Mensura Bajraktarević je kompozitor i pjevačica koja prosto plijeni svojom muzičkom magijom i glasom. Neko ko se ne eksponira u javnosti, osim svojim pjesmama, tiha i skromna, a dominantna u autentičnom muzičkom izrazu. Sarađivati s njom je čast i želja mnogih tekstopisaca i izvođača. Kćerka dive sevdalinke Hasibe Agić, Mensura živi svoju umjetničku bajku, darujući nam kompozicije koje liječe dušu i tijelo.

Poštovana Mensura, hvala Vam što ste odvojili vrijeme za ovaj intervju. Prvo da Vas pitam kako ste, čini nam se svima da tmurno vrijeme pandemije napokon prolazi….

Hvala Bogu dobro sam i to je dovoljno za sreću. Iako sam vrlo svjesna epidemije, trudim se da mislim pozitivno i da se ponašamo kao da ne postoji.

Znamo da potičete iz ugledne muzičke porodice, Vaša majka Hasiba Agić je diva sevdalinke, a otac Mensur je bio vrsan kompozitor i harmonikaš. Recite našim čitaocima nešto o svom djetinjstvu…

Moje djetinjstvo je bilo prožeto muzikom. Kod nas se uvijek pjevalo i sviralo, pa je logičan slijed dogadjaja bio da i ja nastavim tradiciju.

Kada je otkriven Vaš muzički talenat i kako su izgledali prvi muzički koraci?

Kažu da sam još od malih nogu pokazivala veliki talenat. Ljudima je bilo interesantno kako je tako malo dijete intonativno stabilno ali u neka doba to postane opterećenje pa sam počela izbjegavati pjevanje.

Školovanje i profesionalno bavljenje muzikom?

Kroz muzičko obrazovanje a i poslije, imala sam jako puno nastupa. Najradije sam pjevala sevdalinke i duhovnu muziku.

Sarađujete sa brojnim pjevačima i tekstopiscima, recite nam nešto o tome…

Da, u međuvremenu sam počela da komponujem, ponekad i da pišem tekstove, pa sam se više posvetila autorskom radu. Najčešće komponujem na textove mojih prijatelja i vrsnih textopisaca Lejle Adilović i Teše Mrkonjića i oni će zauvijek imati mjesto u mom srcu.

Pjesme za koje ste komponovali muziku….

Do sad imam stotinjak objavljenih pjesama koje su otpjevali dragi i dobri pjevači…. Adil, Enes Begović, Marinko Rokvić, Alma Čardžić, Armin Muzaferija, Selima Bajrami, Adnan Nezirov, Koke, Kale Dijamant…

Često ste kao bek vokal u studiju, šta znači biti bek vokal i koliko je taj “ukras” u pjesmama drugih, zapravo težak zadatak?

Često me ljudi pitaju, zašto se ne posvetim solo karijeri umjesto što sam “samo prateći vokal”. Ko se imalo razumije u muziku zna da ,svaki prateći pjevač može biti i solo pjevač ali da svaki solo pjevač ne može biti prateci pjevač. To je vrlo kreativan i izazovan posao koji se voli.

Kakvi su Vaši profesionalni planovi za skoriji period, na čemu trenutno radite?

U narednom periodu očekujem puno lijepih pjesama koje su već snimljene a čekaju svoj momenat, kao i onih koje tek treba da budu snimljene. Puno iznenađenja za ljude koji prate moj rad. Za autora je najljepši osjećaj kada njegovo djelo ugleda svijetlo dana.

Vaša porodica i usklađivanje svih obaveza i inspiracije?

Za ženu je veliko umijeće uskladiti porodične obaveze i bavljenje umjetnošću. To je vjerovatno jedini razlog zašto ima puno vise uspješnih umjetnika nego umjetnica. Inspiracija dodje kad je najmanje očekujete ali snalazim se na razne načine.

Da li nastupite nekada sa majkom, pjevajući sevdalinku? Savjetujete li jedna drugu u poslu? Negdje sam pročitala da ste u jednom momentu shvatili da imate i svoj autentičan stil pjevanja, koji je nekada malo ličio na majčin?

Istina, kao dijete sam naravno upijala muziku kojom  sam bila okružena i to oponašala, ali vremenom sam izgradila svoj stil. Desi se ponekad da mama i ja zapjevamo zajedno i to mi predstavlja posebno zadovoljstvo… ali moram priznati da imam malu tremu pred mamom.

Kada bismo mogli da Vas ponovo slušamo na Ilidžanskom festivalu?

Ilidžanski festival je jedna lijepa tradicija i nadam se da će se dogodine nastaviti.Moje pjesme su osvojile brojne nagrade i to je svakako prelijepo iskustvo.Dva puta sam se pojavila kao solista ali vjerovali ili ne, više uživam da budem autor pjesama koje drugi izvode i da pjevam prateće vokale.

Vaša poruka za čitaoce portala www.svet-australia.com?

Uživajte u muzici jer ona je nevidljivi lijek za dušu i tijelo.

Ja Vam se draga Mensura u ime redakcije i svoje ime još jednom zahvaljujem na razgovoru, sa najljepšim željama za Vaš lični i profesionalni život, iščekujući nove pjesme od Vas, koje će biti sigurni smo, veoma slušane, kao i sve do sada.

Nataša Glamočanin


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila