Evroviziskoto natprevaruvanje za Makedonija i Makedoncite od sekogaš prestavuva svoeviden predizvik za koj vo javnosta postojano se debatira i se bara odgovor za našite neuspešni plasmani koi ja deprimiraat nacijata. Organizatorot MRTV koj site ovie godini se obiduva da najdi vistinska formula za odbiranje na svoj prestavnik na ova svetsko takmičenje bezbroj pati e kritikuvan kako od javnosta taka i od relevantni muzičari koi smetaat deka vreme e posle dogogodišnite loši plasmani da se povlečeme od ovoj natprevar vo koj očigledno politikata ima pogolemo vlijanie od kolku muzičkite vrednosti.

Site ovie godini od osamostojuvanjeto kako država Makedonija imala svoi prestavnici na “Evro Songot” koj poveќe ili pomalku bile poddržani od ovdešnata javnost no za žal nivnite tamošni plasmani nikogaš ne ja izraduvaa nacijata, a ponekogaš ne gi opravdaa ni golemite trošoci koi se pravat za ova gostuvanje na koe obično odi odbrana golema ekipa od Makedonskata Televizija.

Svoevremeno istiot organizator prestavnicite gi biraše preku “Skopskiot festival” čij pobednik zaminuvaše na “Evrovizija”, za podocna da najduva drugi formi i načini pa se do odlukata samoinicijativno da go odbiraa muzičkiot prestavnik koj najčesto e nekoe privilegirano ime što dobro kotira vo televiziskite lobi krugovi i za koe kolku tolku se ima opravduvanje na konto na negoviot minat trud kako afirmirano muzičko ime. 

Godinava taa privilegija ja dobi Tamara Todevska poznata za poširokata javnost kako pomalata sestra na regionalno popularnata Tijana Dapčevic koja isto taka vo 2014 godina ja prestavuvaše Makedonija na ovoj natprevar, a tokmu nejzinata pomala sestra i beše pridružba na scenata.
 
Deka Tamara Todevska e milenička na organizatorite odnosno MRTV potvrduvaat nejzinite četiri dosegašni učestva na evroviziskiot natprevar. Taa najprvin na evroviziskata scena  se pojavi vo 2004 godina vo Instanbul kako pridružen vokal na Toše Proevski, za veќe vo 2008 godina vo Belgrad bide del od trio sostavot so kolegite Vrčak i Adrijan Gadja izveduvajќi ja pesnata “Vo ime na ljubovta” so koja ne uspeja ni da gi osvojat potrebniot broj glasovi za samata finalna vecer.
Kako što spomenavme vo 2014 godina povtorno odi na “Evrovizija” ovoj pat vo Danska kako pridružen vokal na setra i Tijana za sega povtorno vo 2019 godina bide naš samostoen prestavnik za Izrael.
So kakva pesna ќe se prestavi odnosno koj  tim e zadolžen za izrabotka na natprevaruvačkata pesna nema podatoci zasega, a Tamara svoeto vooduševuvanje go podeli so javnosta preku socijalnite mreži kade izjavi deka i oficijalno e godinešen prestavnik na “Evrovizija”. 
Vozbudata sto ja čuvstvuva pejačkata očigledno ne ja deli i nacijata koja ne go krie defetizmot što e prisuten za ova takmičenje. Po se izgleda deka i ovaa godina ekipata od Makedonija ќe odi da se prošeta do Izrael zošto spored organizatorite važno e da se učestvuva, a ne  i da se pobedi…

Biljana Biba Krnceska


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila