imavme možnost da prestojuvame vo Edukativniot centar za začuvuvanje na prirodata vo Negrevo, potoa imavme degustacja i prestoj na ovčarskata farma “Agro Čuka” vo Pehčevo. Pa ja posetivme rabotilnicata za izrabotka na organski sapuni i moževme praktično da go prosledime celiot proces na sozdavanje na ovie prirodni sapuni, poznati na pazarot pod imeto “Mojot sapun”. Od Pehčevo se upativme prema Vladimirovo, seloto za koe velat deka spored brojot na žiteli ima najgolem broj doktori na nauki, što nedvojbeno govori za potencijalot na ova podnebje. A tamu go zapoznavme mladiot bračen par Arnaudovi i ja posetivme nivnata pčelarska farma “Kladenče” na koja pokraj proizvodstvoto na med se sproveduva i api terapija vo specijalno izgradenata drvena komora. Za onie koi ne se upateni api terapijata vo ponovo vreme e se počesto barana alternativna metoda za rešenie na belodrobnite zaboluvanja koi go pogoduvaat sovremeniot čovek.

Etno centar Alački

Krajot beše rezerviran za poseta na Etno-kulturniot centar Alački vo Vladimirovo i nesekojdnevnoto uživanje vo tradicionalnata muzika, vo golemoto gostoprimstvo od domaќinite, vo bogatata maleševska trpeza so prevkusni prirodni produkti, prezentirani preku avtentičnite berovski specijaliteti i sekako vo družbata so maestro Alački, so negovata Marina Dojčnovska, so kavalđijata Meto, so tetkata na Goran no i so negovite specijalni gosti koi kako iznenaduvanje pristgnaa od Strumica, bračniot par Lenče i Goran Kukiќ.

Api komora Kladence

Inaku ovoj etno-kulturen centar vo Vladimirovo što seušte ne e oficijalno promoviran, ima svoja posebna prikazna so koja ne zapozna Kamelija Levenski i ni otkri deka toj e podignat tokmu na “Kitkata”, ridot na koj najmnogu sakal da prestojuva tatkoto na Goran i sekogaš koga možel tamu se vraќal. Praktično ova kulturno zdanie Goran go izgradil na ridot, na “Kitkata”, kako bi go ostvaril sonot na svojot tatko, a istovremeno go ostvaril i svojot son so blagorodnata misija za edukacija i muzičko doobrazuvanje na mladi talenti i stranci što vo leto prestojuvaat na negovite muzički seminari na koi kako što ni kaža se uči i makedonskiot jazik koj go predava tokmu Kamelija Levenski.

Pogled na Vladimirovo

Mora da naglasam deka ambientot vo ovoj Centar za kultura beše neverojatno priemčiv. Taka ubava energija retko kade sum počustvuvala, a za toa sekako deka najgolema zalsuga ima Goran kako besprekoren domaќin i negovoto potesno semejstvo. Ona što isto taka zaslužuva pofalba e samiot objekt, negovata arhitektura i izvedbata od koja se zabeležuvaše deka sekoj kamen, sekoja greda e vgradena so golema ljubov.

Proizvodstvo na organski sapuni

Tamu imavme možnost da dozname i za nekoi interesni istoriski slučuvanja koi mu predhodele na Ilindenskoto vostanie, pa otkrivme deka ovoj kraj ima borben duh i silno izrazit patriotizam.

Lenče i Goran Kukik zaedno so Goran Alački

Kulminacijata na ova druženje sekako deka beše pesnata, koja ja vezeše harmonikata na Alački i pesnopojnite grla na Lenče i Goran Kukiќ. Nivnata srdečnost, nasmeanite lica i milozvučni glasovi dopolnitelno ne rastopija i ne uverija deka ova patuvanje beše svoeviden blagoslov za izbranite patnici namernici.

Degustacija na berovski proizvodi Agro Čuka

Bogata trpeza so najvkusni jadenja

Ušte ednaš upatuvame čestitki za celata incijativa predvodena od Vladata na Švajcarija, preku Švajcarskata agencija za razvoj i sorabotka (SDC) i sekako do kompanijata Farmahem od Skopje koja go sprovedi ovoj proekt i voedno gi pozdravuvme site integrirani činiteli koi pridonesoa da se zbogati turističkata ponuda za Maleševijata.

Biba KRNČESKA

 


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila