Mnogu stručni lica čija specijalnost e virusologjata  decidno predložija odložuvanje na godinešniot “Evrosong” od pričina što   situacijata  so korona virusot e nepredvidliva, rizična i opasna po životot na site lugje na planetata.

Vo vakvi uslovi bi bilo krajno neseriozno organizatorite da se odlučat na održuvanje na ovoj spektakl, iako vo Holandija koja e godinašen domaќin na “Evrovizija”  seušte ne se zabraneti javnite  sobiri, sepak se razgleduvala i opcijata za online forma  kako bi se zapazil  terminot koj e predviden za ovoj svetski muzički nastan.

No, pred nekolku dena organizatorite i oficijalno soopštija deka “Izborot za pesna na Evrovizija”  ovaa godina se otkažuva.

-“So golema taga mora da soopštime deka “Izborot za pesna na Evrovizija- 2020” vo Roterdam e otkažan. Vo tekot na poslednite nekolku sedmici razgleduvavme različni alternativni opcii kako da ja organizirame “Evrovizija”. Megjutoa, so ogled na neizvesnosta koja širenjeto na korona virusot go predizvika vo Evropa i ograničuvanjata vovedeni od zemjite učesnički i Holandija i  EBU donese teška odluka deka ne e možno da se prodolži so planiraniot nastan” – se veli vo soopštenieto od EBU.

“Skršeno ni e srceto bidejќi  Evrosongot nema da se održi vo maj, no sigurni sme vo toa deka celoto Evrosong semejstvo širum svetot ќe prodolži da širi ljubov i poddrška vo ovie teški vreminja”– soopšti megju drugoto i organizatorot na manifestacijata.

Za da e ironijata pogolema mototo na godinešnata “Evrovizija” beše “Open up” ( Otvori se) no namesto otvaranje se sluči kompletno zatvaranje na ovoj nastan koj beše predvideno  da se održi od 12 do 16 Maj vo Roterdam Holandija, a prestavnik od Makedonija trebaše  da bide operskiot pejač  Vasil Garvanliev.

Biljana KRNČESKA

 

 

 


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila