Podgotovkite za “Evrosongot” 2022 godina se vo poln ek, a organizatorite na ovaa gala muzička manifestacija včera so ždrepka odredija koi zemji ḱe nastapat vo prvoto, a koi zemji ḱe peat vo vtoroto polufinale na izborot što ḱe se održi vo maj vo Torino, Italija.

Makedonskiot pretstavnik ḱe pee vo vtoroto polufinale, zaedno so pretstavnicite na Avstralija, Gruzija, Kipar, Srbija, Finska, Azerbejdžan, San Marino, Izrael, Malta, Crna Gora, Romanija, Češka, Polska, Belgija, Estonija i Irska.

Vo prvoto polufinale ḱe peat Albanija, Latvija, Švajcarija, Slovenija, Bugarija, Moldavija, Ukraina, Litvanija, Holandija, Norveška, Rusija, Portugalija, Danska, Ermenija, Avstrija, Hrvatska, Island i Grcija. Redosledot po koj ḱe nastapat zemjite vo dvete polufinalinja ḱe se odredi na početokot na maj.

Za toa, pak, koj ḱe ja pretstavuva Makedonija na ovoj golem muzički nastan vo Torino ḱe doznaeme na 4-ti fevruari, a vecerva (28 januari) vo emisijata ,,Stisni plej” na MTV (so početok od 22 časot), ḱe bidat pretstaveni site šest pesni izbrani na konkursot na Makedonskata radio televizija, po što publikata ḱe može da glasa za svojot favorit.

Na domašiot izbor za Evroviziski prestavnik, šest pesni od vkupno 47 kompozicii koi pristignale na konkursot na MTV ќe imaat šansa da se natprevaruvaat, a izveduvači se:  Lara Ivanova, Kali, Viktor Apostolovski, Ris Flauer, Jon Ajdini i Andrea Koevska.Iminjata na ovie muzičari za poširokata javnost se apsolutno nepoznati  taka što i ovaa godina na “Evrosongot” ќe ispartime anomimus, koj dokolku nema dobra pesna teško deka može da očekuva golema poddrška od javnosta.

Platformata za glasanje ḱe bide otvorena 7 dena, odnosno do 04.02.2022 godina. Pobednikot ḱe se dobie preku online glasanje, kako i spored glasanjeto na megjunarodnoto stručno žiri vo soodnos 50:50%.

Inaku  godinava po 66-ti pat se održuva ovoj muzički natprevar, organiziran od Evropskata radiodifuzna unija (EBU) na koja i se pridružuva i italijanska členka Rai, a izborot ќe se održi vo Pale Olimpiko vo Torino na 10, 12 i 14 maj 2022 godina. Site 39 radiodifuzeri učesnici od 2021 godina se vraḱaat i godinava. Nim ḱe im se pridružat i RTCG od Crna Gora i ermenskiot nacionalen radiodifuzer ARMTV koi posleden pat se natprevaruvaa vo 2019 godina, koga isto taka učestvuvaše 41 zemja.

Rai ḱe bide domaḱin na “Izborot za pesna na Evrovizija” po tret pat, otkako prethodno go organiziraše nastanot vo Neapol vo 1965 godina i Rim vo 1991 godina.

B.K.


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila