Umetnicite najčesto zboruvaat preku svoite dela koi gi sozdavaat so mnogu ljubov. Od druga strana nivnite dela ne teraat da se zainteresirame i za nivnata ličnost koja inspirativno intrigira i tokmu toj spoj e ona što gi brendira i izdvojuva od masata. Razgovorot so Igor Dimovski se nametna po toj princip. Toj za relativno kratko vreme uspea da i se prestavi na publikata niz prizmata na svoite muzički proekti i kompozicii koi na najslikovit način go pokažaa negoviot potencijal. Posle instrumentalot “The five angels” i prvoto i vtoro prodolženie na muzičkiot proekt “Pauza za rakija” Igor stana prepoznatliv artist koj i vo ova vreme-nevreme ima jasno trasirana pateka i cel od koja ne otstapuva…

Eden si od retkite muzičari što pandemijata ne go deprimira pa slobodnoto vreme go pretvori vo muzički dela. Dali posle edna godina seušte te drži entuzijazmot?

– Sekako deka me drži entuzijazmot i smetam deka vo ovie momenti ne samo što ne treba da se prestane so kreiranje tuka treba se počesto da i se podaruva muzika i proekti na publikata! Sigurno ќe prasate zosto? Celiot svet e vo panika, strav i depresija, lugjeto se isplašeni i ne znaat dali ќe najdat izlez od sevo ova. Tokmu nie sme tie koi što treba da im dademe svetlost i pozitivna energija preku muzikata i ne gledam ništo po pozitivno vo momentov od muzika, ќe dojde den koga publikata ќe go nagradi trudot. Slušam reakcii i stavovi na mnogu muzičari i pejači, velat zošto da snimame, za kogo, pandemija e, nema za kogo, što spored mene e mnogu pogrešen stav. Ako muzikata ne ja gledate so matematički brojki i kalkulacii taa ќe vi donese trostruko poveќe od očekuvanoto, a dokolku pravite presmetki pred vreme taa ќe vi odzeme. Jas od sekogaš živeam za muzika, a ne od muzika.
Izminatata godina ja odbeleža tvojot muzički proekt “Pauza za raka” odnosno nejzinoto vtoro prodolženie, se čini deka vakov proekt do sega nie eden muzičar ne se osmelil da napravi. Kolku e teško da se sklopat site kocki i da se postigne takov uspeh?
– Točno taka, minatata godina promoviravme nova epizoda od “Pauza za Rakija”. Vsušnost bi bil presreќen da se razbudat poveќe od muzičarite vo Makedonija i da pravat slični proekti so novi idei, da prerabotuvaat stari, avtorski, novokomponirani, starogradski, zabavni i narodni pesni vo najrazlični varijanti i opcii so isfiltriran kvalitet. Samo toa ќe pridonese estradata da otide skalilo pogore, da ima megjuseben natprevar koj ќe vrodi so dobro za site i da porasne kvalitetot na makedonskiot umetnik. Makedonskata publikata i toa kako saka da sluša novi momenti i proekti od domašnata scena.

Cela godina muzičarite ne ste vo možnost da nastapuvate, a so samoto toa i da zarabotuvate. Kolku beše teško da se izdrži takvata situacija psihički i finansiski?

– Vo pravo ste. Muzičarot e ostaven da se snajde bukvalno kako znae i umee, mnogu umetnici, muzičari, pejači se primorani da rabotat profesii koi što nikogaš vo životot ne gi rabotele, mnogu mi e žal poradi toa. Najčesto prašanje e “Kako se spravuvate” od “Što živeete”?! Lično za sebe ќe kažam, jas ne dobiv nikakva pomoš od državata kako umetnik. Fala mu na Boga vo ubavite denovi jas celata moja zarabotka od muzika ja nasočuvav i investirav vo mal biznis i po nekoja nedvižnina koi što denes me održuvaat i izdržavaat kolku tolku. Očigledno životot ќe se deli do Korona i od Korona, umetnikot od sekogaš e prva granka na udar, vsušnost koj ќe uspee da se adaptira na novata situacija ќe egzistira i ќe prodolži ponatamu, a toj koj ќe živee vo minatoto, ќe bara krivci i kažuva kako bilo pred korona i čeka da se vrati toa vrem, teško mu se pišuva.
Od kogo vo ovoj period dobi najgolema poddrška i koj ti podade vistinski raka?

– Ova e vreme na filter kade gledate so kogo imate rabota i koi se vistinskite lugje koi treba da gi opkružuvate vo idnina. Sekako raka ќe podatat najbliskoto, najtesnoto semejstvo, soprugata, mojata ќerka, tatko mi, majka mi, moite dve sestri i tolku.


Od kade Igor ja crpi silata i inpsiracijata za idninata?

– 80% inspiracija za ideite mi doagja dodeka vozam velosiped. Toa izgleda mnogu interesno bidejќi mnogu često koga vozam so velosipedot i zastanuvam na srede ulica za da gi zavedam ili zapišam ideite za muzika ili nekoj proekt koi mi doagjaat vo momentot, bidejќi podocna mi bega mislata. Isto taka koga sum na voda dobivam isklučitelno mnogu inspiracija.
Momentalno najaktuelna tema se vakcinite, koj e tvojot stav i dali planiraš da se vakciniraš?

– Sekako deka ќe se vakciniram, jas sum ličnost koja često patuva koga službeno koga privatno, idninata vo sekoj slučaj ќe bide Covid (passport) bez koj ne ќe može da se patuva nitu do sosednite državi. Postojat mnogu teorii na zagovor okolu seto toa, jas bi rekol samo Bog da ne čuva.
 
Svoevremeno poveќe od zdravstvenata kriza te zagrižuvaše ekonomskata koja e posledovatelna. Kako sega posle edna godina razmisluvaš vo odnos na zdravjeto i parite?
– Zdravjeto ni e považno od se. Vo izminatite meseci si zaminaa mnogu lugje od ovoj svet, stari, mladi, bogati, siromašni, naši bliski lugje, sakani prijateli, rodnini ili poznanici, bolesta ne bira kategorija. Da se molime na Bog da ni go sočuva zdravjeto i razumot vo ovie teški momenti, toa ne može nitu so edni pari da go nadopolnime.
Na što momentalno raboti Igor Dimovski i dali proektot “Pauza za rakija” ќe ima prodolženie?

– Vo momentot se raboti aktivno i naporno na novata epizoda “ Pauza za Rakija 3” ne bi otkrival detali, samo ќe kažam deka se raboti za mnogu dinamični poznati makedonski pesni.
Važiš za talentiran i ambiciozen muzičar, a takvite ne se zadržuvaat vo Makedonija dali posle se go gledaš svojot život vo ovaa država?

– Mnogu često se stavav na ispit dali treba da živeam na drugo mesto i dali bi se preselil nekogaš od matičnata država zaedno so semejstvoto. Imav mnogu možnosti, mnogu opcii, mnogu priliki, no mojata energija i idnina gi gledam tokmu ovde i ne planiram da se preselam vo druga država.
Biba KRNČESKA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila