Interesen prazničen spoj imame ovaa godina, koj tradicionalno i verski se kosi so navikite na pravoslavcite, od pričina što do Hristovoto Voskresenie se posti, a den pred Veligden godinava se slavi 1-vi Maj denot na trudot što najčeto se proslavuva vo priroda so meso na skara, koe ovoj pat najdobro e da se zameni so riba i zelenčuk kako bi se ispočituvala i religijata i tradicijata.


Na sreќa vremenskata prognoza godinava e povolna pa izletnicite nema da imaat potreba od vikendici i proslava vo zatvoreni objekti za što osobeno apeliraa zdravstvenite lica koi poračaa deka sekoe grupiranje vo priroda e pobezbedno od kolko vo zatvoren prostor. Ovoj pat se nadevame deka sovetot ќe bide primenet i deka konečno ќe počneme da imame društvena odgovornost koja nikako ne uspevame da ja usvoime.

Inaku predprazničnoto veligdenskoto raspoloženie najčesto go započnuvaat domaќinkite koi vo duhot na tradicionalnite pravoslavni običai najprvin vapcuvaat jajca koi se simbol za Hristovoto Voskresenie i so niv go čekaat najradosniot moment.

Veligdenskite jajca osven religiski simbol se odlika i na kreativnost, fantazija i inovacija i zatoa sekoja godina se vistinski predizvik za umetničkite duši i domaќinkite koi držat do tradicionalnoto ukrasuvanje. Osobeno vo ovaa disciplina se “natprevaruvaat” javnite ličnosti koi preku društvenite mreži gi spodeluvaat svoite rakotvorbi pa taka poširokata javnost ima uvid vo nivnata kreativnost i umešnost koja predizvikuva komentari.

Srpskite javni ličnosti se čini deka mnogu poveќe držat do tradicijata zošto golem del od niv se pofalija so svoite Veligdenski jajca, za razlika od makedonskite estradni ličnosti koi se brojat na prsti koga e vo prašanje ovaa “diciplina”.

Gi razgledavme mnogute profili na našite estradni dami vo koi spagjaat pejačkite, voditelkite, glumicite i pronajdovme samo nekolku što se osmelile javno da ja pokažat svojata veština.

Vo niv pred se spagjaat kreativnite sestri Marijana i Rosana Sarќ, koi iako se razdeleni na dva različni kontinenti sepak se srodni i kompaktni preku umetničkiot senzibilitet i domaќinlukot koj gi oslikuva kako posebno vospitani i talentirani dami.

Nivnite Veligdenski jajca se pravi remek dela koi so svojata  preciznost i estetika može slobodno da bidat  muzejski eksponati. Sestrite uspeale na eden sovremen način da go iskoristat  makedonskiot kolorit koj go dopolnile so našite simboli i šari. Ednostavno kažano ovie dami od svojata majka Goca dobile vistinsko vospituvanje koe podrazbira neguvanje i začuvuvanje na tradicijata.

Sledna talentirana pejačka i domaќinka e Ani Malinkova, koja se potrudila da gi oboi Veligdenskite jajca na svoj način, a na ovaa mala grupa im se pridružuva i vrednata voditelkata Anita Daeva so koja spisokot završuva.

Se razbira ova ne znači deka ostanatite estradni dami ne vapcale jajca za praznikot, tuku samo deka kretivnosta ne im e posilna strana. Sigurno ne e do skromnosta zošto najmalku estradata e skromna dokolku ima nekoj skrien talent !?!

Kako i da e ova e dokaz deka vreminjata se menuvaat i deka i makedonkite ne se toa što bea. Kujnata, trpezata i hranata se počesto gi zamenuvaat so prošetkite, hotelite i spa centrite i uživaat vo emancipacijata koja ja obezličuva tradicijata.

Biba KRNČESKA


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila