Od sredine novembra u desetodnevnom terminu, u većim gradovima Australije, po 19. put, biće održan Srpski filmski festival.

Ponuda je bogata i sastojaće se od pet filmova različitih kategorija.

Još uvek nije poznato ko će biti specijalni gost Festivala što je inače ustaljena praksa u protekle skoro dve decenije ali će nas organizatori na vreme o tome obavestiti, kao i o mestu i terminima prikazivanja filmova.

Filmovi koji su ove godine u ponudi o kojima donosimo kraće opise su:

1. ŠAVOVI

Po mnogima ovo je najbolji srpski film prozveden u prvoj polovini 2019. godine. Premijerno je prikazan u programu prestižnog Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu gde je dobio odlične kritike, nagradu za najbolji evropski film u programu “Panorama” i drugu nagradu publike. Film i glumica Snežana Bogdanović dobili su nagrade na beogradskom FEST-u i na Festivalu srpskog filma u Sopotu.

U pitanju je priča sa elementima trilera i melodrame koja aktualizuje jednu od vrućih tema srpskog socio-političkog života, posebno u poslednjih nekoliko godina. Bavi se temom novorođenih beba nestalih iz bolnica koje su godinama, po svedočenjima stotina roditelja, proglašavane umrlim, a zapravo prodavane na usvajanje… 

Pored Snežana Bogdanović, u filmu igraju i Jovana Stojiljković, Marko Baćović i Vesna Trivalić. Režiser je Miroslav Terzić.

2. TAKSI BLUZ

U pitanju je komedija u čijem je središtu lik Marka, simpatičnog 40-godišnjeg propalog dramaturga koji radi kao taksista.

Tokom jedne noći, kroz Markov taksi će proći niz likova koji će, sticajem suludih okolnosti, proizvesti brojne duhovite situacije i obrte…

Film je imao veliki uspeh u biskopima Srbije i bivše Jugoslavije.

Režiser je Miroslav Stamatov a glumci: Andrija Milošević, Milena Predić, Todor Jovanović, Nikola Đuričko, Sergej Trifunović…

3. AJVAR

Urbana ljubavna drama o bračnom paru koji već duže vreme živi u Švedskoj, o sredovečnim ljudima koji imaju uspešne karijere, dovoljno novca za pristojan život ali nemaju decu. Oni za praznike dolaze u Srbiju i tu se suočavaju sa nizom problema koji već dugo opterećuju njihov brak. Njega i nju sjajno igraju poznati glumci Sergej Triunović i Nataša Ninković koja se upravo sa kolegom Zoranom Cvijanovićem nalazi na više nego uspešnoj australijskoj turneji sa pozorišnim komadom “Prah”.

Rediteljka “Ajvara” je Ana Maria Rossi a u filmu koji je snimljen na lokacijama u Beogradu, Štokholmu i Užicu, igraju: Nataša Ninković, Sergej Trifunović, Gordan Kičić, Vesna Čipčić…

4. DELIRIUM TREMENS 

Još jedno od vrhunskih ostvarenja Gorana Markovića, jednog od najznačajnijih i najuspešnijih srpskih reditelja. Posle filma „Slepi putnik na brodu ludaka“ koji je prikazan na prošlogodišnjem festivalu Srpskog filma u Australiji, Marković je ekranizovao sopstveni pozorišni komad “Delirijum tremens” koji je godinama s uspehom bio na repertoaru Beogradskog dramskog pozorišta.

Priča prati poznatog glumca koji se u bolnici oporavlja uz pomoć psihodrame. Gluma je, ispostaviće se, opasna po život ali je i potencijalni lek.

Glavnog junaka u pozorišnoj predstavi maestralno je igrao Predrag Ejdus koji je bio predviđen i za filmsku verziju. Na žalost, poznati glumac je preminuo pre početka snimanja pa je ovu zahtevnu ulogu preuzeo Tihomir Stanić. Ispostavilo se da je Stanić bio na visini izazova i složenog zadatka pa je na festivalima za tu ulogu već dobio nekoliko nagrada. 

Pored Stanića glavni glumci su: Gorica Popović, Anita Mančić, Dragan Petrović…

5. TESLIN NAROD

Teslin narod” je dugomertažni dokumentarni film o znamenitim Srbima koji su gradili Ameriku. Ovo je filmsko putovanje kroz prošlost i sadašnjost jednog naroda, od iskrcavanja prvog Srbina na američko tlo pre više od 200 godina do današnjih dana.

Pored priča o Nikoli Tesli i Mihajlu Pupinu, kao najmarkantnijim ličnostima srpskog porekla koji su ostavili trag u istoriji Amerike, film govori i o Voltu Bogdaniču, trostrukom dobitniku Pulicerove nagrade, o Gordani Vunjak Novaković, jedinoj ženi članici Njujorške Akademije nauka, o poznatim filmskim stvaraocima, Oskovcu Karlu Maldenu, Stivu Tešiću, Piteru Bogdanoviću. Film pominje i priču o prvom Srbinu koji je došao u Ameriku, o izvesnom Džordžu Fišeru (Đorđu Šagiću) koga su spasili ribari po kojima je i dobio prezime, a čije ime se nalazi u Livingstonovoj knjizi „100 znamenitih Amerikanaca“. U filmu se pojavljuju podaci i priče o preko 70 istaknutih Srba koji su svojim radom i dostignućima obeležili istoriju Sjedinjenih Američkih Država.

Reditelj i producent filma je Željko Mirković, koji živi i radi u Americi. Film je realizovan na inicijativu Tesla Science Foundation iz Filadelfije.

Scenario za ovaj poduhvat uradili su: Marko Lopušina, Miloš Rastović i pomenuti Željko Mirković…

Nema sumnje da ćemo uživati i kvalitetnoj ponudi, a svima koji žele više informacija preporučujemo da posete web sajt istog: serbianfilmfestival.org.au

Takođe, pruža vam se jedinstvena prilika da u okviru sponzorstva budete reklamirani na velikim ekranima.

Za više informacija nazovite predsednika i organizatora Festivala gospodina Petra Kozlinu na: 0413 022 657 ili pišite na e-mail: pkozlina@bigpond.com

Rade BERAK


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila