Miroslava Mira Vasiljević, vrhunska pevačica, veliki pedagog i umetnica, preminula je u 85 godini života posle teške bolesti!

Imala je blistavu karijeru! Od 1961. god. postala je solista RTB. Snimila je preko 200 pesama, bezbroj radio i televizijskih emisija. Osvojila mnoge nagrade i priznanja. Savez estradnih umetnika dodelio joj je nagradu za ”Životno delo!”

Pored mnogih izvornih pesama i kompozicija   snimila je čuvenu pesmu “Godine su prolazile”, koju rado izdvajam, jer je sigurno bezvremenska, pevaće je mnoge generacije.

Mira je 1973 god. osnovala ženski vokalno instrumentalni ansambl “Đerdan”. Bila je umetnički rukovodilac za jedinstvenu grupu u kojoj nije mogao da peva svako. Uz pomoć svog supruga Miše Vasiljevića, koji na žalost nije više sa nama, birala je pažljivo najbolje vokale! Pored pevanja devojke su učile da igraju, radile na scenskom nastupu. Orkester je do perfekcije uvežbavao program. Probe su bile duge, stručne i temeljne za celu ekipu.

Imala je neverovatan pedagoški domet, veliku energiju, ljubav i želju da pomogne svojim “đerdanušama”, otvorila je svima vrata Beogradske muzičke scene. Bila je “đerdanska majka”!

Sa njom je čitav stručni tim brinuo o kvalitetu programa koji su se izvodili u EX-YU i inostranstvu: reditelj Jovan Ristić, glavni urednik novina “Sabor” o izdavačke kuće TV Novosti Nino Milenković, koreograf Bata Grbić, magistar muzike Mima Sistik Đorđević i mnogi drugi…

Da podsetim čitaoce, izdvojiću nekoliko poznatih pevačica koje su bile u “Đerdanu”: Vera Ivković,  Anđelka Govedarović, Gordana Lazarević, Snežana Đurišić, Izvorinka Milošević, Snežana Đerdan, Desa Vuković, Beba Tošić, Alma Alta, Gordana Stoićević, Mila Antonijević koja je pevala i svirala harmoniku, njena ćerka Jasmina Milanović i moja malenkost – Slavica Momaković. Neka mi mnogobrojne koleginice ne zamere, nemam toliko prostora da ih sve nabrojim.

Draga naša Miro živela si mirno i dostojanstveno, tako si nas i napustila!

Otišla si u legendu! Tvoje pesme će nam ostati u večnom sećanju!

Od svih nas koji te volimo, poslednje zbogom! Počivaj u miru!

Mira Vasiljevic će biti sahranjena u sredu 27. marta u 12:30 na Novom groblju u Beogradu!

Za naše čitaoce čuveni hit “Godine su prolazile”:

Slavica Momaković


3 KOMENTARA

  1. Mira je mnogo doprinela nasoj estradi i kulturi. Izvanredan intrepretator izornih, starogradksih i novokomponovanih pesma. Muzicki obraozvana i izvanredan pedagog. Snimala je sa nasim najpoznatijim kompozitorima: Buca Jovanovic, Ilija Spasojevic, Petar Tanasijevic, Radoslav Graic, Zahar, i sama komponovala bezbroj pesama.
    Bila je u sam vrh nase estarade rame u rame sa Silvanom Armenulic i Lepom Lukic. Razlika je bila ta sto Mira nije pevala po kafanama, vasarima ili svadbama. I, naravno, bila je muzicki obrazovana. Tako da se uvek izdvajal od ostalih pevacica.
    Ostavla nam je pesme koje ce dugo da traju: Devojacka kletva, Danas mi je dragom rodjenda, Zivot pise uspomene, Sini munjo, Prazan medaljon, Vreme nema miljenika, Kockar, Oticicu u pastire, Sumadija u jesnje dane, Godine su prolazile, Pevam i pevacu jos…Havla joj za svaku odpevanu pesmu, i sve sto je uradila za nasu estradu i isvela toliko kvalitetnih pevacica na put estrade sa svojim Djerdan. Hvala Legendo.

  2. Danas je rodjendan, legendarnoj MIri Vasiljevic. Iako vise nije sa nama, za nas koji smo je voleleli i pratili njen rad, ona vecno ostaje u nasim srcima. Havla za sve sto nam je pruzila pocem od nejinih maestralno odpevanih pesma: sini munjo, zivot pise uspomen, danas mi je dragom rodjendan, godine su prolazile, prazan medaljon… kao i za sve sto je uradila i zaduzila nasu estradu i kulturu sa njenim Djerdanom. Zivece vecno u nama i HVALA.

  3. Prodje dve godine od smrti legendarne Mire Vasiljevic. Bila je izvanredan umetnik i pedagog, muzicki obrazovana i zato se izdvajala od ostalih pevaca. Nije pevala u kafanama, vasarima, svadbama, ispod satora vec je bila iskljicivo koncerni pevac. Nije se obogatila ali je imala bogatu karijeru. Hvala za sve sto nam je pruzila i ostavila pesme koje vecno da zive; zivot pise uspomene, danas m je dragom rodjendan, sini munjo, prazan medaljon, zr, zri tamnjanika, sumadija u jesenje dane, moj dragane, predosecanje, godine su prolazile. PGP RTS bi trebao da izda trodupli CD ove umetnice, gde bi se nasle i pemse koje Mira snimala kao solista radio Beograda; oj, devojko smederevko, ej cula jesem moj se drag zeni, oj, javore, javore, evo srcu mom radosti….Vecno u nasim srcima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila