Koloritniot i dinamičen glaven grad na Kuba koj voedno ima i svoja filmska istorija Havana e inspiracija na mnogu umetnici namernici megju koi e i makedonskiot umetnički life fotograf Roberto Brsakoski koj sakajќi lično da ja doživee magijata na ova podnebje se upati vo zemjata koja i vo 21 vek mu prkosi na imperijalizmot i globalizaicijata.

Živopisnite sceni za koi Brsakoski veli deka postojano kako na filmska lenta se odvivale pred negovite oči bile tolku silno inspirativni što toj vo eden mig svatil deka na Kuba i Havana ќe mora da im posveti posebna izložba, a voedno pogolem del od svoite fotografii slektiral vo specijalnoto izdanie na monografijara “La vida de la Habana” ili “Život vo Havana” koja ova leto beše promovirana i veќe može da se nabavi vo knižarnicata na “Literatura.mk” na ulica “Makedonija” vo Skopje.
Ovaa impresivna fotokolor monografija sodrži 120 fotografii, a tematski e podelena na četiri foto edinici nasloveni kako “Lugje”, “Ulici”, “Vozila” i “Arhitektura” od koja sekoja sodrži po triesetina kolor fotografii vo koi avtorot go spakuval svoeto kompletno doživuvanje na živopisnata Havana. 
Brsakoski go izbra 4 Oktomvri za otvaranje na negovata izložba koja ja postavi vo Galerijata na “Kinoteka na Makedonija” i taa e seušte aktuelna, a ima i prodažen karakter. Avtorot  svoeto doživuvanje na Kuba i Havana odluči izložbeno da go postavi vo poveќe gradovi vo Makedonija, no i nadvor od državata pa taka veќe e planirano ovie negovi dela da gi vidi i štipskata no i prilepskata i bitolskata javnost, a voedno planira svoite umetnički fotografii da gi prestavi i vo Sofija, Belgrad, Solun i Njujork.
Ona  što isto taka treba da se podvleče koga se zboruva za ovie fotografii što Roberto taka strastveno vo eden zdiv gi sozdal vo 2017 godina pri svojata poseta na Havana e deka nekoi od niv veќe učestvuvale na nekoi megjunarodni izložbi i se zakitile so nagradi.
Biljana KRNČESKA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila