Taa e sinonim za TV Star…Profesionalec par excellence, poliglota, energična, milokrvna, ubava, srdečna, nasmeana i polna so duh…Prestavitelna so isklučitelen šarm, svesna za sebe i svoite prednosti no i svesna za dežurnoto oko kamerata što budno ja prati vo sekoj nejzin zdiv vo sekoj nejzin pokret…A taa site godini od najmlada vozrast pa se do svojata zrelost postojano se predava na strasta i igra so magijata narečena TV medium osvojuvajќi ja ljubovta na mnogute nejzini sledateli koi kako opieni gledaat vo ubavta visoka, zgodna i sončevo zlatna  voditelka i novinar Eli Tnaskova na koja bezuslovno i veruvaat na sekoj kažan zbor, na sekoja podarena nasmevka…Za ovaa magična žena ima tolku mnogu da se pišuva i raskažuva, a site sto imale čest da ja zapoznaat ja počustvuvale nejzinata Božestvena Aura so koja zrači…Sepak smetame deka najubavo nekoj može da se prestavi koga lično ke dade odgovori na nekoi prašanja koi spontano se nametnuvaat dodeka gledate nekoe tv lice…

Slobodno možeme da kažeme deka Eli Tanaskova e prvata dama na MTV koja za site godini raboten staž ostana dosledna na svojata kuќa duri i togaš koga tamu ne cvetaa rozi. Dali od denešen agol smetaš deka toa vredeše ili možebi ne beše dovolno hrabra da prifatis nekoj drug predizvik?

Eli Tanaskova: MTV e mojot vtor dom. Tuka porasnav. Bev vtoro oddelenie koga me primija vo Detskata Radio Drama. Naučiv kako da se odnesuvam pred mikrofon.Kako da go prenesam tekstot.Koga da puštam solza, koga nasmevka. Bev 4-ta godina gimnazija koga me viknaa za najavuvačka na programa pod mentorstvo na Branka Stankovska. Kaj nea vežbav disciplina, upornost, počituvanje. Bez izreki, ne možam, teško e, ne važeše toa. Potoa, kako student bev sorabotnik vo radioto, kulturna programa. Prodolživ vo emisijata “Dobro utro , dobar den”…I kako da kažam Zbogum na dom koj mi bil i učilište i zakrila i akademija za protokol, bon ton. Moe se?!
Rabotev vo period koga se počituvaa avtoriteti , koga imaše visok sistem na vrednosti.Koga kvalitetot moraše da bide kvalitet!
Televizijata e moja ljubov, moja magija, moj predizvik. Prozorec i podadena raka kon svetot. Imav mnogu ponudi od drugi televizii. Odev na razgovori so odnapred podgotven odgovor. Bev i vo kabinetot na Pretsedatelot… nekolku dena. Odnosi so javnost. Pogledot mi beše svrten kon golemata zgrada. Mojata zgrada. Vo toj period MTV beše vo haos. Sanitarnata inspekcija imaše staveno zabrani za upotreba na delovi,ama koga za kratko vreme se vrativ… mi dojde site da gi pregrnam, ništo ne mi izgledaše tolku strašno.
Rabotata vo kabinetot , beše predizvik. Skroena za site moi veštini i znaenja, ama ne se otrgnav od mojata najgolema ljubov!

Publikata te obožava zatoa što preku tebe dobiva edno kompletno doživuvanje. Ubava, elokventna, srdečna, neposredna so isklučitelna profesionalna potkovanost ostavaš vpečatok na profesionalec od filmovite. Kolku kaj nas umee da se ceni taa isklučitelnost i kolku može da se naplati siot toj vložen trud? 

Eli Tanaskova: Publikata nikoj ne ja izlažal. Taa ili te saka ili ne! Jas gi sakam lugjeto, iskreno! Vo mene imam eden svet i mesto za site. Hiper emotivec sum i toa ne go krijam, ednostavno toa izleguva i se rakuva so slčnite na mene. Pred 3 nedeli mi se javi mojot klasen rakovoditel nastavnikt Duško. Biologija mi predavaše. Se javi ednostavno da mi kaže deka ne ja propušta nitu edna emisija, zalepen do ekranot se raduva na rečitosta, nasmevkite, temite. Mu rekov deka i denes gi znam site lekcii, napamet go gledam periodniot sistem na elementite, pravilata za pravogovor, gramatika. Imav prekrasni nastavnici koi mi dadoa čelična osnova. Zboruvavme za site uspešni lugje od moeto maalo, mojata naselba Vlae! Na kraj se rasplači. Se rasplakav i jas! Oddednaš čovek stanuva svesen za minlivosta i brzinata na vremeto. Mi nacrta eden blagoslov i nasmevka, spomeni za mnogu dragi nastani, lica, vreme. Drago mi e što me počituvaat, ja vrednuvaat mojata podgotvenost, mojot trud da bidam na nivoto na zadačata. A za vrednuvanjeto?! Kako i se vo ovaa naša zemja. Malku poveke od prosečen mesečen nadomest. Malku poveќe da ti go urne dostoinstvoto, kvalitetot, založbata! Tegobno e da se sporediš so ostanatite kolegi od regionot i da go priznaeš materijalniot poraz.

Vo erata na kompjuterizacijata televiziite se borat za svoeto mesto, no se čini deka se poveќe imaat konkurencija od različni formi na mediumi. Kako ti go doživuvaš denešniot status na TV voditel i dali taa profesija ke uspee vo idnina da preživee vo klasičnata forma?

Eli Tanaskova:  Nikoj ne može da go ubie radioto, e poznata izreka…Ama vo ovaa digitalna era kade mnogu profesii zamenuva tastatura i eden klik, se gubat pečatenite medumi. Raste brojot na portalite. Emisii vo živo, novi sajtovi!
Sepak, mislam deka interakcijata koja ja ima televizijata kako medium ke potrae! Se menuvaat generaciite, potrebite. Ulogata na javniot servis potpolno se urnisa. Novite generacii veke ne sledat emisii od naucna, obrazovna , učilišna programa. A, ulogata na javniot servis e da kreira vkus, javna svest! Politikata kako virus navleze vo site segmenti. Gi okupira mediumite. Stvori zavisnost, arena na govornici, navivačka publika. Poistovetuvanje so ličnosti koi imaat moќ i nivno afirmiranje. Naopaku e se!
Veruvam deka seto ova kulminira , ќe udri vo zid i ke počnat odnovo vrednostite. Da se vrati se na svoe mesto. Postojat ubavi formi , pojasi , temi koi na publikata ќe i ponudi  širok spektar na temi i razgovori!

Na mediumskoto nebo si nekolku decenii i seušte si neprikosnovena i pokraj naplivot na novi lica. Koja e tajnata na Eli Tanaskova ?!

Eli Tanaskova:  Čekorite so koi ja gradev svojata kariera, bea pravilni. bavni , ama sigurni. Učev od avtoriteti, počituvav, se preslušuvav vo odlukite, sorabotuvav, istražuvav. Jas postojano čitam, istražuvam, proveruvam informacii. Sobiram, odzemam, paraleli postavuvam. Ne mi se slučilo do sega ležerno da dojdam na emisija i da si kažam , temata mi e poznata , ne mi treba podgotovka. Za sekoj razgovor, temelno se podgotvuvam. Jas sum doživoten učenik!

Ajde raskaži ni malku poveke za tvoeto obrazovanie za koe znam deka e impresivno i za tvoite sportski afiniteti, kako i za se ona što e svera na tvoj interes vo slobodnoto vreme?

Eli Tanaskova:   Bev odličen učenik, ambiciozen, trudolubiv! Mnogu ja sakav medicinata, duri i dokumentite gi podnesov. Vo posleden moment posle nespiena večer, gi povlekov i se zapišav na katedrata za opšta i komparativna kniževnost. Ne zgeršiv! Dobivav najvisoki ocenki od veličini, Akademici, Prof. dr Gjurčinov, Uroševič, Stardelov, Temkov, Tome Sazdov,  Rene i Silanž Simonne. Se seќavam profesorot po odbrana toj den padna pedesetina studenti. Jas bev prva koja dobi 9-ka. Go šetaa indeksot da vidat dali e vistina. Toj ednostavno reče” Od 6-ka do 9-ka ima mnogu mala razlika. Pogolema e taa od 5-ka do 6-ka. Sfativ, deka položen ispit znači da go vladeeš cel materijal. Niajnsi se ocenkite. Magistrirav  na institutot za literatura, Kulturološki nauki. Specijalist sum po menađment i liderstvo. Bev Generalen sekretar na Edu centarot na JIE za elektronski mediumi. Imam sertifikat za novinar koj izvestuva vo krizni sostojbi, zboruvam Angliski, Grčki, poznavam Albanski, Ceški i Francuski jazik.
Dolgi godini trenirav karate  i plivanje. Imam mnogu nagradi vo moite fioki! Prodolživ rekreativno so plivanjeto, pilates, aerobik , zumba!

TV licata imaat golemi predizvici zošto ne smeat ni da se zapuštat, ni da se razbolat, ni da se zdebelat, a ušte pomalku da stareat. Gledano od realen aspekt toa e neprirodna situacija no Eli očigledno uspea da odgovori na toj predizvik. Ajde za našite čitatelki otkri ni ja tajnata na tvojot ubav zavodliv izgled so koj zračis i vo šestata decenija?

Eli Tanaskova:   Vo se pogore navedenoto borba vodam samo so kologramite. Variram. Sklona sum na brzo pokačuvanje težina. Bez sportuvanje, vednaš gi menuvam proporciite, Najgolemiot neprijatel mi e  grižata i nepravdata . Koga toa me sovladuva , spasot go baram vo hranata, potoa rigorozni režimi, potenje… Disciplinata e važna rabota i odlukata! Ako premineš preku niv imaš težok pat da go vratiš ona što si go imal. Ne pušam , ne pijam, ne odam po kafeani i možam da si dozvolam redovni kozmetički tretmani, klasični koi ne činat mnogu! Dva pati koristev fileri za iscrtuvanje na ustata, Dve zoni na cheloto botoks. Sitni intervencii koi se gotovi za edna minuta , a dobivaš sjaj. Za sreќa Brend Ambasador sum na Antiaging centarot PromoItalia. Vodat griža za svoite štitenici. Sega mi predložija tretman PRP za stimulacija na kolagen, ke počnam i so tretmani za telo. Mora da si vo kondicija. Pri edna od moite poseti vo Češkata TV , koleška mi kaža deka beše simnata od programa zatoa što dobi višok na kilogrami. Obrazloženieto na urednikot bilo” Ako ne vodiš smetaka za sebe i svojot izgled, kako ќe davaš poraki drugite da vodat?! ” Za sreќa brzo se vrati na programa!
Moja golema sreќa e što imam jak imunitet. Nikogaš ne sum bila bolna, virus, grip, nastinka e nepoznanica za mene! I na minus 15 odam po kusi rakavi i kusi čorapi. Nemam boleduvanje i možat da smetaat na mene vo sekoe vreme i vo site uslovi!

Novinarite važat za temperamentni lugje koi žestoko gi troši nivnata profesija. Voedno imaat zaljubliva priroda pa često pozadi sebe brojat nekolku brakovi. I ovaa zamka uspešno ja izbegna. Ti si sopruga, majka na dve ubavi ќerki i baba na edno vnuče koe go obožavaš. Kako uspea da ostaneš ulovno kažano “staromodna” i da ja protežiras semejnata sredina?

Eli Tanaskova:   Moeto semejstvo, roditelite, trenerite …sekogaš me učele na semejni vrednosti. Tolerancija, miren karakter, Smirenost! Imav sreќa golema i vistinska ljubov da mi se sluči vo srednoškolskite klupi. Ljubov zaradi koja ne možeš da jadeš, Ne možeš da spieš. Broiš sekundi do sredba, odlošuvaš razdelba. Tatko mi beše precizen čovek. Kaj nego beše se so vreme presmetano.Izleguvanje, strogo precizirano. Sum trčala na sredba samo da go pregrnam Zlatko i pak da se vratam na vreme doma!  Go čekav da se vrati od voeniot rok i toa beše najbolnata razdelba za mene. Nikogaš ne sme se razdelile. Sekogaš , sekade sme zaedno! Edinstveno posledniov pat , koga zaminav vo Canada , zaradi rabotni obvrski toj moraše da ostane , jas zaminav! Gledanjeto na viber beše kako vraќanje vo tinejđerskite denovi! Ja sum tip koj premnogu se vrzuva emotivno za lica i predmeti. Taka e so decata, so rodninite, prijatelite. Što možam , silni emocii upravuvaat! Ljubovta ne e staromodna ili ultramoderna. Edna e ! Silna kako molnja. Ako te proniže , ke te opie, ke te obzeme i rob si do krajot. Ljubovta e ubav napitok, ama koga i dvajcata pijat. Jas ja imav taa sreќa. I takva ljubov poželuvam na moite ќerki! Ednata e vo Kanada. Uspešna e, semejna. Ima prekrasna ќerka. Moeto srce čuka za dve strani od svetot. Edno parče od dušata diše za Leona , drugoto za Simona i Izabela. Postojano sum razdelena , poddelena. Ama zatoa sredbite ni se polni so emocii, so radost , ljubov vselenska! Trepkame site edni za drugi, preku okeanot i nazad!

Beše zaštitno lice dolgi godini na “Folk Fest Valandovo” se do minatata koga iznenadno te “zamenija”. Gledačite bea zateknati so takvata odluka, a kako se čuvstuvaše Eli koga dozna za taa situacija?

Eli Tanaskova:  Vo Valandovo porasnav. Tamu gi dobiv najdobrite prijateli, soveti, lekcii. So napliv na čudna ljubov gi pišuvav najavite i pesnite. Publikata navikna na mene, jas se srodiv so publikata. Kako edno telo so mnogu duši! Pred sekoj početok na orkestarot , treperev, festivalot beše del od mene. Po nego me prepoznavaa! I ušte me poistovetuvaat! Ednostavno, novoto rakovodstvo postavi celosno novi sorabotnici. Iskreno , mi beše žal ,ama ništo ne e večno! Edna vrata se zatvora, druga se otvara. Dojran ,so site inventivni i kreativni nastani , ja otvori vratata za mene. Se pronajdov vo timot, nastante koi se osmisleni i otvoreni kon svetot! Uživam, so site nivni proekti!

Tvojata pojava sekogaš predizvikuva vozdiški no se čini deka tebe podednakvo te obožavaat i mažite i ženite. Tvojata najnova transformacija vo stilot na legendarnata M.M. predizvika vistinski voshit. Mnogumina nagoduvaat deka Eli napravi nekoi radikalni estetski zafati. Koja e vistinata i dali imaš predrasudi po odnos na toa prašanje?

Eli Tanaskova:   Ti si moja draga ličnost. Edna detska nasmevka i čisto srce, borec za vistina i sekoja tvoja poraka nasmevka mi crta , kako i prašanjata koga di dobiv. Doadja vreme koga ednostavno raskinuvaš so nekoja tvoja osobina, raskrstuvaš i stanuvaš nova! Toa se sluči vo eden moment , koga mojata dolgogodišna frizerka reče ” Mi se smači od ovie dolgi tvoi kosi i lokni, sečam !”

Seči, do kraj! -Rekov i ne zažaliv! Kratkata kosa ima možnost za mnogu promeni. Afro, zaližana, prava, lokni, Vo isto vreme dojdoa Dime i Ivona, Profesionalna šminka , čuda pravi. Olgica od Promoitalija , nasmeana polna so idei!Prekrasnata i precizna raka dr. Nataša! Kažav pogore, malku filer i dva pati botoks. Prp za kolagen! Toa e se! Najčesto me prašuvaat dali sum pravela lifting na lice i dali sum stavala jabolčnici? Lifting , nemam , a tie sto me znaat od zabavište se seќavaat deka vo osnovno me zavikaa ” Zlaten delišes , zaradi niv ” Sega koga gi gledam zaedničkite sliki se smeam koga se gledam kako si go izdolžuvam liceto božem pravam bukva U samo da gi rastegnam jabolčnicite. Ama ete sega vo moda se! Voopšto ne sum protiv estetski korekcii. Prašanje na umot i sebedoživuvanjeto e. Koj ne e zadovolen od nosot, ušite gradite, ako ima možnost neka si gi koregira. Ako taa promen gi pravi polni so doverba, gi ohrabruvam, ќe bidat podobri i pouspešni lugje!  Pred nekoe vreme  nekoi ličnosti se vooduševuvaa na brčkite na Eni Lenoks, kako izgleda za godinite. Edna moja prijatelka doktorka odgovori” Što ima ubavo vo brčkite i nekoj koj izgleda 15 godini postaro?!”  Mislam deka sekoj može da si dozvoli kozmetički tretman , pa i peglanje so botoks i fileri. Promocii kolku sakaš! Samo neka bidat vnimatelni komu gi doveruvaat svoite lica. Veruvajte im na lugje profesionalci , onie koi imaat najdobri uspesi!

Kako voditel imaš bogato portfolio koe ja potvrduva tvojata sestranost vo TV mediumot. Od toj širok dijapazon na emisii koi ti se najdragi i što e ona što Eli Tanaskova go ima za svoj profesionalen predizvik vo idnina?

 

Eli Tanaskova:   Se što čovek kako žanr go pomisluva …se sum izodela. I vo se sum uživala. Gi izdvojuvam patepisnite reporaži sekade niz svetot. Sum bila i oko i srce i duša na gledačot. Sum se opivala od ubavinite i kako magjepsana sum pretočuvala vo tekst. Me ispolnuvaat tele mostovite, povrzanosta so drugi studija, kulturi , jazici, vo živo! Novi svetovi, novi paraleli!
Noќnite programi so filozovski temi me polnele do kraj. Prekrasni sogovornici, temi, avanturi!

Vo skoro vreme so emisijata ke patuvame niz gradovite. Medju lugjeto, ploštadite, nivnite sreќni migovi ama i problemite
Imam talent za pišuvanje. Percepcija i uživanje. Tri bitni raboti za dobra reportaža. Najuspešna sum vo ova pole. Celosno se predavam i uživam. Se nadevam na blisko ostvaruvanje ! Sreќna sum što imam možnost često da patuvam. Otvoren mi e patot dva pati godišno do Kanada. Od tamu e blisku i Kuba i Jamaica , Dominikana, St. Martinik ,Florida … Go čekam migot so moite prijatelki rodnini, sakani da vi pratime razglednica od nekoe mesto!

Biljana Biba Krnceska


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila