Startot na Novata godina go označi golemiot uspeh na makedonskiot dokumentaren film “Medena zemja” i negovata glavna protagonistka realnata heroina Atiđe Muratova.  Praktično so ovoj film na Makedonija i se otvorija Holivudskite vrati i za prv pat vo svojata kinematogravska istorija imame film što e nominiran za najprestižnata filmska nagrada “Oskar” vo dve kategorii  i toa  za najdobar dokumentarec i za najdobar stranski film. Režiseri na filmot “Medena zemja” se Tamara Kotevska i Ljubo Stefanov, producent e Atanas Georgiev, a kinematograferi se Samir Ljuma i Fejmi Daut.

Glavnata uloga vo filmot ja ima Atiđe Muratova koja vsušnost e poslednata žena – odgleduvač na divi pčeli vo Evropa koja živee sama so svojata majka vo napuštenoto ovčepolsko selo Bekirlija. Glavna ideja na filmot e da se prikaže pripadnosta na čovekot kon prirodata i narušuvanjeto na prirodnata ramnoteža preku sudir na dva različni načini na iskoristuvanje na prirodnite resursi.

Deka ovoj film e vonseriski duri i za holivudskite glumci dokažuva reakcijata na proslavenite akterki Sarah Jessica Parker i Jamie Lee Curtis koi fascinirani od ona što go videle gi spodelija svoite impresii preku društvenite mreži tvrdejќi deka filmot ja zaslužuva nagradata “Oskar”.

Vo Makedonija pak Atiđe e glavnata heroina koi ispliva od narodnoto “dno” na samata površina vo siot svoj sjaj kako žena borec i preživuvač koja istovremeno e prirodno mudra, dobronamerna i širokograda pa preku svojata skromnost ja demonstrira  goleminata  na običniot čovek.

Posle golemite uspesi i nagradite  koi gi osvoi ovoj dokumentarec,  za glavnite protagonist Atiđe Muratova i semejstvoto Husein i  Ljutvie Sam koi imaat osum deca vladata na Makedonija odluči da im se dodeli materijalna pomos i domovi, a petčlenata  ekipa na filmot ќe dobie državna nagrada. Voedno vladata gi prevzede patnite trošoci okolu  patuvanjeto na petčlenata ekipa i Atiđe vo Holivud na dodeluvanjeto na oskarite.

Dali konečno ќe se izraduvame na zlatniot ispraven čovek što e simbol za najprestižnata svetska nagrada ќe doznaeme na 10 Februari koga vo teatarot “Dolbi” ќe se odži 92 izdanie na proslaveniot “Oskar”…

Biljana KRNČESKA


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila