Popularni pevač iz Čikaga Toni Ristovski rođen je u Danskoj u Kopenhagenu! Roditelji su mu poreklom iz Makedonije! Ima veoma lepu boju glasa, tenor je sa velikim rasponom. Pored velike ljubavi prema makedonskim pesmama odlično peva i srpske narodne, sevdah, novokomponovane i starogradske pesme… Na repertoaru ima preko 1000 pesama. Zbog toga je tražen pevač u Americi i rado viđen na mnogim veseljima! Vodili smo duži razgovor za naš portal.

Toni, kada ste došli u Ameriku, u koji grad ste se prvo doselili?

–       U Ameriku sam došao 1992. god. Izabrao sam Detroit (u međuvremenu se preselio u Čikago (prim. aut), jer tamo imam veliku familiju!

Kada ste počeli da se bavite profesionalno pevanjem, šta ste snimali?

–       92. godina je za mene bila presudna kada sam počeo zvanično da pevam. Godine 2006. snimio sam album sa devet pesama.

Kako se zvao album, ko su bili autori?

–       Album se zvao po naslovnoj numeri “Dom u selu mom”. Kompozitor za tu pesmu je Predrag Negovanović, tekst je napisao Ruždija Krupa, aranžman Novica Nikolic Patalo! Njegov orkestar je svirao ceo album. Inače, pesma “Domu u selu mom” dobila je 2006. godine na “Moravskim biserima” drugu nagradu stručnog žirija!

Za koga ste izdali album?

–       Pesme su čekale sve do 2009. Nisam mogao da se odlučim za koga album da snimim. Znate kako daljina čini svoje. Radio sam, putovao i čekao svojih pet minuta. Izdao sam album za “Melos Markenting”.

Koliko su album i nagrađena pesma uticali na vaču karijeru?

–       Mnogo! Više sam imao posla, učestvovao sam na mnogim radio i televiziskim programima. Dobio sam ponudu 2009. godine da ponovo pevam na “Moravskim biserima”. Učestvovao sam sa pesmom “Srbija je svetinja!” Pesma je dobila prvu nagradu publike. Na nju sam baš ponosan, jer  ima veoma visoke kritike! Kompozitor je bio Predrag Negovanović, tekst je napisao Milovan Bogosavljević, a aranžman i orkestar Dragan Stojković Bosanac!

Da li ste je snimili ?

–       Jesam. Ona je bila i razlog da snimim novi album “Srbija je svetinja” 2009. godine.

Koliko pesama imate na tom albumu?

–       Imam 15 pesama, 10 kompozicija, tri obrade narodnih makedonskih pesama i dve novokomponovane makedonske! Veoma zapažena pesma sa tog albuma je bila “Kolku ljubov srceto dav ” koju sam pevao na Valandovo festivalu!

Vi Toni izgleda volite festivale? Šta su vam doneli?

–       Volim da pevam na festivalima, volim da se takmičim, volim izazove! Uvek se jako dobro pripremim sa svojim ekipom, uživamo u tom poslu! Festivali donose veliku medijsku pažnju koja mi je porebna. Na njima sam upoznao mnoge kolege, nove saradnike, dobro druženje je tamo!

Šta je posle usledilo, da li ste radili turneje?

–       Pogodili ste! Moj život je putujući! Prednost je što imam veliku familiju svuda po svetu; Evropi, Americi, Kanadi, Australiji. Toliko nas ima da možemo da napravimo mali grad, (smeje se). Dobijao sam pozive od njih, takođe od raznih ljudi za njihova slavlja! U diskografiji sam napravio pauzu od 2011. sve do 2018 godine.

Šta ste snimili 2018 godine?

–       Snimio sam  pesmu “Sve godine iza nas”. Kopozitor i aranžer je Ilčo Jovanov, tekst je uradio Ruždija Krupa. Iste godine učestvovali smo sa tom pesmom na “Moravskim biserima”.

Da li ste opet nagrađeni?

–       Pravila festivala su se promenila. Pobednici će se saznati ove godine, 2019 na “Moravskim biserima”. Ići ću ponovo, već je pripremljena nova pesma!

Kakvu su vam dalje planovi?

–       U toku su pripreme za novi CD i video spotovi. O tome ćemo nešto više kad CD bude gotov!

Ostaje nam samo, da Vam poželimo visok plasman na “Moravskim biserima” i mnogo uspeha sa novim CD. Hvala na razgovoru!

–       Hvala Vama!

Slavica Momaković

Za naše čitaoce, evo linka prelepe pesme “Srbija je svetinja” koju je Toni pevao na “Moravskim biserima”:


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila