Turistička organizacija Beograda i Udruženje ljubitelja Skadarlije uz veliku podršku čuvene pozorišne i filmske glumice Vjere Mujović, osnivačem i predsedinicom udruženja, organizovali su kulturno umetničku manifestaciju “Skadarlijska promenada” 30. septembra u Skadarliiji, u čast legendarne umetnice, vrhunske pevačice Merime Njegomir. Na koncertu su nastupali eminentni umetnici, njeni prijatelji-kolege, Ana Bekuta, Ivan Milinković, Jasna Kočijašević, Žarko Dančuo, Extra Nena, Slavko Banjac, Danka Stoiljković, Vesna Dimić, Biljana Petković, njena ćerka Milica Njegomir i deo muzičara iz Narodnog orkestra RTS-a. Voditelj programa je bio Dragan Vučelić.

Vjera sa Anom Bekutom

U jednoipočasovnom koncertu odata je počast našoj divi Merimi Njegomir.
U vreme svoje raskošne karijere Merima je snimila 24 albuma na kojima se nalaze hitovi za sva vremena. Učestvovala je na 45 festivala a na 20 osvojila prvu nagradu. Snimila je preko 100 snimaka za “Radio Beograd” među kojima su se našle jedinstvene interpretacije “Zajdi, zajdi”, “Sejdefu majka buđaše”, “Jutros mi je ruža procvetala”, “Bolna leži Anđelija mlada” itd. Pevala je na dvadeset stranih jezika, među kojima su herbejski, grčki, turski, mađarski, ruski, engleski, francuski itd. Vlasnica je svih mogućih nagrada i priznanja koje postoje za dostignuća u muzici. Bila je muzički urednik redakcije RTS-a, odana koleginica, prijateljica, uvek dama, divna majka četvoro dece Ljubice, Milice, Jelene i Marka. Merima Njegomir je bila i ostala naš ponos, legendarni muzički ambasador naše zemlje u celom svetu.

Iz razgovora sa čuvenom glumicom Narodnog pozorišta Vjerom Mujović, vokalnom solistkinjom, piscem i prevodiocem, koja je inače stalna  članica ansambla “Drama” saznali smo više detalja o “Udruženju ljubitelja Skadarlije”, koncertu posvećenom Merimi i njihovom prijateljstvu.
I iza ove sjajne glumice i, po mnogima, jedne od najlepših, stoje brojne filmske i pozorišne predstave kod nas i u inostranstvu, nagrade i priznanja kao što su, nagrada “Marta Milošević”, “Zlatni vitez” u Moskvi za ulogu Aglaje u predstavi “Idiot”, nagrada na XXIV Festivalu ruske klasike za “Najbolje glumačko ostvarenje” za ulogu “Sonječke” kao i nagrada na festivalu monodrame “Zvaigzne” u Rigi Letonija, “Zlatni beočug” ( 2019), “Zlatna značka” (2021) za dve decenije rada u “Narodnom pozoristu” u Beogradu i tri nagrade na pozorišnom festivalu, Wrostija u Vroclavu u Poljskoj.

Prelepa Vjera

Kada ste, Vjera, osnovali “Udruženje ljubitelja Skadarlije”, šta vas je motivisalo da jedno takvo društvo pokrenete i da organizujete koncert za pamćenje, za našu Merimu Njegomir?

Osnivač sam Udruženja od 2019. godine, u Skadarliji su rođeni moji preci po majci. “Udruženje ljubitelja Skadarlije” trudi se da neguje i čuva boemski duh Skadarlije da okuplja umetnike, pevače, slikare, pesnike, glumce; kafane i njihove radnike, žitelje, kao i sve one koji žele da rade na čuvanju tradicije ove ulice.
Merima je bila naš član, nastupala je na događajima koje smo organizovali… Ali iznad svega bila mi je prijatelj. 30. septembar posvetil smo Merimi Njegomir, sećanju na nju, njeni muzički prijatelji, slavili su Merimu, ne samo kolege, već prijatelji. Meriminoj pesmi su se klanjali  državnici i jednostavni ljudi. Pevala je u velikim značajnim dvoranama ali i u kafani. Merima je otišla pre godinu dana a živeće dok je njene muzike.
Bila je nesebična u svemu! Uvek spremna da pomogne, branila je kolege i svoje učenike. Ozbiljan učitelj, kritikovala je s ljubavlju, suptilno, blago, nežno. Mnogi profesori su objašnjavali, ali samo su Merimu razumeli. I kolege su je zvale za pomoć oko pevačkih zavrzlama.

Gosti i učesnici na Skadarlijskoj promenadi

Na “Skadarliskoj promenadi” svi su bili duboko ganuti jer je program bio u većini sačinjen od Meriminih pesama i njenih omiljenih, koje numere su bile izvedene i ko ih je pevao od kolega?

Ana Bekuta pevala je – “Zelena je gora”

Žarko Dančuo – “Te tvoje oči zelene”
Vesna Dimić – “Samo jedna reč”
Nikola Zekić – “Tebi majko misli lete”
Biljana Petković – “Da nije ljubavi tvoje,”
Milica Njegomir – “A gde si ti”
Slavko Banjac – “Zaspala mi duša” i “Prašina”
Ljilja Stjepa – “Jednu čašu držim u ruci”
Jasna Kočijašević – “Kraj Tanana šadrvana” I “Što je lepo kad se neko voli”
Danka Stojiljković – “Magle” i “Mezimica”
Ivan Milinković – “Zbog tebe plačem” i “Jihal Kozak”
Extra Nena – “Opilo nas vino” I “Darogoj Dlinaju”
Ana Bekuta – “Ivanova Korita”

Milica Njegomir

Na kraju koncerta svi učesnici su izašli na binu i opevali po jednu strofu od Meriminih pesama:
“Jutros mi je ruža procvetala”, “Koga da milujem ja”, “Kad zaškripi kapija”,  “Ružmarin”…

Žarko Dančuo

Slavko Banjac

“Udruženje ljubitelja Skadarlije” u saradnji sa Turističkom organizacijom Beograda svake godine dodeljuje nagradu “Skadarlijski boem”. Nagrada se dodeljuje umetniku koji svojim delanjem i životnim stilom pronosi duh umetničke boemije i doprinosi očuvanju tradicije ove gradske četvrti. Do sada su nagradu dobili glumac Petar Božović, kompozitor Rade Radivojević. Nagradu čini novčani deo, diploma “Udruženja ljubitelja Skadarlije” i slika Dragana Stojkova, slikarev dar nagrađenom. Idejni tvorac ove nagrade i predsednica “Udruzenja ljubitelja Skadarlije”, glumica Narodnog pozorišta Vjera Mujović proglasila je  ovogodišnjeg dobitnika nagrade “Skadarlijski boem” i uručila nagradu glumici Ljiljani Stjepanović uz obraćanje:
“Ljudi su dolazili u Skadarliju na dva dana, a ostajali dvadeset godina! Stranci su se zaljubljivali u Skadarliju. Ranije se znalo – ako se koji stranac zaljubi u Beogradu, sigurno će ga naći u Skadarliji. Setimo se pesnika, novinara i slikara, boema znanih i neznanih. U čast boema i boemije, priredili smo ovo veče. Ovogodišnji dobitnik “Skadarlijski boem” je čarobna glumica Ljiljana Stjepanović. Ima mnogo umetnika, ali sve manje boema. Čestitam”!

Izuzetni umetnici, učesnici koncerta, koje smo uspeli da kontaktiramo, dali su izjavu povodom koncerta i prijateljstva sa slavnom Merimom Njegomir.

Extra Nena sa Ivanom Milinkovićem

EXTRA NENA (Teško joj je bilo da komentariše koncert i njihovo veliko prijateljstvo, jer ne može još uvek da se pomiri sa tim da je vise nema, zato je poslala oproštajnu poruku)

Jutros nije ruža procvetala, napustile su nas zelene oči, nismo dočekali da još jednom zaškripi kapija, da nas vino opije i da kraj Ivanovih korita, zbog tebe, uz samo jednu reč, staviš ružmarin da nam večno mirise. Počivaj u miru Mezimice, tvoja Extra Nena.


ANA BEKUTA

Za moju kumu Merimu uvek. Bilo je jako emotivno. Čast mi je bila!

IVAN MILINKOVIĆ

Tog 30. septembra još jedno u nizu sećanja na našu dragu i veliku Merimu Njegomir! Onako kako i dolikuje jednoj divi narodne i gradske pesme, opet su najbliže njene kolege i prijatelji uzeli učešće i dostojanstveno podsetili na njen lik i delo!
Kada nas neko napusti sa ovog sveta, istina je, živeće onoliko koliko ga se sećamo i čuvamo i sačuvaćemo ga od zaborava.
Merima Njegomir, jedna je od retkih koja to zaslužuje jer je ostavila neizbrisiv trag u muzici Srbije i Balkana, ostaje na mladima da im bude uzor i reper kako voditi svoju karijeru, ostati veliki kako na poslovnom tako i na privatnom planu!
Sa sobom nosim mnogo divnih trenutaka koje smo zajedno provodili kako na našem Kosmaju, tako i na mnogim nastupima i jedan sam od onih koji će je čuvati od zaborava iskreno i uvek sa setom.

Jasna sa Merimom na Savi

JASNA KOČIJAŠEVIĆ

Moje prijateljstvo sa Merimom datira od 1970. godine. Ja sam već bila neko ime u svetu narodne muzike, pobednik festivala, znalo se za mene, ona je bila na početku karijere. Nekako smo se odmah zgotivile i prosto sam osećala, što je i ona meni rekla jednom prilikom, da se radovala svakom susretu, kada je znala da će mo negde zajedno da nastupamo. Intezivirale smo druženje tipa vrlo čestog kontakta telefonom, vrlo čestog viđenja, bila je kod mene u Pazovi, išla sam u prelepu njenu kuću na Savi, više puta. Imale smo zajedničke nastupe često znajući da će mo se videti, često ne znajući.
Merima je bila sjajan čovek, žena borac, koja je apsolutno sebe davala prijateljima. Imala je široku lepezu poznastava. Šta god da je trebalo, ne samo meni, kada bi joj se neko obratio, a ona bila u prilici, makar da pita nekog, uvek je bila spremna da pomogne. Bilo da ona zove ili da najavi da će zvati taj i taj, samo je trebalo reći, poslala me Merima.
O njenoj umetnosti da li je uopšte potrebno bilo šta da kažemo.
Po meni ona je umetnica vanserijskog kalibra. Njena svestranost i raznolikost repertoara koji je imala po mojoj proceni, a mislim da sam ja sa svojim znanjem istaknutog umetnika sa najvećim mogućim dostignućima u profesiji kojom se bavim, dobitnik sam i Nacionalne nagrade za doprinos kulturi i mislim da sam vrlo kopetentna da kažem da je vanseriski umetnik. Ostavila je duboko trag u našoj narodnoj muzici.
Veoma mi nedostaje, nedostaje svojoj publici, svojoj deci. Sa njenom ćerkom Ljubicom sam u bliskom kontaktu, znam koliko teško prolazi kroz sve ovo.
Najmanje što smo mogli da uradimo za našu dragu Meri je da se okupimo i da mi njeni prijatelji pevamo pesme iz njenog repertoara koje bi i ona volela da pevamo.
Naše drage Merime nema, ali sećanje na nju ostaće zauvek.
Što se tiče koncerta, zahvalna sam organizatorima na pozivu, jer su na koncertu pevali samo njeni prijatelji.

Danka sa Merimom

DANKA STOJILJKOVIĆ

U Skadarliji održan je koncert posvećen Merimi Njegomir. Pored mojih kolega i muzičara imala sam i ja tu čast da učestvujem. Na tom koncertu pevali smo pesme Merime Njegomir, pesme koje su obeležile njenu karijeru. Merima je ostavila neizbrisiv trag u muzici i kulturi uopšte. Pored toga što je Merima bila veliki pevač ona je bila i sjajan čovek i prijatelj. Bila je zaista nesebična u davanju saveta da te sasluša kao prijatelj. Kad god sam imala neku nedoumicu kako se postaviti i kako treba otpevati pesmu, uvek sam bila slobodna da je pozovem i uvek je imala vremena da mi onako iz čista srca kaže iskreno šta misli. Sigurna sam moje kolege i njene kolege i prijatelji, svi smo je voleli i ona je volela nas. Šta mogu da kažem, sem da mi je mnogo žao što je nema među nama. Živeće Merima Njegomir kroz njene pesme sigurna sam da nas tamo negde gore i sluša i gleda.
Vreme nas je poslužilo, bila je i njena ćerka Milica koja je pevala, tako da je to bilo jedno dirljivo veče za nezaborav.
Volela bih da se ustanovi neka nagrada koja će nositi ime Merime Njegomir, bar za interpretaciju, za buduće mlade pevače na nekom od festivala. Možda i na taj način će Merima živeti. Njeno ime ne može se nikada zaboraviti.

Bila je ovozemaljski slavuj nad slavujima, sada je nebeski!  Počivaj u miru draga Merima, neka ti je večna slava!

Slavica MOMAKOVIĆ


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila