Nurfet Rufa Alibegović je poznati muzičar i kompozitor koji sarađuje sa mnogim tekstopiscima bez obzira bili oni početnici ili velika imena iz svijeta estrade; neko ko ima vremena i volje da se svakom kvalitetnom tekstu posveti jednakom energijom. Vlasnik je muzičkog studija u Njemačkoj i poštovano ime u svijetu muzike. Rado se odazvao pozivu za ovaj intervju, neposredan i skroman, a zapravo mađioničar u svom poslu.

Poštovani Rufa, recite za naše čitaoce nešto o Vašem djetinjstvu, znamo da ste rodom iz okoline Sanskog Mosta.

Rođen sam 27.02.1969. godine u mjestu Čirkići nadomak Sanskog Mosta. Tu ostajem sve do završetka osnovne škole 1983 g. Te godine se zbog daljnjeg školovanja selim u Ljubljanu (Slovenija). Zbog više razloga među kojima je i muzika vraćam se u rodni Sanski Most gdje nastavljam dalje  školovanje.

Kada je otkriven Vaš muzički talenat i kako je sve počelo?

Za muziku sam još kao dijete pokazivao zainteresovanost. Volio sam zapjevati i svirati harmoniku na prazno (tj. po svemu i svačemu). Prvu harmoniku dobijam negdje po završetku 5. ili 6. razreda osnovne škole, ne mogu tačno da se sjetim. To je bila crvena harmonika sa 3 registra. Mogu samo reći da niko nije bio srećniji od mene . Tako sam počeo da učim i da vježbam. Nažalost nisam imao nikog da mi bilo šta pokaže ili  da me nešto nauči. Naručio sam neku knjigu harmonike i tako počeo sa vježbama. Samo da napomenem da sam sve sam učio i da nisam završio muzičku školu. Zbog neznanja teorije i osnove u muzici morao sam više da radim i da vježbam. Kako sam napredovao tako mi je otac kupovao nove harmonike iako moja majka nije bila za to, da krenem tim muzičkim  putem. A razlog je bio Kemal Malovčić! Majka je stalno govorila mom ocu ako krenem tim putem da ću biti k'o Kemo. Da ću samo hodati, mjenjati žene i da se neću nikad smirivati. Kemal je inače brat moje strine tako da je bila upoznata sa tim estradnim dešavanjem.  Samo da napomenem nisam postao kao naša legenda. Jedna me je zarobila i ne pušta me.
Prvi bend je osnovan negdje neke 1984-85 koliko me pamet služi 😀Veoma mlad sam  počeo da tezgarim po našoj Sani, zatim Slovenija, onda se prebacujem na morsku obalu: Rijeka, Bakar, zatim Otočac, pa opet Sana sve do 1991. Svi znamo razlog , ali sad ne bih o tome.

Profesionalni počeci bavljenja muzikom?

1993 g. dolazim u Njemačku  grad Mülheim an der Ruhr gdje i danas živim. Tu upoznajem našu legendu Ćazima Čolakovića i počinjem da sviram u njegovom orkestru. Odradili smo mnogo koncerata po Njemačkoj, Francuskoj, sa mnogim nasim zvijezdama. Od njega sam mnogo toga naučio. Nažalost nije više među nama ali za mene će  ostati jedan od najboljih prijatelja, jarana, saradnika… Da mu dragi Allah podari sve najbolje na onom svijetu.
Danas veoma malo idem na svirke zbog veoma loše situacije na estradi. Nije to više kao nekad . Sve se promijenilo. Nema više ni druga, ni prijatelja, ni kolege. Samo neka ljubomora, zavidnost itd. Meni je muzika sad hobi. Ne živi se više od toga. Ja već 20 godina radim u jednoj firmi kao kućni majstor. Danas je to jedina sigurnost. Malo sam se i umorio. Na mladima svijet ostaje. Ali ne napuštam muziku.

Vaš kompozitorski rad i saradnici?

Što se tiče kompovanja još na samom početku počeo sam da pišem  neke tekstove i da radim melodije Ali to nije bilo ništa ozbiljno. U zadnjih nekoliko godina počeo sam da više komponujem i do sada imam preko 20  snimljenih pjesama za koje sam radio muziku, aranžmane  i tekstove. Ima tu i nagrada sa festivala, npr. na Uteksovom festivalu sam osvojio prvo mjesto za najbolju muziku i aranžman za pjesmu Na lošem si glasu mala, za najbolju muziku za pjesmu Moram da je odbolujem i sad na zadnjem festivala Mikica Arsić osvaja prvo mjesto za pjesmu Uteši me pesmo, za koju sam opet radio muziku. Sve ove pjesme pjeva Mikica Arsić, jedan veoma dobar vokal. Moram da pomenem i da se najsrdačnije zahvalim Milanu Šoškiću direktoru Uteksa na dosadašnjoj, sveukupnoj saradnji.
Što se tiče ostalih saradnika ima ih mnogo, ovo su tekstopisci s kojima sarađujem:

1. Slaviša Milojić
2. Tešo Mrkonjić
3. Halil Bilalić
4. Nijaza Juklo
5. Milan Šoškić
6. Brajko Mešinović
7. Sanela Kopić
8. Sadija Hasanović
9. Issko Cezar
10. Nataša Glamočanin
11. Dušanka Duda Broza
12. Nikola Punoš
13. Dragana Protić
14.Ljiljana Krtolica
15.Ljubiša Marković Purinac
16. Mirjana Novaković
17. Slobodan Karačić
18.Snježana Brodar
19.Željko Vujasin
20. Suad Okanović
21.Suzana Todorović
22. Grujica Matović
23. Kenan Šarac
24. Jasmina Molnar
25.Maja Tekstopisac
26. Dragana Starčević
27. Mevladin Ado Kustura
28.Nena Tekstopisac
30. Petar Černov
31. Sanja Jovanović
32. Slađana Ana Ana
33.Zorica Jovanović
34. Ajet Harbaš
35. Dušan Makević
Nek mi oproste oni koje sam zaboravio.
Znaju oni svi da ih poštujem i da imamo veoma dobru saradnju. Što se tiče demo snimaka imam možda sad trenutno nekih 200 urađenih i još je mnogo toga u pripremi. Zbog nedostatka vremena nažalost ne stižem da uradim više.Sad trenutno se radi 6 pjesama koje će uskoro da izađu:
Dragan Jerković 4 pjesme
Mirjana Derek 1 pjesma
Rajko Bulatović 1 pjesma

Što se tiče komponovanja ja sam prezadovoljan. Ipak ovo nije lak posao.

Recite nam nešto o Vašoj porodici

Živim u gradu Mülheim an der Ruhr (Njemačka). Tu sam se zarobio i ne mrdam nigdje. Kupio sam kuću i sad sam vezan za te obaveze.
Sretno sam oženjen već 30 godina i za sve sto sam uspio zahvaljujem se svojoj sultaniji. Ona mi je uvijek bila podrška.  Imam jednog sina (29) koji živi u susjednom gradu. Da iver ne pada daleko od klade pokazuje i on se bavi muzikom, samo drugom vrstom (elektronska) i ima svoj studio u Essenu. Išao je u muzičku školu (gitara) Trenutno daje časove što se tiče studijskog rada a i sam producira muziku. Ima prijvljenu firmu. Veoma sam ponosan na njega jer je uspio da zavrsi i menedzment tako da radi u jednoj moćnoj firmi za poreze. Moram da spomenem i dva moja kućna ljubimca mačka Dextera i mačku Amy, oni su mi zaista velika razonoda i s njima volim da provodim neko moje slobodno vrijeme.

Kakvi su Vaši profesionalni planovi za dalji rad?

Što se tiče nekih planova i nema ih. Molim Boga samo za zdravlje a ostalo ćemo polako. I dalje ću da komponujem i ako sam već rekao da je veoma loša situacija na estradi. To svi znamo tako da ne bih sad o tome. Imam veliku želju i već radim na tome da iskomponujem 5-6 mojih kola.
Studio imam u kući tako da svaki trenutak koristim da uradim nešto novo.

Poruka za čitaoce portala www.svet-australia.com?

Volite se, poštujte se, pomozite onima kojima je potrebna pomoć. Nemojte biti zavidni jedni prema drugima, nemojte biti ljubomorni, jer što bi mi u Bosni rekli “svako ima svoju nafaku”. Svako dobije ono što mu je suđeno. Ne gledajte na vjeru, na boju kože…itd. Želim vam svako dobro i da ste mi živi i zdravi. Moje demo snimke možete poslušati na FB ili na You tube kanalu RufaMerakMusic.

Hvala Vam najljepše na razgovoru poštovani Rufa, u ime redakcije i svoje ime Vam želim svaku ličnu i profesionalnu sreću, mnogo saradnji sa pjevačima i tekstopiscima i pjesama koje ćemo svi zajedno slušati.

Nataša GLAMOČANIN

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila