Nedavno na “Saboru narodne muzike Srbije 2022” koji su organizovali RTS i SEMUS, Renato Henc izuzetan mladi pevač, osvojio je “Prvo mesto publike” sa veoma lepom pesmom u duhu tradicionalne muzike “Zauvek tu ostani”, koju je komponovao Vuk Kandić na prelepi tekst Đorđa Ćirjanića.

Povod za naš razgovor bila je nagrađena pesma, kao i da saznamo Renatove utiske sa festivala, planove, itd..

Čestitamo Renato, osvojili ste prestižnu nagradu “Prvo mesto publike na Saboru narodne muzike Srbije 2022”, što je veliko priznanje. Kako je došlo do toga da se prijavite na festival, da li ste zadovoljni učešćem i nagradom?

Hvala veliko, mene su direktno zvali  iz uredništva PGP-a RTS-a i predložili da učestvujem. Iskreno, u prvi mah sam razmišljao, jer sam par puta ranije učestvovao, mogu vam reći sve zavisi od žirija kako će pevač proći. Ovoga puta žiri mi nije bio naklonjen, ali zato je publika izabrala svoga pobednika što mi je posebna čast. Pesmu “Zauvek tu ostani” za koju je odličan tekst napisao pisac Đorđe Ćirjanić otpevao sam pre godinu ipo, trebalo je da je uvrstim na moj novi CD-u u izdanju PGP ali je ostala tako da miruje, ni sam ne znam koji je bio razlog, možda je sudbina. Prošle godine autor pesme Vuk Kandić predao sa zakašnjenjem pesmu, nije prošla za 2021. godinu, već je prebačena za Sabor 2022. pa se ispostavilo da je to najbolji potez što je Vuk odradio za mene. Dobili smo “Prvu nagradu publike” zbog koje i sve ovo radimo. Pošto je publika izabrala pesmu, valja joj se odužiti i zahvaliti na pravi način za ubedljive sms glasove koji su u vidu nagrade otišli našim mališanima, kojima je novac potreban za lečenje. Ja evo putem vašeg portala “Svet Australia” zahvaljujem se svima koji su glasali za našu pesmu.

Da li će te uraditi video spot za nagrađenu pesmu?  

Raspoloženi smo da uradimo spot, snimićemo ga, svrstaćemo pesmu na novi CD koji će izaći u oktobrou u izdanju PGP RTS. Pesma je zaista dobra, izvodiću je što više javno.

Recite nam nešto o sebi, kada ste zapravo počeli da se bavite pevanjem, jeste li svirali neki instrument, kako se razvijala Vaša karijera?

Muzika je moj život, bukvalno sam počeo da se bavim njom od malih nogu. Neke kolege to isto kažu ali verujte moja je priča istinita. Potičem iz muzičke familije, tako da “nije iver od klade mogao dalje”. Od 7. godine krećem sa harmonikom i moje osnovno obrazovanje je završeno sa harmonikom. Ženski svet čini svoje i ja krećem polako sa gitarom da osvajam ženska srca. Gitaru sam učio tako što sam gledao kako drugi to rade i tako naučio osnovne akorde. I dan danas se družim sa insturmentalistima jer već 15 godina imam svoj studio. Dosta koristim to druženje sa njima u stvaranju muzičkih dela, od kojih sada imam oko 80 numera zastićenih i puštenih u etar, uglavnom na nacionalnim državnim frekvencijama.

Pevanjem sam počeo da se bavim u 14. godini, i pevao sam u osnovnim školama i raznim salama. Naplaćivale su se ulaznice i mi smo od toga dobro zarađivali. Jednom sam imao ozbiljnu raspravu u kući, da priznam odakle mi sav taj novac. Nisu mi verovali da smo popularni u gradu i da svi žele da nas slušaju. Rekao sam: “Prodali smo sve ulaznice i otud mi novac”, mislim da i dan-danas majka, pošto mi je otac preminuo, misli da sam slagao.

Moja karijera se kretala u pravom smeru tako da sam trebao da se uozbiljim i da krenem profesionalno da se bavim muzičkim životom.

Da li je i Vaše školovanje bilo vezano za muziku?

Nije, završio sam Srednju mašinsku školu i upisao saobracani fakultet koji nisam završio, ali baviti se muzikom ozbiljno, to vam dođe kao fakultet muzički i životni. Izgarati u poslu, snimati dobijati nagrade, diplome, priznanja. U saradnji sa BALKAN AWARD dobio sam razne nagrade prvog Oskara Srbije, statuu Beogradskog pobednika, status Istaknutog umetnika. Moja zadnja pobeda “Prvo mesto publike na Saboru narodne muzike Srbije” mnogo mi znači.

Hvala Renato na razgovoru mnogo uspeha Vam želimo sa novom pesmom.

Hvala Vama na pažnji kao i portalu “Svet Australia”. Od srca pozdravljam Vas i redakciju i sve vaše čitaoce širom sveta,vaš Renato.

Slavica MOMAKOVIĆ


1 KOMENTAR

  1. Mlad pevač u 50 godina!!! Znao sam ga iz škole, bio je ok lik a kasnije se uobrazio više neće ni da se javi na ulici.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila