Tradicijata i ovaa godina prodolžuva….Pročueniot “Lešocki Folk Fest” ušte ednaš ќe se održi vo manastirskiot kompleks “Sv. Atanasij” i “Presveta Bogorodica” vo Lešok na 27 avgust so početok vo 20.30 časot, a mediumski pokrovitel e IN TV.

Festivalot e od revijalen karakter i tradicionalno i ovaa godina se održuva vo sorabotka so tetovsko – gostivarskata eparhija pri Makedonskata Pravoslavna Crkva – Ohridska Arhiepiskopija.
Organizator na Lešočkiot Folk Fest e Združenieto za neguvanje na makedonskiot folkor i tradicija “Istočnik”, a javnosta ovoj festival najmnogo go poistovetuva preku negovite direktori folk divata Suzana Spasovska i nejziniot kolega Borče Brzanov. 
Tie i ovaa godina selektiraa novosozdadeni pesni vo duhot na makedonskata tradicija pa taka posetitelite ќe možat da uživaat vo novite refreni so lirska, pečalbarska i rodoljubiva tematika, a publikata ќe može vo živo da gi vidi mnogute renomirani makedonski folk interpretatori koi ќe bidat del od ovoj muzički nastan.
Inaku vo Lešok se očekuva masovno prisustvo na Makedonci od site kraišta na svetot koi vo ovoj period se prisutni vo tatkovinata i go slavat golemiot praznik Uspenieto na Presveta Bogorodica. 
Interesno e što ovoj festival se održuva na otvorena scena, revijalen e i ima prekrasna atmosvera so vistinska interakcija so publikata.
Voditelka i ovaa godina ќe bide popularnata Irena Spirovska, a se očekuva i muzičkiot materijal produkciski da bide vednaš dostapen kako publikata bi možela da uživa vo novite refreni preku mediumskata prezentacija…
Biljana KRNČESKA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila