Makedonskite interpretatori se posebno gordi na svojata folklorna orginalnost koja gi dvoi vokalno od mnogute narodi vo nivnoto blisko opkružuvanje i koga nekoj drug umetnik od sosedstvoto se obide da interpretira makedonska pesna lesno se voočuva deka toa go izveduva stranec. Takviot vpečatok se do skoro beše generalen se dodeka ne ja čuvme izvedbata od svetski afirmiranata vokalistka od Bosna Amira Medunjanin. Nejzinata izvedba na edna od najpoznatite makedonski tradicional pesni “Ja izlezi Gjurgjo” na koncertot na otvoreno vo Pulskata Arena gi vooduševi i samite makedonci koi za prva pat slušnaa interpretacija od stranski umetnik koja e taka lesna, suptilna i srodna kako vokalno taka i jazično. 

Amira Medunjanin so ovaa svoja izvedba ušte ednaš ja potvrdi vonseriskata kategorija na umetnik koj e svoevidna privilegija da se sluša vo živo. Nejzinata izvedba beše najbliska do orginalot, iako orkestarot što ja pridružuvaše imaše modulacii pri instrumentalot so jezz i bluz elementi, sepak pesnata beše orginalno ispeana i dobi silni aplauzi kako od prisutnite taka i od site koi podocna ja poglednaa snimkata.
Šteta e što Amira dosega ne održala koncert vo Makedonija no posle ovaa nejzina izvedba sigurni sme deka makedonskata publika ќe pobara ovoj angelski glas da go čue vo živo na nekoja od našite koncertni sceni. Inaku za onie koi ne znaat Amira Medunjanin e bosanska umetnica koja e rodena vo 1972 godina vo Sarajevo. Nejziniot životen pat go odbeležale sevdalinkite koi najprvin gi čula od svojata majka, a potoa odlučila tokmu niv da im gi prestavi na svetot, a preku nivnata izvedba da ja prestavi i kulturnata tradicija i senzibilitetot  na Bosna i Hercegovina. Taa važi za edna od najmoќnite interpretatorki na vakov vid na muzika, koja uspeva so edna nevidena lesnotija da se se poigruva mešajќi go modernoto so tradicionalnoto.
Za site što sakaat da ja slušnat izvedbata na Amira Medunjanin na našata “Ja izlezi Gjurgjo” vo Pulskata Arena vi go ponuduvame linkot za lično da se uveruvate vo nejzinata magičnost….
Biljana Krnčeska

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila