Često pati vo novinarskata profesija se slučuva koga tragate po informacii da dobiete pogrešni, lažni ili ednostvano kažano ne točni informacii koi profesionalno ќe ve činat. Poznavačite na ovoj mediski biznis znaat deka informacijata čini pari i zatoa dobrite i provereni izvori se vistinsko bogatstvo. Megjutoa se počesto se slučuva i oficijalnite izvori  da ja manipuliraat javnosta so napumpani izjavi  koi na kraj se demantiraat i opravduvaat so iks izgovori koi služat samo za relativiziranje na iskažanata laga. Generalniot problem na novoto vreme e fake news propagandata koja ima za cel da gi iskoristi mediumite i novinarite vo služba na lična PR strategija.
Se čini deka tokmu takva strategija primeni i estradniot predator Koprov, koj kako direktor na “Ohrid Fest” samo pred desetina dena dade bombastično intervju za portalot “Muzika 24” vo koe najavi deka i vo “doba Korone” ќe uspee da organizira festival po site standardi so mega internacionalni zvezdi za da se čudi insanot?!?


Grigor Koprov

Gligor Koprov vo estradniot svet e poznat kako opasen maher i redok kompozitor koj ima sens za muzika i za biznis , a čestopati se dokažal i kako odličen menađer koj preku ponudenite pesni izgradil mnogu estradni iminja. Negovata kariera pameti kontroverzi  koi toj nikogaš posebno ne se trudel da gi objasnuva, no fakt e deka odlično go poznava estradniot biznis i umee da se dviži po tenkata linija i da održuva ramnoteža.
Koprov, Cane Petrov i Goran Milososki

Toa i ovoj pat go napravi so oficijalnata izjava so koja se obide da ja relativizira famata koja sam ja krena pred nekolku dena vo spomenatoto intervju koe go prenesoa poveќeto portali kaj nas, a vo koe megju drugoto najavi:
“Festivalot ovaa godina ḱe se oddrži na 11-ti i 12-ti septemvri, poradi pandemijata so ogled na toa deka možeme site protokoli da gi sprovedeme koi se propišani, festivalot ḱe se oddrži na scenata “Dolni Saraj”. Na 11-ti septemvri ḱe se oddrži folk večerta, a sledniot den, 12-ti septemvri ḱe se oddrži internacionalnata večer za koja ima najaveno golem broj na gosti od sosednite zemji i od regionot. Za žal ne može da se predvidi dali site učesnici ḱe može da dojdat i prisustvuvaat poradi sostojbata vo koja što se naoǵjame momentalno, no se nadevame deka se ḱe bide vo naša polza. Od Hrvatska vo internacionalnata večer svoja šou programa treba da ima poznatiot pejač Žak Houdek, izvesno e deka treba da dojde i dobitnikot na nagradata za promocija na muzikata na Balkanite – Nenad Ninḱeviḱ člen na splitskata grupa “Tuti fruti Bend”, treba da dojde i Indira Levak od grupata “Kolonija”, a treba da dojdat i poznati pejači od Albanija, Bugarija, Srbija, Slovenija, Grcija. Ovaa za razlika od izminatite godini ḱe ima mnogu pogolema gledanost na Balkanot. Godinava prenosot ḱe go prevzemat i prenesuvaat tri srpski televizii kako i BK televizija, SMS televizija ḱe go prenesuva vo Hrvatska, vo Bugarija festivalot ḱe go prenesuvaat poznatite Fen tv i Balkanika, vo Albanija Vizion plus, dodeka pak nacionalnite televizii vo Crna Gora i Slovenija ḱe go prenesuvaat na eden od svoite kanali”– samouvereno izjavi Koprov.

Koprov i Dojčin

Arno ama, samo nekolku dena po toa našite izvori ni nagovestija deka realnata slika e sosema poinakva i deka česta na “Ohrid fest” godinava ќe ja branat samo folkerite, odnosno deka festivalot ќe ima samo edna folk večer?!
Toa znači deka nema da dojdat ni Žak Houdek ni Indira ni Ninќeviќ, a ušte pomalku site nabroeni Tv stanici ќe go prenesuvaat festivalskoto izdanie. Ednostavno od taa nabildana prestava ostanuva samo skeletot kako konstrukcija što ovoj pat ќe go drži festivalot vo život.
Sepak sakajќi do kraj da gi izbegneme špekulaciite se obrativme do PR-ot na festivalot od kade ja dobivme i oficijalnata izjava od Koprov vo koja se veli:
-“Muzičkiot leten festival, „Ohrid fest 2020“, godinava ḱe ja zadrži tradicijata i kontinuitetot 27 godini, bez Internacionalna noḱ, na 11 septemvri, so održuvanje na Folk večer. Pričinata e poznata: opštata neizvesnost predizvikana od pandemijata na Kovid 19. Do posleden moment, pregovarav so stranski učesnici i televizii i definitivno ja odložuvame Meǵjunarodnata noḱ za 2021 godina. Neizvesnosta so pandemijata vo našata zemja, dvonedelniot karantin što gi čeka učesnicite po vraḱanjeto vo svojata zemja, predizvika jas da go napravam godinešnoto izdanie vo znak na Folk noḱ.”– decidno potvrdi prviot čovek na “Ohrid Fest”.
Se postavuva logično prašanje zošto ako strancite otpagjaat zaradi protokolarnite merki i zakoni koi go onevozmožuvaat nivnoto prisustvo, ne se iskoristat našite pop pejači koi ovoj pat voopšto ne se spomnuvaat?!
Za niv ne se potrebni karantini, dovolno e da imaat samo novi pesni so koi ќe nastapat, no po se izgleda takvi pesni nema?!
Grigor Koprov i Cane Petrov
Se razbira na ova prašanje ne dobivme oficijalen odgovor, ama vakvata odluka e svoeviden atak i vrz pop muzikata, zatoa što kaj nas kompletno se izretčija zabavnite festivali od koi edinstveno “Makfest” ostana na branikot na pop vodite, dodeka narodni festivali imame za izvoz.
Pokraj ova, dopolnitelno ne zbuni i informacijata deka Koprov poveќe pomaga okolu podgotovkata na Makfestovskoto izdanie koe treba da se sluči vo oktomvri i na koe navodno ќe se pojavi vo uloga na pejač na revijalnata večer. Glasinite odat do tamu sto tvrdat deka toj e apsolutno podreden na sorabotkata so Vladimir Dojčin koj i godinava e umetnički direktor na “Makfest”?! 
Koj e lud, a koj zbunet vo celata ovaa konstrukcija, e teško da se definira, ama po se izgleda Ohridski ostanuva da se potpre edinstveno vrz folkerite i producentskata palka na Cane Petrov, vo čie studio na golemo se snimaat folk refrenite. Toa ne upatuva na zaklučokot deka tokmu Cane najverojatno ќe ja ponese kompletnata odgovornost za godinešnoto izdanie na “Ohrid fest”- 2020.
Biljana KRNČESKA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila