Postarite generacii odlično se seќavaat na početocite na mladata i talentirana kavadarčanka Ani Malinkova koja svoite estradni čekori gi započna praktično kako adolescentka i vednaš gi osvoi simpatiite na poširokiot TV auditorium so svojata široka nasmevka i ubavata boja na glas. Taa ne i pripagjaše na onaa grupa anoreksični pejački tuku beše jadra, polna devojka, so oblini i toa mnogu gordo i dostoinstveno go noseše se do nekoja nejzina uslovno kažano zrelost koga Ani se prepolovi i na javnosta i go prestavi svojot manekenski izgled.

Mnogumina takviot poteg na Malinkova go povrzuvaa so nejziniot bračen život i obvrskite što gi ima kako majka no se čini deka Ani ne ostana vitka samo nekolku sezoni. Naprotiv taa pokaža i dokaža deka odluči da go promeni kompletno svoeto meni i da go zameni samo i isklučitelno so namirnici što značat zdrava hrana.

Gledajќi ja kako zadovolno zrači vo TV emisiite kade može ramo do ramo da zastane do svoite pomladi koleški nemoževme, a da ne ja zaprašame na što se dolži nejzinata motivacija i kako uspea od bucka da stigne do idealni proporcii, a Ani mnogu ljubezno ni gi otkri svoite caki”.

” Sostaven del od mojata ishrana se supite i toa onie energetski od zelenčuk so knedli od griz ili supite od proso. Vo šega velam deka živeam od treva zošto praktično najmnogu jadam zelenčuuk i ovošje. Znači salati od  marulki, rukola, morkovi, zelki, brokuli, toa obožavam da konsumiram, a mora da priznam deka i spored mojata krvna grupa  AB+ takvata ishrana mu prija na mojot organizam. Meso jadam mnogu malku i toa teleški ili svinski bivtek okolu 100 grama parče i toa povremeno. Na moeto meni ima mnogu riba i toa po 250 do 300 grama  porcija kombinirana so salata.Leb jadam mnogu malku iako odlično sukam i podgotvuvam testo no  izbegnuvam da go imam često vo jelovnikot”.

Bidejќi rabotiš edna profesija koja bara sekogaš sovršen izgled jasno e deka tvojata odluka e vistinskata no kako se nosiš so energijata zošto isto taka tvoite angažmani podrazbiraat mnogu aktivnost ?!

-” Veruvajte deka vaka se čuvstvuvam mnogu poenergično i pozdravo. Imam sila za site angažmani no ќe vi otkrijam ušte nekoi sitnici koi jas gi praktikuvam za rast na energijata. Salatite obavezno gi začinuvam so maslinov zejtin “Exstra Virgin” 1 klasa, a jadam i mnogu maslinki, no i cveklo. Isto taka redovno konsumiram med so seme od kopriva, a sekojdnevno probuvam i apetisani nezavisno dali e toa lešnik, orev, badem važno e da vnesam po nekolku zrna so koi isto ja dopolnuvam svojata energija. Taka da nema potreba od teški jadenja koi ja urivaat energijata i ve pravat tromi. Zdravata ishrana podrazbira izbrana hrana koja dava energija a ne goi”.

Kako uspevaš koga si na nastap da se hraniš zatoa što vo našite restorani i hoteli mnogu retko se najduva meni vo koe ima posebna obrabotka na hranata, odnosno retko koj restoran praktikuva da ima i posno meni?

-“Mora da priznam deka jas sum isklučivo na domasna ishrana. Koga odam vo restorani izbegnuvam da jadam ili poračuvam salata koja mi e najsigurna inače ne se osmeluvam nešto da poračam dietalno zošto mi se premnogu somnitelni vo podgotovkata. Tamu sepak gotvat za golem broj na lugje nemože tie da se zanimavaat so onie nekolku što baraat poinakva podgotovka na hranata pa od toj aspekt gi razbiram. Ne sum ljubitel na skara i na nekoi gotveni restoranski jadenja pa taka jas ne spagjam vo grupata na nivni musterii.

Za kraj Ani dali ќe spodeliš so našite čitateli nekoj od svoite omileni recepti so koi ќe inspiriraš i nekoi drugi lugje da se preorientiraat vo načinot na svojata ishrana?

-” Sekako so zadovolstvo ќe gi spodelam mote recepti za supa so brokuli i knedli od griz  kako i za supa so proso. Toa se ednostavni recepti koi sekoj može da gi podgotvi, a voedno se vkusni i mnogu energetski obroci”.

RECEPT – SUPA SO KNEDLI OD GRIZ 

Mlado kromidče i lukče zaedno so morkovče se dinstaat, a potoa se dodavaat dve kocki pileška supa i seto toa zaedno se vari. Koga ke pocne da vrie se stavaat knedlite napraveni od griz i jajce se dodavaat so lazicka.

Vo zovrienata supa na kraj se dodavaat i pogolemi parčinja brokula pa se isklučuva ringlata i se ostava smesata seušte da vari pod kapak najmalku uste 10 minuti. Na kraj dodavam i začin moj izbor e kurkumata.

Toa e se prijatno….

RECEPT – SUPA OD PROSO 

Se dinsta praz, kromid, morkov  pa se dodava prosoto i začinite, himalajska sol,  kurkuma, malku kari, majcina dusica i seto toa so dodadenata tecnost se vari pa za 15 minuti  imate gotov obrok za konsumacija….

Prijatno i nazdravje neka vi bide…

B.K. 


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila