Poštovani Darko Vi ste pobijedili na konkursu za takmičenje Zlatna frula Srbije koje će se održati krajem mjeseca u Prislonici kod Čačka, a to je takodje jedan od segmenata sabora. Recite nam nešto više o tome…

Sabor frulaša u Prislonici se održava pune trideset tri godine i okuplja više od pedeset učesnika. U prvih nekoliko Sabora učestvovao je mali broj uglavnom starijih frulaša a danas ima mnogo mladih, među kojima i mnogo devojaka, koji obezbeđuju kontinuitet i stalni rast kvaliteta sviranja. Ove godine sam osvojio prvu nagradu na konkursu za Savremenu kompoziciju na fruli. Konkurs je sastavni deo najvećeg Sabora frulaša u Prislonici, koji će se ove godine održati od 24. do 26. jula. Inače sam još uvek aktuelni šampion u takmičarskom delu Sabora frulaša u Prislonici iz 2019. godine, u kategoriji savremenog sviranja.

Vaše djetinjstvo i počeci bavljenja muzikom?

Rodjen sam u Užicu 1993. godine. Detinjstvo sam proveo u Novoj Varoši, gde žive i moji roditelji. Osnovnu školu i Gimnaziju završio sam u Novoj Varoši, a zatim osnovne i master akademske studije na Učiteljskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, na smeru za obrazovanje učitelja. Ljubav prema fruli nasledio sam od svog oca, koji me je naučio prve korake a zatim sam krenuo na takmičenja. Sa jedanaest godina počinjem da sviram frulu a ubrzo i moja sestra pa nastupamo i u paru.

Nagrade i takmičenja na kojima ste učestvovali?

Prvi uspeh na takmičenju gde sam osvojio prvo mesto datira 2006. godinom, u Pribojskoj Banji, gde je Bora Dugić bio predsednik žirija. Od mnogobrojih nastupa u inostranstvu izdvajam nastup na Međunarodnom folklornom festivalu u istaknutoj operskoj kući u gradu Bidgošć (Poljska), gde sam među dvadeset tri zemlje-učesnice iz celog sveta proglašen za najboljeg solistu-instrumentalistu festivala. Pored te nagrade, najznačajnije su: višestruki pobednik Sabora frulaša u Prislonici, Sabora frulaša i starih tradicionalnih instrumenata u Kušićima kod Ivanjice, kao i najsvežija – Prva frula Srbije u Prislonici po oceni stručnog žirija 2019. godine. Jedan od najznačajnijih koncerata u karijeri na kome sam učestvovao u sastavu orkestra, je koncert našeg najpoznatijeg trubača Dejana Petrovića i Big Benda ,,Trubom kroz Srbiju”, koji je održan u Sava Centru 2019. godine.

Član ste i više kulturno umjetničkih društava…

Kao član kulturno-umetničkog društva ,,Jovan Tomić“ iz Nove Varoši, prvi put sam nastupao na sceni u Domu kulture sa svojim folklornim orkestrom. Najpre sam počeo kao igrač a zatim su bili dragoceni svirači na tradicionalnim instrumentima, pa sam počeo da sviram frulu i u svom matičnom kulturno-umetničkom društvu ,,Jovan Tomić” iz Nove Varoši. Član sam više folklornih društava: u Beogradu (AKUD „Ivo Lola Ribar“, saradnik u mnogim drugim folklornim društvima kao što su KUD ,,Mladost” Nova Pazova, KUD ,,Abrašević” Pančevo), i u drugim gradovima Srbije: KUD ,,Jovan Tomić“ Nova Varoš, KUD ,,Zlatibor“ Čajetina. Često nastupam po pozivu i u mnogim drugim folklornim orkestrima, etno-grupama, horovima i drugim institucijama koje neguju tradicionalnu srpsku muziku širom Srbije i u inostranstvu. Takođe gostujem i u raznim radio i TV emisijama. Dugogodišnji sam član vokalnog ansambla Učiteljskog fakulteta ,,Zora”, kao i hora Učiteljskog fakulteta.

Muzika je Vaš život. Recite nam nešto više o fruli kao instrumentu, a znamo da svirate još instrumenata…

Frula se izdvaja kao moja prva ljubav, a pored frule sviram i okarinu, dvojnice, gajde, klarinet i saksofon. Frula je najrašireniji i najpoznatiji srpski narodni muzički instrument. Sviranje frule ima dugu tradiciju i ukorenjenu sklonost srpskog naroda ka svirci ovog instrumenta. Neki od graditelja frule u Srbiji su: Srećko Perčević, Mitar Vasić, Mihailo Ilijević, Pavle Obradović, Vojislav Pajović, Josip Komljenović, Dragi Nikolić, Bora Dugić. Frula se pravi od jednog komada drveta, najčešće od šljive, trske, javora, bagrema, zove i sl. Savremeni graditelji izrađuju frule različitih veličina i štimova, kristalno jasne boje tona i intonacije. Na fruli se mogu svirati narodna kola i narodne pesme ali se isto tako mogu svirati najvirtuoznije kompozicije poput ,,Ševe”, ,,Igre skakavaca”, ,,Hore Staccato”, kao i kompozicije klasične muzike i muzike iz stranih filmova.

Vaša porodica, recite za naše čitaoce još ponešto o sebi privatno…

Porodica je definitivno najveća podrška u mom životu i ovi uspesi su ostvareni zajedničkim snagama. Na sva predtakmičenja i takmičenja smo išli zajedno, porodično, i tako su nas svi učesnici i organizatori raznih manifestacija zapamtili. Pored bavljenja muzikom, zajedno sa svojim roditeljima, uzgajamo nekoliko vrsta voća (malina, kupina, crna i crvena ribizla, jagoda, josta i ogrozd) u našem selu Miševići, rodnom mestu vojvode Petra Bojovića. Pravimo razne vrste slatkog, sokića i likera.

Kakvi su Vaši dalji profesionalni planovi i ko su Vaši uzori u sviranju frule?

Pored aktivnog sviranja, bavim se i proučavanjem muzičkih instrumenata, kako profesionalnih, tako i narodnih. Autorski članak, koji sam izdao u listu ,,Frula“, oslanja se na građu iz master rada odbranjenog na Učiteljskom fakultetu u Beogradu 2020. godine, pod mentorstvom prof. dr Aleksandre Miletić, na temu Srpska frula – tradicija i aktuelnost. Planiram svakako da nastavim i sa pisanjem o fruli i da jednog dana izdam knjigu u kojoj će biti i deo sadržaja iz master rada (način gradnje frule, uvodjenje frule u nastavno-obrazovni proces u Srbiji, tehnike sviranja na fruli), jer ne postoji mnogo literature vezano za frulu. Takodje pišem svoje autorske kompozicije i u planu je izdavanje autorskog CD-a. Očekuju me mnogi nastupi i koncerti u predstojećem periodu. Uradio sam jedan zanimljiv aranžman za pesmu Srbijo, zemljo Srbijo, tekst je pisao moj stric Miloš Prelić, inače profesor fizike u Beogradu i pisac tekstova, knjiga, aforizama… Pesmu je izvodila Tamara Zekanović, koja je autor melodije.
Uzori u sviranju frule su mi svakako naši najpoznatiji frulaši: Sava Jeremić iz Ražnja, Tihomir Paunović i Velja Kokorić iz Istočne Srbije, Bora Dugić iz Đurđeva kod Rače Kragujevačke, Srećko Perčević iz Veluće kod Trstenika, Mikan Obradović, Dobrivoje Todorović, Mitar Vasić. Najveći uticaj na mene i na moj stil sviranja ima maestro Bora Dugić, koji je pored svoje virtuoznosti, izuzetan graditelj frula.

Poruka za čitaoce portala www.svet-australia.com?

Radite ono što volite i trudite se da to radite besprekorno. Radom i trudom se zaista može postići sve. Treba imati cilj i svakako da će uspeh biti zagarantovan uz svakodnevnu vežbu. Čovek treba da izabere delatnost koja ga najviše zanima i da je dovede do savršenstva. Tako da je frula moja uža specijalnost u odnosu na druge instrumente i njoj posvećujem najviše vremena. Kako kaže naš najpoznatiji frulaš gospodin Bora Dugić, ,,kolika bude naša žrtva, toliki će biti naš uspeh”. Zdravi bili!

Darko, Vama i svim takmičarima želim lijepe trenutke i druženje na takmičenju i neka pobijedi najbolji. Takodje, mnogo uspjeha u daljem životu i radu, kao i na očuvanju naše prelijepe tradicije. Hvala Vam na intervjuu.

Nataša Glamočanin


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila