Makedonija od sekogaš možela da se pofali so pesnopojni grla koi se vistinski sinonim na ova podnebje… Ednostavno muzičkiot senzibilitet e sostaven del od celokupnata atmosvera sto vladee ovde i zatoa dobrite glasovi i pejači se doživuvaat nekako prirodno, a ne kako svoeviden fenomen… Ušte od vremeto na legendarniot Nikola Badev, pa Aleksandar Sarievski, Dragan Mijalkovski, Pero Hristov, Ibuš Ibraimovski, Efto Pupinovski, Goce Arnaudov, Vojo Stojanovski, Toše Proevski pa se do denešnite biserni grla na Naum Petreski, Mile Kuzmanovski, Duško Georgievski, Goran Kukič, Milovan Sekulovski, Blagoja Grujovski,Jordan Mitev, Dalibor Đošiќ i.t.n. makedonskata estrada važela za teren kade majstorijata na peenjeto odnosno vokalnata tehnika bila silno isprepletena so emotivnata senzitivnost koja site ovie pejači ja imale vo svojata interpretacija. Isto taka mora da im se priznae deka vo naletot na različni muzički trendovi makedonskite pejači ne bea povodlivi i ne se zaletuvaa lekomisleno kon trendovite po sekoja cena, tuku mnogu mudro i strplivo isčekuvaa da vidat dali odreden stil ili trend ќe zaživee odnosno ќe go prifati publikata. Ovoj pat se zadržuvame na maškite vokali iako Makedonija može da se pofali i so mnogu ubavi ženski vokali no se čini deka ženskiot vokal nekako odi raka pod raka so ženskata estetika, dodeka pak maškiot vokal mnogu postrogo glasovno se proveruva, premeruva i isklučitelno vokalno ocenuva. Tuka estetikata e sporedna iako sekogaš e dobredojdena za scenskoto pojavuvanje, sepak glasovnite potencijali se onie koi kaj makedoncite od eden pejač možat da napravat ikona. Ova ne znači deka na našata estrada nemame showmeni koi umeat i so glasot no i so pokretot, šarmot, igrata da napravat kariera, naprotiv imame i za taa trka vistinski trkači no povtorno takvite pejači ili se del od grupni sostavi ili ednostavno važat za zabavuvači i toa kaj nas e strogo selektirano zošto makedonecot priznava pred se glas, a potoa se drugo po red. 

Mislam deka tokmu tuka e klučnata razlika pomegju nas i sosedite zošto i vo Bugarija i vo Srbija publikata sledi pred se trendovska muzika vo koja nekoi drugi elementi preovladuvaat. Pred se mislam na video produkcijata koja vo ovie sosedni državi ima mnogu povisoki standardi, potoa na scenskiot imiđ na koj pejačite trošat basnoslovni sumi kako bi go skrenale vnimanieto na sebe, a sekako i na koristenjeto na site aktuelni tehnički alatki so koi postignuvaat podobar vokal na svoite snimki nezavisno što nivnite nastapi vo živo otkrivaat deka tie sepak ne se “jaki pejači”. Deka e toa taka potvrduva koristenjeto na Auto – tune  audio procesorot so koj vo studijata muzičkite producenti gi prilagoduvaat vokalite do sovršenata forma i pri toa od ubavi momci se obiduvaat da napravat pejači iako mozebi tie vo suština se daleku od standardot na vistinskiot pejač. No toa se pridobivkite na novoto vreme vo koe parata vrti tamu kade burgjata nemože, ama sepak takvite pejači se pejači na kratki stazi zatoa što se ona što se sozdava veštački so pomoš na strategija i finansii nemože da ima vistinska vrednost odnosno nemože da se meri i sporedi so talentot i darbinata dadena od Boga.
Za kraj ušte da napomenam deka makedonskata scena e zasilena i so novi glasovni potencijali koi poleka no sigurno se izdvoija so svoite orginalni vokali pa taka publikata se poveќe saka da gi sluša mladite pejači kako što se Kiril Mitkovski, Taško Karanfilovski, Gjoko Joviќ, Hristijan Tasevski, Filip Božinovski, Goce Boškoski Čoki, Vladimir Popovski  koi donesoja edna nova svežina i mladeški entuzijazam vo estradnite krugovi kade sekogaš e dobredojden protok na nova energija.
Biljana KRNČESKA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila