Jedna od najpopularnijih rasa pasa na svijetu trenutno je pomeranac. I, to zahvaljujući društvenim mrežama, kada je psić pod imenom Bu, postao popularan širom svijeta, pogotovo među slavnim ličnostima. Iako, naizgled podsjećaju na rasu koja puno traži, iz jedine odgajivačnice pomeranaca u Bosni i Hercegovini, kažu da ove „plišane igračke“, kako ih zovu, zahtijevaju, najviše ljubavi.

Pufnasta dlaka i tamne oči – minijaturni debeljuškasti psi, pod imenom pomeranci, posljednjih godina osvojili su svijet. Odgoj ove rase nije ni malo jednostavan, a to znaju i vlasnici jedine odgajivačnice ovih pasa u Bosni i Hercegovini, Angels Toys Kingdom iz Banjaluke. Koji su ljubav prema ovim mališanima razvili prije oko pet godina.

– Mi smo prvo kupili njemačkog malog špica, jer u to vrijeme nismo finansijski mogli da izdvojimo toliki novac za pomerance. I, onda je to tako krenulo, hajde da kupimo njemu djevojku i onda, kada su se stvorile neke finansijske mogućnosti kupili smo i prvog pomeranca, a sada imamo već 17 pomeranaca, tri njemačka mala špica i dva čau čau – rekla je Darija Paspalj.

https://www.youtube.com/watch?v=Wo_EWWIwpJ0

Psi kojima malo ko može odoljeti, zahtijevaju dosta pažnje. Ali, i odlično poznavanje ove rase. Posebna ishrana, kupanje, češljanje i brojna druga njega, samo je dio onoga što trebate znati o odgoju pomeranaca.

– Oni imaju to duplo krzno, imaju ispod podkrzno. Četkanje je potrebno dva puta sedmično, nekada i jednom sedmično ako budu kući. Nije pas koji zahtijeva neko veliko istrčavanje i izvođenje. Dovoljno je jednom dnevno da se prošeta. Oni vole sve članove porodice, i to vam je isto kao dijete, kako ga naučite, takav će vam pas biti, dodala je ona.

– Što se tiče hrane, moji psi jedu isključivo hranu iz Francuske, koja je trenutno jedna od najboljih na našem tržištu – kaže Darija za Srpskacafe.

Neodoljivi psići, posebno su popularni među slavnim ličnostima. Kod nekih od naših regionalnih zvijezda, nalaze ze i pomeranci iz ove odgajivačnice.

– Mi imamo i najpoznatijeg pomeranca na Balkanu, a to je Hugo, koji se nalazi kod Seke Aleksić, došao je iz našeg odgoja. Takođe, imamo i kod Tarika Filipovića, ali Hugo je baš poznat, jer je sada popularniji od nekih pjevačica na našim prostorima, što je interesantno.

S obzirom na to, da danas na tržištu postoje i takozvani lažni pomeranci, nastali nekim drugim ukrštanjem, za pravog psa ove rase, najbolja garancija vam je odgajivačnica u kojoj kupujete svog pomeranca. Za onog pravog, potrebno je izdvojiti najmanje dvije hiljada evra.

– Da je to neki kvalitetan pedigre. Da su ti štenci ovako odlakani, kao ovi što vidite kod mene, da imaju pravilno zubalo. Najveća vam je garancija da su roditelji izlagani višestruko na izložbama – ističe Darija.

Pomeranci iz ove banjalučke odgajivačnice, pred sudijama na brojnim takmičenjima pokazali su sve svoje kvalitete. O čemu svjedoči i veliki broj osvojenih medalja.

– Imamo sad jednu ženku koja je trostruki mladi šampion u tri države. Dakle, izlagana je u svakoj državi po nekoliko puta, sa odličnim rezultatima, što vam je dokaz da taj pas, ako su različite sudije rekle da je pas odličan da je to vjerovatno validno – kaže Darija.

Poslušni su, vole da poziraju, i znaju kako odnijeti titulu najboljih. S druge strane, teškog su temperamenta i lajavi. A, sve ukupno – neodoljivi. Na ove, takozvane plišane igračke, malo ko može ostati ravnodušan, što smo mogli vidjeti u ovim kadrovima iz banjalučke odgajivačnice Angels Toys Kingdom.

 


POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here
Pre slanja komentara molimo Vas da pročitate sledeća pravila